Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Tehnika
Prva ocena
Za nami so skoraj vse predstavitve dirkalnikov za novo sezono. Manjkata še Torro Rosso in Force India, ki bosta dirkalnika uradno predstavila v ponedeljek, tik pred pričetkom testiranj
Peter Žmak
23. februar 2018 | 12:40:26

In kaj lahko zaključimo na podlagi slikovnega materiala, ki so nam ga bolj ali manj natančno ekipe dale na razpolago? Letos je večina ekip ubrala taktiko objave renderjev, zato bo za natančnejše ocene treba počakati na prave slike ki bodo razkrile kaj več, če sodimo po dosedaj videnem, pa lahko dirkalnike razdelimo v dve skupini. Skupina v katero spadajo Williams, Haas, Renault, Mclaren, pa tudi Mercedes, je vsaj na zunaj ubrala pot lahke evolucije, pri čemer se je Haas izdatno naslonil na lanske Ferrarijeve rešitve. Pri Renaultu verjetno računajo na znanje Budkowskega, ki bo uradno začel delati z letošnjim marcem in bo prav gotovo prinesel s sabo kovček z inovativnimi rešitvami, v katere je imel vpogled kot tehnični delegat FIA. Pri McLarnu pa imam občutek, da tisti pravi aerodinamični paket še skrivajo, saj je MCL33 z nekaj izjemami, praktično enak lanskemu dirkalniku. Mercedes se je pri že tako aerodinamčno dobrem dirkalniku očitno osredotočil na težavo, ki jih je pestila skozi skoraj celo sezono. Kinematika, ki sega pod kožo in ki je med drugim povezana z izkoristkom pnevmatik je bila prav gotovo deležna sprememb. Tudi pogled s ptičje perspektive razkrije, da je silhueta novega modela veliko ožja, kar pomeni, da so našli še nekaj prostora za izboljšavo aerodinamike. Če ob tem sklepamo, da bo Mercedesov motor tudi letos najmočnejši ali pa enako močan kot Ferrarijev, se v Stuttgartu upravičeno nadejajo novih zmag. Kaj vse se še skriva pod obliko vsakega posameznega stroja našim očem ne more biti znano, o tem pa bo najverjetnje v veliki meri sodila štoparica na prihajajočih testiranjih, ki se začnejo v ponedeljek. Na zunaj bolj zanimivi pa so Alfa Sauber, Red Bull in Ferrari, ki so naredili kar nekaj sprememb tudi na zunanjosti.

Pri ekipi Alfa Sauber so načrtovanje novega dirkalnika začeli s praznim listom. Čeprav bi bilo pričakovati kopiranje Ferrarija, je Alfa Sauber v mnogih segmentih ubral povsem svojo pot. Še najbolj pritegne oblikovanje trupa pri stranskih ovalnih zračnikih, saj so za razliko od drugih, postavljeni vertikalno. S tem so pridobili na prostoru v spodnjem delu trupa, da je pretok zraka do zadka čimmanj oviran. V nosu ima C37 tudi dvojni S vod, kar je postala stalnica, od predstavitve take  rešitve prav na Sauberju leta 2013. Nos dirkalnika posnema rešitev Force Indie, z dvema ločenima tuneloma, ki skrbita da čimveč zraka steče pod dno.

Red Bull ima letos velik apetit. Christian Horner celo napoveduje boj za lovoriko, če bodo le Renaultovi motorji zdržljivejši. Če sklepamo po slikah novega RB14, je Adrian Newey med sezono v svojo beležko prerisal nekaj rešitev Mercedesa in Ferrarija in jih dodatno razvil. Najbolj so opazni aerodinamični elementi v Mercedesovem stilu med prvimi kolesi in zračniki na trupu, ter evolucija Ferrarijeve aerodinamične rešitve na zračnikih. Spremenjeno je prednje vzemtenje, ki je skoraj v eni ravnini in priča, da je Newey mislil na vse podrobnosti pri zagotavljanju optimalne aerodinamike. Tudi silhueta trupa je precej ožja. Kaj vse je britanski genij vgradil pod kožo novega bika, bo pokazala štoparica. Bo dovolj, da se bosta Max in daniel potegovala za zmage?

Za Ferrari letos ne bo izgovorov. Po lanski sezoni, ko so dolgo držali tempo vodilnega Mercedesa, je cilj letos samo eden: zmage. SF71H je močna evolucija lanskega. Daljša medosna razdalja, več poudarka na aerodinamičnem oprijemu, ter močnejši motor so področja na katerih je delala Binottova ekipa. Zgovorna je primerjava sprednjega profila med lanskim in letošnjim modelom, ki pokaže ekstremno zmanjšanje trupa pri zračnikih in s tem povečanje aerodinamične učinkovitosti. Stranski zračniki so letos še manjši, na tem mestu pa izstopajo tudi na novo razviti aerodinamični elementi. Pri nosu so po vzoru lanskega McLarna vidne stranske reže, ki poskrbijo za čimvečji pretok zraka pod dnom dirkalnika. Prednje krilce ima nove rešitve. Opazen je tudi manjši zračnik prednjih zavor, ki zagotavlja boljšo aerodinamko. Zračnik za dovod zraka v motor je večji in razdeljen na tri dele, srednji skrbi za dovod zraka v motor, stranska pa sta namenjena hlajenju hibridnih delov motorja. Zanimiva in inovativna je rešitev ogledal. Ogledala so oblikovana tako, da usmerjajo čimveč zraka proti stranicam bolida, hkrati pa imajo na frontalnem delu vgrajeno neke vrste krilce. Ekstremno ozek je tudi zadek, na katerem je opazno T-krilce, ki ga bodo slej ko prej, v taki ali drugačni obliki povzela tudi moštva, ki ga na dirkalnikih niso pokazala.  Binotto je vsaj iz tega kar lahko ocenjujemo, odlično opravil svoje delo. Kako učinkovite pa so rešitve v praksi, pa bomo videli kmalu.  

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
Tattoo-
"O tem priča tudi dejstvo, da ima novi W09 krajšo medosno razdaljo". Totto Wolf pravi drugače: "Der Radstand hat sich hingegen nicht verändert".
23.2.2018 12:59:47
Aichi
Zakaj mam filing, da je lahko letos vsaj 6 ekip v borbi za zmago?
23.2.2018 13:01:29
Mitja Bonča
Slab feeling
23.2.2018 15:42:33
kumrcah
...če je ferrari razvil oz nadgradil svoje dno dirkalnika iz lanske sezone in če so se približali v moči motorja bodo definitivno na začetku v prednosti
23.2.2018 15:49:36
macolar
Lani so bili hitri, po drugi strani pa je bila njihova tehnična zanesljivost nula napram Mercedesu. Za ostalo sta pa še poskrbela dirkača, še najbolj Vettel ki se je na večih dirkah šel demolition derby, s prstom pa kazal na vse druge.
23.2.2018 16:01:02
abt
Koncno je ferrari zacel biti invativen,da ze od lani drugi kopirajo njih in ne obratno kot je bilo prejsna leta..zaenkrat so pokazali najvec inovacij,upam da bodo tud delovale..
23.2.2018 17:54:25
macolar
Najbolj všeč sta mi nosilca sprednjega krilca. Izjemno inovativna zadeva.
23.2.2018 17:55:54
kimikaze
Odvisno ali je Renault naredil konkurenčen motor in ali je Mercedes še enkrat več našel tiste dodatne konje ki bi delali razliko. Če bi obveljalo prvo, torej da se bodo z motorjem precej približali, potem scenarij kjer se več ekip(odvisno tudi od dirkališča) bori vsaj za stopničke, niti ni tako neverjeten.
23.2.2018 17:59:28
DonP
@tatoo: Mercedes naj bi vseeno imel malenkostno krajšo medosno razdaljo. Ker pa je uradna razlaga šefov moštva takšna kot je, jim dajmo uradno verjet.
23.2.2018 18:33:48
ripmork
@Aichi: Tudi jaz, čeprav 6 je kar fejst optimistična cifra, avstralske kvalifikacije potem feeling skalibrirajo v realnost Bi pa morali letos videti manjše razlike med ekipami, predvsem pa hitrejšo Papajo
23.2.2018 20:10:24
ripmork
PS: Tale Ferrarijeva ogledala so res dobra fora; dejansko je "krilce" v njem usmerjeno navzdol in izdatno pomaga preusmerit zrak v zračnik. https://drivetribe.imgix.net/U2ngjVTrThu_ffEktqgs_A?w=1400&h=989&fm=pjpg&auto=compress&fit=crop&crop=faces,edges
23.2.2018 20:19:07
Soling
Mercedes je z aerodinamiko šel ravo obratno kot konkurenca. Z vitkostjo dirkalnika in s specifiko nosu bolida, po drugi strani pa ogromni hladilniki nakazujejo, da bo velik povdarek hlajenje in ohranjanje motorja za veliko število dirk. Mislim, da bodo tudi gume v sožitju z bolidi igrale pomembno vlogo in te lani na določenih stezah do Mercedesa niso bile prizanesljive.
24.2.2018 21:10:30
etilometer
Za mene osebno alfa Romeo sauber najlepši dirkalnik, Mercedes naj bi imel prednost zaradi najmočnejšega motorja pa tudi vzdržljivosti, Ferrari pa baje po podatkih skriva eno bistveno tehnično rešite za katero bi lahko bili celo pred mercedesom in jo ni mogoče kopirati. Zdaj, če ste kaj v tujih medijih gledali Ferrari ima neverjetno veliko skritih detajlov na avtu, da me vsaki dan preseneča. Kljub temu da Ferrari ne bo imel najmočnejšega motorja, letos stavim na njega in Vettla, če bo le motor zanesljiv. Red Bull bi lahko blizu potem McLaren, Williams, force india, renault, alfa Romeo sauber, Haas. Zadnji bi lahko bili zelo skupaj aja pa toro Rosso tudi nekje isto kot zadnji 4. Lahko pa se naredi zaradi pravila 3 motorjev da bo Mercedes imel pol sekunde prednosti pred vsemi😀
24.2.2018 23:59:07
kumrcah
...mislim da neke velike prednosti v moci motorja vec nebo...je pa sigurno ? Vzdrzljivost le tega...merced ima nekako najvecjo procentualno moznost sa bo z tremi motorji prisel skozi pol je tu ferrari...za renault pa hondo se zna ta procent zelo znizat...tesko vrjamem da so lahko na eni strani moc in na drzgi strani vzdrzljivost zrihtali...
25.2.2018 8:33:48
zoki
Pa saj nikjer ne piše da imaš lahko samo 3 motorje. Vzameš 4. in morda 5. motor v Monzi, SPA-ju ali Austinu, tu se da brez problema priti z zadnjega mesta na stopničke, če imaš hiter dirkalnik. Bolj pomembno je da je hiter kot zelo vzdržljiv.
25.2.2018 8:38:52
2fast4y
Kar smo videli do sedaj je nedvomno Ferrari pokazal največ inovativnih rešitev,po drugi strani pa je mclaren,če so sploh pokazali končni izdelek zelo razočaral,v bistvu je to lanski dirkalnik v oranžni barvi.
25.2.2018 15:58:15
macolar
Nvm kako je kaj tvoja angleščina, kajti prav posebej je bilo povedano in napisano da dodatki pridejo na avto pri testiranju oz. končni izdelek na VN Avstralije... Nekateri so pač pokazali vse kar imajo kar takoj, Renault in Mclaren pa rajši šparata svoje stvari do zadnjega trenutka.
25.2.2018 16:26:22
2fast4y
Ali z drugimi besedami ,nismo še pripravljeni, kar je najbolj zaskrbljujoče je dejstvo,da se na testiranjih preizkuša koncepte narejene preko zime in se jih izpili do prve dirke, ne pa da na testiranjih ugotavljaš v katero smer razvijati koncepte...
25.2.2018 17:45:18
macolar
Z drugimi besedami - kaj bi kazali kaj imamo v mislih za studijske slike in filmski dan. Sicer pa glede na to da trdiš da so očitno pri obeh ekipah totalno opravilno nesposobni, mislim da je smiselno da jim pošlješ svoj CV in jih rešiš problemov z svojim obsežnim znanjem, ali je to zgolj znanje za tipkovnico?
25.2.2018 17:50:17
2fast4y
Macolca ne bodi užaljen kot majhe otrok, več kot očitno niso še nared,nekaj časa jim je nedvomno vzel renojev motor,tako kot TR hondin Je pa dejstvo, da je to dober pokazatelj nepripravljenosti,Ron je imel to pošlihtano u nulo z vojaško disciplino. Zak je navaden nakladač, ki nima pojma kaj je Mclaren in kaj simbolizira.
25.2.2018 19:04:22
kumrcah
Ah pusti naj uziva v tem obdobju...saj navijaci mclarna lahko zadnjih 5 let uzivajo zgolj in le v take casu kot je ta...ko se predstavljajo dirkalniki pol pa potop 😂
25.2.2018 19:07:33
etilometer
McLaren še nekaj časa ne bo konkurenčen, najboljši kader je odšel Mercedesu in red bullu sploh takrat z odhodom hemltona in Alonsa. Bil bi presenečen, da bi bili letos pod 0.5 s za najboljšimi. Je pa to precej tudi odvisno od Renaulta. Za McLarna bo po mojem uspeh da se bo redno uvrščal med prvih 10. Vse druga bi bilo presenečenje.
25.2.2018 19:29:43
tadejkrze
Najboljši kader je odšel? Kaj je pa Peter Prodromou pol?
25.2.2018 21:20:59
etilometer
Ena lastovka še ne prinese pomladi tako je pa tudi v f1. Dejastvo je da je McLaren ob odhodu hemltona, ron Denisa izgubil kar nekaj kadra to sem takrat tisto leto nekje bral. Zdaj če so od 2014 pridobila kaj nazaj pa ne vem. Danes sem bral novico, da bo renault kar nekaj prvih dirk njihovim motorjem zaradi sigurnosti zmanjšal moč. Zdaj tisti z renaultovimi motorji samo upajo lahko da bodo pri Mercedesu in ferrariju naredili isto.
26.2.2018 2:33:29
tadejkrze
Isto stvar, to o begu kadra, so lani govorili za Ferrari, pa je bil precej konkurenčen. Meni osebno je Mclaren kar sposobna ekipa s pedigrejem. Šola Rona Dennisa tako ali tako ostaja, mogoče je edino malo manj gestapo in bolj sproščeno v ekipi. Zak ima izkušnje, Hamiltona je pa nadomestil Alonso (po mnenju nekaterih, mene sicer ne , najboljši voznik v karavani), pa tudi Stoffel ni slab. Ne vem no, ocenjevati nekaj, preden se sezona & testiranja sploh začnejo...takih kavč generalov je vsako leto tu polno
26.2.2018 8:36:38
etilometer
Glede na prve testne kilometre zgleda, da se ekipam z renaultovimi motorjem obetajo boljši časi vključno z McLarnom😀
26.2.2018 20:08:11

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija