Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Franz Tost zahteva akcijo
Navijači želijo spet videti nesreče
Šef ekipe Toro Rosso Franz Tost od novega lastnika Liberty Medie zahteva radikalne spremembe v formuli ena. Poleg nesmiselnih stroškov Avstrijec opozarja tudi pred premajhnim številom nesreč.
Bojan Vrbnjak
7. marec 2018 | 7:14:22

Če si želi formula ena v bodoče znova pridobiti večjo popularnost, potem moramo na dirkah videti več nesreč, je za kolege iz Motorsport-Total.com povedal šef ekipe Toro Rosso Franz Tost. "Ljudje želijo doživeti napeto zabavo. Želijo videti prehitevalne manevre, različne zmagovalce in nesreče. Seveda si ne želijo nobenih poškodovanih dirkačev, toda znova želijo videti trčenja," tako Avstrijec.

Da pomembnosti nesreč ne bi smeli podcenjevati, je Tost izvedel iz svojega osebnega okolja. "Prisluhniti moram le temu, kar pravijo moji prijatelji. Hej Franz, v preteklosti smo si ogledali prva dva kroga, ker je po štartu vedno ropotalo. Sedaj ni več nobenega trčenja ali nesreče," tako Tost, ki soglaša z besedami svojega prijatelja. "Tako je. Ali sprejmeš nespremenjeno situacijo ali pa se lotimo tega, kar želijo navijači. Drugače bo zanimanje za formulo ena konkretno padlo."

Vse to je sedaj v rokah Liberty Medie. Za šefa ekipe Toro Rosso je radikalna sprememba neizbežna. "Tako ne moremo več nadaljevati. Jasno, da ekipe na vrhu, ki imajo ogromne proračune, ne želijo, da se bi kaj spremenilo. Toda če Liberty Media sedaj ne bo nič spremenila, potem sem prepričan, da bomo najpozneje od leta 2022 ali 2023 deležni zelo velikih težav," napoveduje Tost, ki trdi, da je formula ena tačas vse prej kot spektakularna. "Ali se nekdo spomni dirke v Abu Dabiju?", se Tost naveže na lansko finalno dirko, kjer smo prehitevanja videvali le na začelju. "Če bomo imeli takšne dirke, potem se kmalu nihče ne bo več zanimal za formulo ena. Navijačem moramo ponuditi več šova."

Da Mercedes in Ferrari nista zainteresirana za temeljne spremembe, to novih lastnikov ne bi smelo odvrniti od svojih načrtov ali namer. "Če bi sam bil na mestu Liberty Medie, bi vse obrnil na glavo." Poleg boljšega šova je nujno potrebna tudi zgornja meja proračuna in bolj poštena porazdelitev denarja. "Mi smo zares neumni, da porabimo 400 ali 500 milijonov evrov na sezono. In zakaj? Da dva dirkalnika v nedeljo popoldan nudita nekakšen šov. Za božjo voljo. Enak šov lahko navijačem ponudimo tudi z 80 ali 100 milijoni evrov," je prepričan Tost.

Kot opomnik po mnenju Tosta služijo številne variante krilc, ki se tačas izdelujejo in razvijajo v formuli ena. "Lahko vam pokažem krilca, ki jih hranimo v naši tovarni v Faenzi. V Italiji moramo te stvari zaradi finančnih organov hraniti pet let. In potem vidim krilca, pri katerih je mogoče radij nekoliko drugačen, na drugih se nek element za nianso razlikuje od drugega. Skratka, trošimo milijone za prazen nič!"

Da vrhunske ekipe opozarjajo pred tem, da zgornje meje proračuna ne bi mogli nadzirati, Avstrijec ocenjuje kot veliki nesmisel. "Karkoli bodo odločili, bo delovalo. Naj si gre za omejitev proračuna ali pa za enostaven dober pravilnik, ki bo omejeval razvojno vojno. Obe poti pa sta mogoči," še doda Tost.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
2fast4y
Ko bi dirka postala nezanimiva bi na progo zapeljal Nelsinho Piquet jr. in povzročil razna trčenja...
7.3.2018 8:07:30
ripmork
Kadar bi bil Nelsinho nedosegljiv bi ga lahko zamenjal Maldonado, do drugega kroga tretjina dirkalnikov spucana garant No, to z nesrečam je malo tako,... s tem mišljeno predvsem, da bi bilo več borb na nož (leteče krilca so pogost del tega), nihče noče videt hudih nesreč. Predvsem z zadnjimi nekaj odstavki se popolnoma strinjam - 100 milijonov na leto bi ob pametnem pravilniku moralo zadostovat za razvoj vrhunskih dirkalnikov. Več od tega je razmetavanje denarja brez haska,...
7.3.2018 9:57:30
iceman717
Glede zgornje meje proračuna: nobenemu ni potrebno dirkati, če določene ekipe ne morejo zbrati denarja za razvoj pa naj spokajo iz F1. F1 je bila in vedno bo tehnološki šport zato pa je potreben denar
7.3.2018 14:20:46
matt0
Če se bi potrdilo da se ne bo delalo na zgornji meji proračuna oz. vsaj o zmanjšanju stroškov (standardni deli itd.) bi v športu ostale 3 ekipe. Po kaki sezoni ali dveh pa še to ne več - ker ni marketinško zanimivo, torej konec športa. Preprosto ni ekip, ki bi lahko sledile stroškom Ferrarija in Mercedesa - ne trenutno v F1, ampak nasploh.
7.3.2018 16:39:58
ripmork
@iceman717: Kot je @matt0 povedal: ni dovolj premožnih (in norih) da bi milijarde metali v razvoj dveh dirkalnikov. Kakršenkoli šport, ki za konkurenčnost od ekip zahteva tako bizarne številke denarja je zelo slabo oblikovan/voden šport in kot tak obsojen na propad. S 5x manjšim proračunom bi še vedno lahko gledali tehnično superiorne dirkalnike.
7.3.2018 21:22:27
2fast4y
V F1 so od nekdaj ekipe,ki imajo denar...druge prihajajo in odhajajo,F1 ni bila nikoli v zgodovini poceni. Isto velja za premier league,Real ima denar, Barcelona ravno tako tudi Milan ga ima,ga ima pa malo manj Borussia pa Udinese...kdor nima sredstev obstaja še vedno gp2.
7.3.2018 22:12:20
ripmork
Tudi v fuzbalu so velike razlike, res je... še vedno pa tam človeški faktor naredi vso razliko. Realneja primerjava z f1 bi bila, če bi fuzbalerji Reala in Barcelone imeli tehnično superiorne superge s katerimi bi bil avtomatsko boljši vsak, ki bi jih obul.
8.3.2018 18:52:43

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija