Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Formula ena prihodnosti
Resnica o 25 dirkah
Vedno znova je govora o tem, da želi novo vodstvo formule ena v bližnji prihodnosti organizirati 25 dirk na sezono. Toda šef formule ena Chase Carey pravi tudi, da želi imeti raje kvaliteto kot kvantiteto. Kako sedaj?
Bojan Vrbnjak
6. marec 2018 | 9:10:18

Novi večinski lastniki formule ena Liberty Media imajo v prihodnjih letih velike načrte. Kraljevi razred motošporta naj bi bil deležen konkretnih sprememb in nadaljnjega razvoja. Eden izmed pomembnih kamenčkov tega mozaika je tudi koledar dirk – kvazi glavni del formule ena. V letošnji sezoni ta koledar zajema 21 dirk, kar je največ v zgodovini formule ena. Še nikoli dirkači in ekipe niso odpeljale toliko Grand Prix dirk, toda sedaj – kot že v bližnji preteklosti – je znova govora o srednjeročnem načrtu, ki predvideva 25 dirk na sezono. V pogovoru oziroma načrtu so dirke v Vietnamu, Argentini in tudi druga dirka v ZDA. Ta tri nova prizorišča naj bi se na koledarju dirk pojavila že v prihodnjem letu. Kar pomeni, da bi v sezoni 2019 imeli najmanj 24 dirk!

Prvi mož formule ena Chase Carey si pri tem ne želi gledati v karte, v pogovoru na to temo se spretno izogiba in ostaja splošen. Mnogi navijači se zato upravičeno sprašujejo: Ali je sedaj teh 25 dirk pravljica ali gre za resen načrt Liberty Medie? Chase Carey pri tem pojasni: "Imamo kapacitete in pravico, da koledar razširimo vse do 25 dirk na sezono. Toda tačas se osredotočamo na to, da dirke naredimo takšne, kakršne naj bi bile. Kvaliteta nam je bolj pomembna kot kvantiteta. Pri številu dirk nimamo nobenega natančnega definiranega cilja." Z organizatorji imajo dolgoročne pogodbe in poleg tega vedno obstajajo prizorišča, ki izpadejo. "Na primer z Nemčijo imamo le dogovor za letošnje leto," doda Carey.

Vendar pa to še zdaleč ni vse, kajti odgovorni formule ena želijo koledar postaviti povsem na novo, kar pa se je izkazalo kot težja naloga. Načrt je predvideval, da bi posamezno obdelali določene kontinente in sicer z začetkom v Evropi, potem bi sledila Amerika in na koncu Azija. Vendar pa je trenutni program prava zmeda, saj se potuje sem ter tja med posameznimi kontinenti. Da bi dirke porazdelili na cone, to obljublja znižanje stroškov pri transportu in logistiki, kar je za kolege iz motorsport.com povedal tudi marketinški šef formule ena Sean Bratches. "Za navijače bi bilo veliko bolj prijetno in sprejemljivo, saj bi za določen čas bili v isti časovni coni. Prav tako bi bilo bolj učinkovito za formulo ena, ker bi znižali visoke transportne stroške."

In medijski strokovnjak Bratches, ki je sicer rojen v Berlinu, pri tem spoznava tudi marketinški učinek za sponzorje. "Če želi nekdo reklamirati samo v Evropi, Ameriki ali Aziji, je to tačas zelo težko, kajti potujemo sem ter tja po zemeljski obli," tako Bratches. Trenutno so načrt organiziranja dirk po časovnih conah postavili na hladno. Med drugim tudi zato, ker je uvodna dirka v Melbournu, finale pa v Abu Dabiju.

Bratches nadaljuje: "V osnovi sem optimist, toda istočasno tudi realist. Na podlagi pogodbenih obveznosti in lokalnih vremenskih pogojev, bo še trajalo kar nekaj časa, da bomo to uvedli v dejanja. Če nam bo to sploh uspelo." Bratches je za prihodnjih pet let izdelal strateški načrt. "V njem so tudi teme, ki bi jih želeli spraviti v dejanja. Prav tako so tudi stvari, katerih se želimo takoj lotiti. Toda kot je že dejal znani filozof Mike Tyson: 'Vsakdo ima neko strategijo, dokler ne prejme prvega udarca.'"

Novi veljaki formule ena okrog Chase Careya pri uvajanju svojega načrta nimajo nobenih težav s kritiki in nasprotniki. To so dokazali tudi z zadnjo, nič kaj popularno odločitvi o odpravi tako imenovanih Grid-Girls. Carey pravi: "Naša misija se glasi, da šport postavimo na kar se da najboljše temelje. In prav na tem delamo s polno paro. Poskušamo, da se pomikamo na mejah mogočega. Pri tem pa se ne želimo trdno držati na normah, ker potem v določenem času ne bomo več imeli nobenega športa."       

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija