Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Katera taktika je boljša?
Trije ali štirje motorji na sezono?
Pravilnik za letošnjo sezono predpisuje le še 3 motorje, turbo polnilce in MGU-H enote za posameznega dirkača. Seveda pa to ni obveza. Nekatere ekipe bi lahko že od začetka kalkulirale s štirimi motorji in seveda kaznijo – tako kolegi iz auto motor und sport.
Bojan Vrbnjak
7. marec 2018 | 10:43:21

Za inženirje motorjev je bila to vsekakor izjemno velika in težka naloga. Kajti novi pravilnik letošnje sezone je zmanjšal število komponent motorja na posameznega dirkača. Letos so dovoljeni samo trije motorji z notranjim izgorevanjem, trije turbo polnilci in tri enote MGU-H. Pri MGU-K enoti, baterijah in krmilnih napravah pa imajo dirkači na razpolago le po dva primerka. Kdor bo želel sezono opraviti s predpisanim številom komponent, bo moral vzdržljivost zvišati za najmanj 30 odstotkov.

Pri Renaultu računajo na posamezno enoto s 7.000 kilometri življenjske dobe, Mercedes celo z 8.000 kilometri. "Cilj je bil, da z motorjem ne postanemo večji in težji, prav tako pa da ne izgubimo zmogljivost," je svojo nalogo opisal Mercedesov šef motorjev Andy Cowell.  V teoriji mora ena pogonska enota zdržati sedem dirkaških koncev tedna, baterija in enota MGU-K pa celo do poletnega premora. Medtem pa večina ekip in proizvajalcev to zmanjšanje števila motorjev označuje za slabo potezo, saj pri tem proizvajalci ne prihranijo denarja, še več, izdatek je večji. Kajti vsaka modifikacija motorja mora biti na testni mizi preizkušena na najmanj 7.000 kilometrov.

Pri iskanju krivca, seveda nihče ne želi, da se s prstom pokaže na njega. Vsi vpleteni si podajajo žogico, nihče pa ni konkreten. Vendar v zakulisju mnogi sumijo Mercedes, ker ima najboljši motor in bi lahko imel največjo korist od poostritve pravilnika. Toda šef srebrnih puščic Toto Wolff zavrača te sume: "To pravilo se je rodilo, ker so želeli znižati stroške motorjev partnerskih ekip. Sedaj za motorje plačujejo bistveno manj. Nas pa to stane več."

Toda ta strel, da se zmanjša število pogonskih enot na sezono, bi lahko bil strel v prazno ali v lastno koleno tistega, ki se je tega pravila lotil. Strokovnjaki pričakujejo pravo poplavo kazni. Že v lanski sezoni so navijači negodovali o skupni vsoti pribitka mest (preko 800) zaradi menjav motorjev in posameznih komponent. Mercedes je bil edini, ki je sezono končal s predpisanim kontingentom štirih pogonskih enot. Ferrari je moral uporabiti en rezervni motor, Renault in Honda pa sta porabila dvojno število motorjev oziroma še več.

V tem primeru je vsekakor dovoljeno vprašanje: Kako naj bi samo leto dni pozneje obvladali še višjo oviro? Ali se bo morala maksimalna zmogljivost znotraj življenjskega ciklusa še bolj razdeliti na porcije? "Sedaj traja dlje, da ugotovimo, če nova izboljšava drži oziroma pokaže to, kar obljublja. Zato ker je življenjska doba sedaj daljša in to zavira razvoj," je pojasnil športni šef Renaulta Cyril Abiteboul, ki dodaja, da obstaja še druga težava: "V Melbourne na uvodno dirko moraš pripeljati dva motorja za vsak dirkalnik – za nujen primer. S tem ti ostane le še ena izboljšana stopnja oziroma nadgradnja motorja. To pomeni, da moramo že dve tretjini naših motorjev izdelati že za prvo dirko. Ravnotežje med zanesljivostjo in nadaljnjim razvojem za večjo moč bo zato težko najti."

Zato pa se pri ekipah že vneto razpravlja o tem, ali v letošnji sezoni ne bi bilo boljše, da pozabijo to pravilo treh motorjev in že vnaprej prvenstvo 2018 načrtujejo s štirimi ali petimi pogonskimi enotami. "Če te kazni strateško dobro načrtuješ, potem niti ne izgubiš toliko kot bi nekateri predvidevali. V lanskem letu smo v Monzi štartali iz začelja in dirko končali na četrtem mestu. Če se Verstappen ne bi zapletel z Masso, bi osvojili celo stopničke," se spomni športni svetovalec Red Bulla Helmut Marko.

Njegov šef tehnikov Adrian Newey pa je še bolj jasen: "Če si dirkač, potem boš načrtoval s štirimi pogonskimi enotami. Ker so namreč prednosti v seštevku večje kot slabosti. Dlje časa dirkaš z maksimalno močjo in imaš tudi več prostora za razvoj," tako Newey, ki pa v siti sapi doda: "Toda proizvajalci avtomobilov delujejo drugače. Za njih je pomemben ugled. Ne želijo javnosti povedati, da sezone ne morejo končati s tremi pogonskimi enotami."

Mercedesov šef motorjev Andy Cowell pa ne razmišlja o tem, da bi se šel igro štirih motorjev na sezono. Sam pravi, da zaradi športnih razlogov. "Ena kazen zaradi motorja pomeni, da izgubiš eno dirko. To pa te lahko na koncu stane naslova prvaka." Tudi Ferrari letošnjo sezono načrtuje s tremi predpisanimi pogonskimi enotami.

Pri Renaultu so omejitev na tri pogonske enote sprva tudi videli kot potezo brez alternative. Po lanski sezoni polni okvar, si letos ne želijo več poslušati posmehovanj. Vendar pa se bodo pri francoskem proizvajalcu odločili tekom sezone – odvisno od situacije v kateri se bodo znašli. Šef ekipe McLaren Eric Boullier pa je že napovedal: "Vedno storimo to, kar je za nas najboljša rešitev. Najprej moramo izvedeti, kje stojimo z motorji, šele potem se bomo odločili. Vprašanje o treh ali štirih pogonskih enotah je pri nas vsekakor prisotno."

Kdor bo načrtoval štiri pogonske enote, bo to moral storiti že od začetka sezone. Če to opraviš sredi sezone, pomeni, da si do tega trenutka v podrejenem položaju. Strategi Mercedesa verjamejo, da bomo resnico o taktiki posameznih ekip verjetno izvedeli šele po poletnem premoru. "Na začetku bo vsakdo poskušal, da s prvo pogonsko enoto preživi do dirke v Kanadi. To je sicer že sedem dirk, toda to je tudi izvedljivo, ker sta Barcelona in Monako za motorje lažji nalogi. Šele ko bo uporabljena tretja pogonska enota, se bo morda pokazalo, kdo je načrtoval s tremi in kdo s štirimi enotami."                  

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
Fero
Zmogljivost ali vzdržljivost večja za 30%?
7.3.2018 11:16:04
newsman
@Fero - vzdržljivost. Hvala za opozorilo
7.3.2018 11:25:57
ripmork
Moj kratek odgovor bi bil - definitivno bolje žrtvovat en vikend za potencialno boljšo zmoljivost na vseh dirkah. Newey je dobro povedal, prednosti so večje kot slabosti.
7.3.2018 13:25:08
rovokopac
Sprostiti bi morala pravila glede motorjev. Npr. če nekdo skup spravi Wankla pa naj ga uporablja ali pa elektro motor. Morali bi čisto sprostiti, da bi se videlo, kaj je najboljša mašina. Omejitev bi morala biti samo 100 l /dirko. Akumulatorji bi te pa itak povozili pri teži, če bi pretiraval. Omejevanje po količini je pa bolano. Saj je velika kazen že, da je crknil.
7.3.2018 17:52:53
macolar
Ravno če kaj, potem gorivo nebi smelo biti nikakor omejeno. To ni prvenstvo najbolj varčnih motorjev, niti eko prvenstvo.
7.3.2018 18:34:20
matt0
Smešno, da se zaradi kao stroškov zmanjša število pogonskih enot. Bebci, strošek pogonskih enot ni povezan s tem, koliko jih porabiš (vsaj pri številkah trenutno od 3 do 6 komadov na sezono recimo) ampak z razvojem - tu se je verjetno strošek proizvajalcev povečal Samo malo, za koga pa je potem to pravilo? Ne za ekipe, ne za navijače... Aja, eko prvenstvo.. Tisti tovornjaki, ki vozijo kramo na evropske dirke se pa vozijo na rožice
7.3.2018 18:53:18
macolar
Ne pozabit na super eko nočne dirke.
7.3.2018 19:11:54
matt0
"But the racing itself is responsible for just 0.3% of the sport’s carbon emissions" Vir študije Loughborough university - zanimiv podatek
7.3.2018 19:47:04
rovokopac
Omejitev porabe mora biti, da firme silijo v izboljšave motorjev. To se pa lahko doseže samo, če se sprosti razvoj.
7.3.2018 20:57:04
sr1
Tukaj se popolnoma strinjam z rovokopacem. Omejitev 100 kg/dirko pa nima veze toliko z ekologijo kot s povprečno močjo. 1 kg bencina ima cca. 13 kWh. Se pravi 100 kg ima 1300 kWh. Kar pomeni da bi s to količino goriva lahko dirkal eno uro z močjo 1300 kW. Seveda motor nima 100 % izkoristka in seveda ne deluje celotno dirko s polno močjo ampak že 50 % izkoristek in 80 % kroga na polni moči dasta cca 1000 HP kolikor pač imajo ti motorji. S to omejitvijo le vzpodbudiš proizvajalce da izdelujejo motorje s čim večjim izkoristkom kar pa je na koncu res ekološko.
7.3.2018 21:27:42
sr1
Pri teh omejitvah me bolj moti omejitev 100 kg/h, ki najbrž sili ekipe v neke čudne režime delovanja npr. da polnijo baterije takrat ko motor ne dela s polno močjo - podobno kot "blown difuzor".
7.3.2018 21:34:17
ripmork
Kolikor sem bral naj bi proizvajalci uporabljali vse mogoče trike za varčevanje, tudi izmenično izklapljanje polovice valjev v nekaterih situacijah, ipd,... velik problem se mi zdi je v tem, da je tale ples lovljenja maksimalnega možnega izkoristka stroške razvoja pognal na 15-o potenco in ni naključje, da je tisti z največ vloženimi sredstvi (in časom) zasidran na prvem mestu. Dirke so pa polne "lift & coast" strategij in situacij, ko dirkač ne lovi več tistega spredaj, ker mora itak varčevat z gorivom (da sploh pride do cilja)... kombinacija zelo sproščenega pravilnika in hkrati omejenega budgeta ter količine goriva bi bila z inženirskega stališča najbolj zanimiva, bi pa utegnili videt še večje razlike med ekipami,...
7.3.2018 21:46:50
rovokopac
Proizvajalci največ energije in denarja porabljajo za lovljenje krivin v predpisih.
7.3.2018 22:15:27
nimam_pojma
matt0 - racing je zelo širok pojem, odvisno kaj je mišljeno pod racing seveda...horse racing, drone racing...?
8.3.2018 13:47:13
matt0
nimam_pojma: to je študija na primeru F1 kot športa. Torej 99.7% onasneževanja povezanega s Formulo 1 nima nič z dirkanjem na stezi pač pa z letalskimi prevozi, tovornjaki itd.
8.3.2018 15:05:38

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija