Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   10 moštvenih Halojev
Galerija grozote
Fernando Alonso je prepričan, da se bo vroča debata okrog sistema Halo kmalu polegla. Ampak Fernando se tukaj krepko moti.
Bojan Vrbnjak
28. februar 2018 | 7:24:32

Če ne na predstavitvah novih dirkalnikov – tam smo videli vse prej kot dirkalnike -, pa smo sedaj v Barceloni na pladnju dobili servirane izpeljanke varnostnega loka nad glavami dirkačev, ki sliši na ime sistem Halo. Te smo že videvali v lanskem letu, v njihovi testni fazi, toda prvi dan uradnih zimskih testiranj v Barceloni, so se lahko navijači, strokovnjaki in celoten svet formule ena prepričali v izglede tega varnostnega sistema. Skupni imenovalec je ta, da ta lok iz titana, kljub dejstvu, da je pobarva in polepšan z nekimi prekritji, ni nič kaj lepši kot njegov izvirnik lanskega leta. Dobili smo torej deset različnih barv in izpeljank tega Haloja. Navijači so z napetostjo pričakovali dirkalnike sezone 2018. Njihova reakcija na družabnih omrežjih je bila sledeča: kar všečni dirkalniki, če le ne bi bilo tega prekletega Haloja. Odkrito – urbi et orbi – priznam, da tudi sam nisem pristaš tega zares grdega dodatka. Ob "stranskem" pogledu na dirkalnik, se mi kar koža naježi od grozote, ki nastane zaradi tega tako imenovanega svetniškega sija.

Zvezdnik McLarna Fernando Alonso je prepričan, da se bo vsa ta vroča debata navijačev formule ena kar sama odpravila oziroma polegla. Njegov argument je sledeč: Pred leti so se navijači zgražali nad nosove dirkalnikov, ki so dobivali živalske izraze oziroma imena, toda po nekaj dirkah nihče ni več omenjal teh nosov. Podobno je bilo v preteklosti z dvema smešnima dodatnima krilcema na dirkalniki Damona Hilla, kar so navijači opisali kot obešalnik. Tudi tukaj se je hitro poleglo. Tako vsaj Alonso.

Ampak razprave o sistemu Halo bi lahko trajale nekoliko dlje kot si zamišlja Alonso. Tudi zaradi tega, ker ta lok ni samo za zaščito, ampak otežuje tudi pogled na čelado posameznega dirkača. In v Barceloni je nek tehnik formule ena izrazil svoje pomisleke s sledečimi besedami: "Kaj se dejansko zgodi, če se pri nekem trčenju nosi dirkalnika zaplete v sistem Halo drugega dirkalnika?" Verjetno si tega nihče ne želi ugotoviti. Omenjeni tehnik je želel ostati anonimen, kajti nihče ne želi pljuvati po krovni organizaciji FIA, ki se je tako vehementno zavzemala za uvedbo te zaščite. 

Šef ekipe Mercedes Toto Wolff je o temi estetike sistema Halo zbranim osuplim novinarjem povedal: "Dajte mi motorno žago in takoj bom odžagal to zadevo." Navijači pa so v pogledu Haloja neizprosni. Sandali ali flip-flop natikači sta le nežna opisa. V družabnih omrežjih lahko zasledimo tudi o očesnem raku, itd.

Marc Surer v paddocku Barcelone ni našel nobene lepe besede na račun Haloja. "Krovni organizaciji FIA je ponovno uspelo, da pravilnik ustvari tako, da imamo znova zelo grde dirkalnike. Na vse dirkalnike smo enostavno namestili straniščno desko. Trdim, da rešitev imenovana Shield, nikoli ni bila resno testirana. Sebastian Vettel je sicer v Silverstoneu odpeljal dva kroga, potem pa sporočil, da se je počutil nekoliko slabo, in to je bilo tudi vse. To je bil le alibi, da se upraviči uvedba sistema Halo. Pri rešitvi Red Bulla (Aeroscreen) je bilo govora, da ni prestal obremenitvenega testa. Toda kako pogosto pa imamo primer, da po zraku leti kolo skupaj z obesami s hitrostjo 200 km/h?"

Fernando Alonso odgovarja: "Tukaj gre za varnost dirkačev in tukaj ne bi smelo biti nobenih razprav." Ampak te obstajajo dragi Fernando. Tudi med tvojimi kolegi. To pravi Nico Hülkenberg: "Če bi lahko sam odločal o tem, potem bi raje odstranil ta Halo, kajti menim, da je ta lok kljub barvi še vedno zelo grd in ne verjamem, da bi ga lahko polepšali. Na drugi strani pa verjamem, da se bo na tem področju še veliko razvijalo."

In sedaj k naši galeriji. Ne samo mi, tudi mnogi navijači so hoteli vedeti in videti, do kakšnih rešitev so prišle ekipe. Kako dobro je sistem Halo integriran v deset letošnjih dirkalnikov in s kakšnimi prekritji ali usmerjevalniki so jih ekipe okrancljale.

Pri Red Bullu lahko opazimo, da ničesar ne opazimo. Pri Adrianu Neweyu se tačas še niso trudili z nekimi usmerjevalniki in prekritji, celo pobarvati ga niso želeli. Verjamemo, da bomo na tem področju kmalu videli spremembe. Podobne skrivalnice se gredo tudi pri Mercedesu in Renaultu. Tudi tukaj je sistem halo še povsem gol in brez barve. 

Drugače je pri Ferrariju. Njihov Halo ni le v rdeči barvi (na zgornji strani, kajti spodnja stran mora biti po pravilu FIA črna) in z logotipom Ferrarija, temveč ima tudi dodatno prečko, ki ima funkcijo usmerjevalnika zraka. To je že nekoliko bolj moderno. Podobno rešitev lahko opazimo tudi pri McLarnu, pri čem pa je njihov usmerjevalnik zraka na lok pričvrščen z nekakšnimi prsti. Podoben usmerjevalnik v metal modri barvi lahko občudujemo na sistemu Halo ekipe Toro Rosso Honda, prav tako pri Williamsu, le da je tam bele barve, kot tudi pri Alfa Romeo Sauberju.

V 80-ih letih smo tisti, z malo večjo številko pri starosti, lahko občudovali najstniško komedijo "Pretty in Pink". Ali je ta vplivala tudi na Force Indio, tega ne vemo, toda navijači v družabnih omrežjih posmehljivo razpravljajo tudi o tem. Njihov lok tačas še nima prekritja.

Dirkač ekipe Toro Rosso Pierre Gasly je na najboljši možen način opisal problematiko okrog sistema Halo. "Nisem pristaš Haloja. Če sem odkrit, ga sploh ne prenesem. Ampak očitno moram s tem živeti."

Naj bodo ti Haloji v bodoče še kako polepšani, naj na njih namestijo umetnine Picassa ali van Gogha, mene ta straniščna deska ne more in ne bo prepričala. Tako kot ne niso plavuti in razni izrastki lanske sezone. Ob pogledu na te grdobije, se mi je vedno stemnilo pred očmi. In s Halojem ni nič drugače. Da ne bo pomote, to je izključno moje mnenje in če ga kdo deli, bom vesel, prav tako pa se ne bom kislo držal, če me bo nekdo zaradi tega kritiziral in mi bo povedal, da je ta Halo oh in sploh. Spoštoval bom njegovo mnenje, kakor tudi on naj spoštuje moje. Ampak, priznajte, Halo ni lep, mar ne?          

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
1-2-3
Samo jokanje in stokanje ves čas, dejstvo je da je Halo tu in bo tu vsaj to sezono če ne dlje. Ko bodo tu tehtni razlogi za ukinitev, ga bodo pa gotovo umaknili. Res vsak dan prebereš večje bedarije, zakaj ni vredu. Enkrat je grd, drugič ovira pogled, ko že misliš da ne more biti bolj smešno se nekdo spomni, da je problem, ker ovira padanje dežja tekmovalcem na vizir hahahaha mislim tista z dežjem v enem kd prejšnjih člankov ne res svetovna, ampak bodo sedaj vsaj dirkali lahko in jih ne bo motila vsaka kaplja na čeladi
28.2.2018 7:33:17
travca
Na Autosportovem podcastu sem zadnjič zasledil zanimivo kritiko HELO-ja. Šlo je v smeri tega da ne samo da HALO ne zaustavi malih delcev temveč jih veliko, ki bi sicer poleteli preko dirkačeve glave, preusmeri navzdol v dirkača. Recimo, ko je 2016 mimo Button-ove glave v Monacu letel pokrov jaška.
28.2.2018 10:03:54
matjazh
ampak je res še toliko grše videti ko se ti avtomobili vozijo po stezi (predstavitvene fotke od strani so še nekako prebavljive). Še posebej grdo je videti, ko je avto slikan iz nižje pozicije....in Liberty media namerava spustiti kamere nižje, ker to daje večji občutek hitrosti
28.2.2018 10:19:55
spartan
Jaz tega haloja ne bom gledal...zaradi takšnih in drugačnih bedarij ne gledam F1 že par let.
28.2.2018 14:34:43
v10power
Torej se tebi nič ni spremenilo, halo gor al pa dol.
28.2.2018 18:18:12
ripmork
Definitivno se mora dolgoročno najti ena boljša rešitev. Bi pa v primeru kakršnekoli žrtve na stezi (naj bo še tako malo verjetnosti) mediji nove f1 lastnike in FIO raztrgali, mislim da po vseh teh testiranjih ni bilo več možnosti izbire "brez". Se bo preživelo, medtem se pa čaka nove ideje/materiale/boljše izvedbe predlaganih idej...
28.2.2018 19:20:03
dbench
Ma meni ni tako grozen tale halo... cel halo zaradi tega Kar je pa travca napisal bi pa kar držalo, osebno verjamem da bi Massa na Madžarskem s Halojem feder dobil v sredino obraza in ne "zgolj" v arkado. Zato menim da je varianta z nekakšnim steklom boljša.
28.2.2018 20:59:51

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija