Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Žalostna realnost
Brez DRS ni prehitevanja
Formula ena ima težavo s prehitevanjem. Aktualni prvak Lewis Hamilton je to opisal na najbolj slikovit način, ko je izjavil, da če nimaš dirkalnika, ki je za sekundo hitrejši od tekmeca, potem je prehitevanje zelo težko izvedljivo.
Bojan Vrbnjak
16. februar 2018 | 10:22:35

Strokovnjaki dobavitelja pnevmatik formule ena Pirelli so izračunali, da so navijači kraljevega razreda motošporta v sezoni 2017 doživeli oziroma videli 47 odstotkov manj prehitevalnih manevrov kot leto poprej. Italijani so skupaj našteli 435 prehitevalnih manevrov ali v povprečju 21,75 na posamezno dirko. Leta 2016 je bilo prehitevalnih manevrov še 866 (sicer pri dirki več), povprečno pa to znaša 41,23 na posamezno dirko. Leta 2015 je bilo teh manevrov (pri 19-ih dirkah) 509, v povprečju 26,79 na dirko.

Novi dirkalniki s širšimi pnevmatikami in večjim podtlakom generirajo več tako imenovanega umazanega zraka, torej vrtinčenja zraka za dirkalnikom. Ta pa tekmecem otežuje, da se nasprotniku približajo v zavetrje in pripravijo na morebiten prehitevalni manever.

Ross Brawn, ki je pri novih formule ena Liberty Media zadolžen za razvoj tehnike in športa, si je v svojem opomniku rdeče zapisal: Z bodočimi dirkalniki morajo imeti dirkači lažje delo, da se približajo tekmecu pred seboj in ga prehitijo – in sicer brez pomagala, ki sliši na ime sistem DRS, torej premičnim zadnjim krilcem.

Britanec je okrog sebe sestavil ekipo raziskovalcev, ki se bo ukvarjala z učinki zapletene aerodinamike. V tej ekipi so kompetentni ljudje, kot na primer nekdanji šef aerodinamike pri ekipi Williams Jason Somerville. Brawn in njegova ekipa pa so poleg tega kupili tudi vse podatke in modele dirkalnika formule ena, ki naj bi v letošnji sezoni nastopil za ekipo Manor. Na žalost je ekipa v zimskem času zabredla v globoke težave in iz tega testa ni bilo kruha. Ross Brawn se zaveda, da Manor ne bi bil vrhunski dirkalnik prvenstva, toda to za njegov projekt tudi ni potrebno, kajti s svojo ekipo želi le raziskati učinke pravilnika sezone 2017.

Ross Brawn pove: "Na podlagi podatkov modela Manorja in podatkov, posredovanih od ekip, lahko simuliramo, kako učinkuje pretok zraka nekega dirkalnika na zasledovalca. Z delom dobro napredujemo in prihodnjo pomlad bomo lahko že javno objavili prve rezultate našega raziskovalnega dela."

Sedaj pa je Brawn v magazinu Business Life pojasnil: "Kratkoročno bomo še naprej delali s sistemom DRS. Moje upanje pa je, da se bodo dirkalniki v prihodnjih letih razvili tako, da bomo lahko nekega dne opustili DRS. Toda v bližnji prihodnosti se to ne bo zgodilo. DRS je na žalost potreben obliž za naravo teh dirkalnikov. Delamo na modelih, ki naj bi nam pokazali, kako različne aerodinamične variante učinkujejo na prehitevanje. V te modele pa ne vključujemo le aerodinamike, temveč tudi obnašanje pnevmatik in motorja. Preden bomo lahko izboljšali dirkalni šport, moramo vseskozi razumeti, kaj vse se dogaja na tem področju. Lahko rečem, da smo prej sledili našemu občutku, vendar pa to ni dovolj, če pomislimo na to, kako neverjetno zapleteni so ti dirkalniki."

Na koncu pa Brawn še doda: "Seveda hitrost dirkalnikov igra veliko in pomembno vlogo. Ne nazadnje želijo navijači videti kraljevi razred motošporta. Toda če bomo spoznali pot do boljšega športa, potem bi bil pripravljen, da za to žrtvujem tudi nekaj hitrosti."      

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
ripmork
Ni kaj za dodat, končno se nekaj dela na veliki težavi v tem športu. V Indy-u so že lani opravili podoben postopek in so rezultat lepši, aerodinamično primernejši dirkalniki, ki za sabo puščajo manj umazanega zraka. Kolikor sem sam prebiral aero analize je težavno predvsem to, da so krilca zaradi svojih kompleksnih oblik in velikega števila majhnih aero elementov v zadnjih letih postala zelo obremenjena in za sabo puščajo kaos. Zagotovo bo šlo tudi v tej smeri - poenostavitev oblik preko pravilnika.
16.2.2018 12:26:10
andrej
smo videli hamiltona v mehiki, ja
17.2.2018 18:59:24
Mitja Bonča
Dokler bodo delali na boljšem oprijemu, močnejšem motorju (in še, in še), manj bo prehitevanj, to je logično. Ampak to je davek napredka civilizacije in s tem tudi avtomobilizma. Tako kot je bilo, ne bo nikoli več, Žal.
18.2.2018 18:48:38

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija