Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Predstavitve formule ena 2018
Animacije namesto pravih dirkalnikov
Ekipi Williams in Haas sta predstavili svoja dirkalnika za sezono 2018. A res? Ne povsem, kajti priča smo bili le tako imenovanim renderjem oziroma upodobitvam. Zakaj nismo videli pravih dirkalnikov?
Bojan Vrbnjak
18. februar 2018 | 10:31:00

Sezona formule ena 2018 nam je že postregla v prvimi razočaranji. Ne da bi bili dirkalniki, ki so do sedaj ugledali luč javnosti, grdi ali grozni, toda težava je v tem, da sploh ni dirkalnikov. Ekipi Williams in Haas sta v javnost poslali le tako imenovane renderje, torej animirane slike, ki izgledajo kot fotografije pravih dirkalnikov. Teh pa seveda še javnost ni videla.

Za največje razočaranje so zagotovo poskrbeli pri ekipi Williams, čeprav so veljaki iz mesta Grove povabili pomembneže in novinarje v London, kjer je potekala predstavitev. Toda v britanski prestolnici je kmalu postalo jasno, da na ogled ne bo nobenega pravega dirkalnika. Namesto tega so zbrani množici pokazali animiran video posnetek, ki je sedaj viden tudi na spletu.

Pri ekipi svetovnih prvakov Mercedes je jasno, da bo moštvo v torek pokazalo pravi dirkalnik, ne nazadnje naj bi njihovo novo orožje, ki sliši na ime F1 W09 EQ Power+, pred zbrano publiko na dirkališču Silverstone odpeljalo svoje prve kroge. Ali bomo deležni fotografij pravega dirkalnika po predstavitvi ekipe Toro Rosso v Misanu, še ni znano. Tudi pri drugih predstavitvah še nihče natančno ne ve, ali bomo na ogled dobili prave dirkalnike ali pa le animirane slike oziroma renderje.

Verjamemo, da se mnogi sprašujete, zakaj ekipe pogosto prikazujejo le polepšane CAD slike? Ali želijo za nos vleči navijače, predstavnike medijev in razumljivo tudi tekmece? Ne, kajti pogosto je razlog čas. Ekipi Haas in Williams sta svoja dirkalnika predstavili poldrugi teden pred začetkom prvih uradnih zimskih testiranj. Če bi imela neka ekipa v tem trenutku svoj dirkalnik gotov, bi lahko naredili kaj narobe. Kajti zadnji dnevi pred dokončno sestavo dirkalnika so vedno najbolj stresni. Izdelan mora biti namreč vsak posamezni del.

In deli se lahko izdelajo šele takrat, ko je dizajn dirkalnika dokončen. Vendar pa oblikovalci in razvojni oddelek ta datum rade volje potiskajo nazaj – koliko je le mogoče -, da bi lahko svoje dele še lahko optimirali. Vsak dan, vsaka ura šteje in vse to je neposredno povezano s formo in zmogljivostjo dirkalnika.

Seveda bi lahko ekipe javnosti in medijem pokazale nekakšne predstavitvene modele dirkalnikov. Toda v tem primeru bi morali izdelati dvojno količino delov, deloma pa bi ti deli ostali brez nadaljnje uporabe – torej bi bili nekoristni. Poleg tega pa bi takšen način dvojnega dela nepotrebno zadrževal proizvodnjo in razvoj ter oblikovanje.   

Nerodno pa postane le takrat, če neka ekipa izkrivi ali zasenči še render oziroma animirano sliko dirkalnika. Williams je pri svojem novem FW41 enemu izmed tehnikov naročil, da med nosom in prednjimi kolesi zasenči oziroma zamegli to področje, da nihče ne bi mogel videti detajlov. Verjamemo, da bi si lahko pri Williamsu to "sramoto" prihranili, kot tudi tako imenovane Wastegate-Pipes, ki na prikazanem modelu sploh niso bili vidni. Ali so to storili zaradi morebitnega kopiranja s strani tekmecev? Težko verjamemo, kajti v tem času tik pred pričetkom testiranj bi bilo kopiranje zelo težko izvedljivo (časovno seveda) in zato tudi nesmiselno.   

 

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
matt0
tako pač je, f1 je vedno bolj detajlna, tudi na testiranjih se dirkalnik šele sestavlja. Če bi končno verzijo pokazali 1 teden pred testiranjem, mogoče ne bi utegnili skopirati do testiranja, ampak do par dirk v sezono pa bi že šlo. Mercedes ima poleg tega seveda najboljšo predstavitev. Pokažejo dirkalnik in potem še 100km vožnje.. na drugi strani force india lani pokaže avto v živo, ni bil pa podoben tistemu v melbournu niti po barvi ne
18.2.2018 12:38:19
Gazibo2
Sami financirajo razvoj in ne gledalci. Zato imajo pravico da delajo, kar sami mislijo da je najbolje za njih. Tako da brez panike.
18.2.2018 13:13:23
byrkus
Naslednji korak je animacija dirkalnika na stezi...
18.2.2018 18:31:59

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija