Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Robert Kubica kritizira formulo ena
Moderni dirkalniki so pretežki
Poljak bo lahko kot testni dirkač Williamsa le omejeno sedel za volanom dirkalnika. Če Kubica aktualne dirkalnike formul ena primerja s tistimi iz svojih časov, potem ugotavlja, da je letošnja generacija dirkalnikov pretežka.
Bojan Vrbnjak
8. marec 2018 | 7:29:32

Robert Kubica svojo službovanje kot testni dirkač ekipe Williams jemlje zelo resno. 33-letni Poljak je vedno na licu mesta – pri vsakem testu, prisoten pa bo tudi skorajda na vsaki dirki. Poleg tega pa bo redno deloval v simulatorju. Kubica naj bi inženirjem ekipe pomagal pri razvoju dirkalnika FW41.

Kajti Williams se bo lahko glede povratnih informacijah o dirkalniku pri svojih stalnih dirkačih zanašal le deloma. Lance Stroll se lahko pohvali z izkušnjami 20-ih Grand Prix dirk, Sergej Sirotkin pa formulo ena pozna le kot testni dirkač. Šef inženirjev ekipe Rob Smedley se ob vprašanju, ali pri razvoju dirkalnika s tako mladimi dirkači morebiti ne trpi, samo kislo nasmeji: "Saj imamo še Roberta." Zaradi tega bo Poljak na drugih zimskih testiranjih dobil več priložnosti.

Kubica pa svojo vlogo testnega dirkača vidi kot zadnji korak pred vrnitvijo v formulo ena kot stalni dirkač. Čeprav mu bo težko, da bi blestel s časi krogov. "Ne dirkam zase, temveč za ekipo. Ne gre zame, da bi dosegel najhitrejši čas kroga na testiranju, temveč da za ekipo pridobim maksimalne informacije."

Kubica se po hudi nesreči na reliju leta 2011 še vedno osredotoča na svojo vrnitev v formulo ena. In za to tudi trdo dela. Odkar je za Poljaka formula ena znova tema, je shujšal za 15 kilogramov, samo da ne bi prekoračil najmanjše teže (dirkač + dirkalnik) 733 kilogramov. Pri izstopanju iz dirkalnika z varnostnim sistemom Halo, je kljub svojemu hendikepu na desni roki med najhitrejšimi. "Izstopi v manj kot sedmih sekundah," potrdi tudi FIA inšpektor.

Kot dirkač formule ena na čakanju ima Kubica veliko časa, da razmisli o športu, katerega je moral zaradi hude poškodbe roke zapustiti. Ker šest let ni sedel v nobenem dirkalniku formule ena, je bila zanj razlika med aktualnimi dirkalniki in tistimi iz njegovih časov bistveno večja kot pri kolegih, ki so redno dirkali. "Prvo, kar se opazi, je teža. Aktualni dirkalniki so vsaj 60 kilogramov pretežki. V počasnih zavojih se občuti, kot da bi vozil avtobus. Pri hitrih spremembah smeri pa jim primanjkuje okretnost. Zaradi tega danes voziš povsem drugačne linije."

Kubica se z otožnostjo spominja časov, ko je debitiral v formuli ena. "Takrat so dirkalniki tehtali 605 kilogramov in imeli še 50 kilogramov dodatnega balasta. Takrat so tudi pnevmatike imele lažje življenje. Zaradi tega si lahko celo dirko napadal. Včasih si imel kar nekaj kvalifikacijskih krogov. Danes je to nemogoče. Danes moraš vse upravljati. Pnevmatike, motor, porabo goriva, itd."

Kibica v hibridnem obdobju še ni odpeljal nobene dirke, toda na testiranjih si je lahko ustvaril lastno sliko. "Celotna dirka je vnaprej preračunana. Dirkač mora dirkati po teh smernicah. Spremembe so prisotne le takrat, če se pnevmatike hitreje obrabijo kot je bilo mišljeno. Gledano od zunaj to izgleda tako, kot da bi vsi dirkači vozili za sebe. To pa zaradi tega, ker vsakdo poskuša držati razdaljo, da se njegove pnevmatike ne bi pregrele." In zato Kubica predlaga: "Zmanjšati je potrebno težo dirkalnikov. S tem bi odpravili mnoge težave."

Kubica prav tako omenja razvado, da so dirkači dobesedno vodeni iz boksov oziroma komandnega pulta. "Meni takrat nihče ni rekel, kdaj in kje naj zaviram ali v katerem zavoju naj vozim hitreje." Ali je to nemara prekletstvo kompleksne tehnike modernih dirkalnikov? Kubica v to ne verjame. "Dirkači so danes mogoče postali nekoliko leni. Ne vidim nobenega razloga, zakaj dirkači s temi dirkalniki potrebujejo navodila iz komandnega pulta. Dober dirkač bi moral sam nadzirati dirkalnik in način vožnje."  

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
RenaultF1
Evo, Kubica je prakticno z enim stavkom odpravil vse tezave modern F1. Zmanjsanje tez in ukinitev komunikacije (navodil dirkanja) iz komandnega pulta. Bravo.
8.3.2018 12:17:27
andrej
ja, to deluje za dirkače njegove generacije. današnji razvajenčki pa delujejo na drug način. senna bi danes ziher izjavil da bi morali vrniti ročni menjalnik naprimer.... no najbolj žalostno je pa to da dirkač med dirko dejansko namerno ustvari 2 sekundi zaostanka za dirkalnikom pred seboj samo zato da bi podaljšal življensko dobo gum
8.3.2018 17:14:37
spartan
Menim, da je ena od tezav F1 tudi, da se gledalci ne morejo vec poistovetiti z dirkaci....kdo pa rad vidi vodenje dirkaca iz boksov. Robote naj noter posadijo, pa bo Groza v kaj se moj vcasih priljubljeni sport spreminja.
8.3.2018 18:46:42
ripmork
Se povsem strinjam, končno nekdo od dirkačev povedal nekaj konkretnega, kar bi pomagalo k boljši formuli. Dirkalniki so nasplošno postali predolgi, nisem pa niti razmišljal, da ima večja teža tak vpliv.
8.3.2018 18:47:10

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija