Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Red Bull po spodletelem uvodu sezone
Bili smo daleč najhitrejši
Grenak začetek sezone 2018 za ekipo Red Bull, potem ko sta njihova dirkača osvojila četrto (Ricciardo) in šesto mesto (Verstappen). Kljub temu pa v ekipi vlada evforija.
Bojan Vrbnjak
26. marec 2018 | 8:20:10

Po včerajšnji uvodni dirki letošnje sezone v Avstraliji, je bilo govora le o Ferrariju in Mercedesu, Vettlu in Hamiltonu, ter porazu srebrnih puščic na že zmagoviti poti. Nihče pa ni – tudi zaradi nepričakovane in za nekatere nerazumljive zmage Vettla nad Hamiltonom, kateri je botrovala tudi sreča z VSC – omenjal ekipe Red Bull, katero so mnogi prištevali med favorite za zmago v Albert Parku – če ne drugega, so jih videli pred Ferrarijem.

Toda rdeči biki so si razplet uvodne dirke sezone vsekakor predstavljali nekoliko drugače, kot pa se je izkazalo. Za Maxa Verstappna in Daniela Ricciarda je na koncu zadostovalo le za tolažilne nagrade. Pri tem je imel Ricciardo več razloga za veselje ali lepšo tolažbo, saj je zaradi kazni pribitka treh mest štartal z mesta številka osem, na koncu pa se je prebil na četrto mesto, tik za Kimija Raikkonena. Kot sladkorček na to tolažilno nagrado pa je odpeljal še najhitrejši krog dirke.

Njegov moštveni kolega Max Verstappen se je moral zadovoljiti s šestim mestom, čeprav je mladi Nizozemec dirko pričel kot četrti in se je še v prvem zavoju boril z najboljšimi tremi. "Vendar sem iz zavoja prišel na napačnem mestu in sem zaradi tega izgubil svoje mesto," se jezi Verstappen. Magnussen iz ekipe Haas je na drugo ravnino prišel z višjo hitrostjo in je prehitel Red Bulla. 

Od tu naprej se je zdelo, da je mladi Nizozemec samo še pretiraval. Seveda je vedel, da mora v najkrajšem času mimo Magnussena, drugače se bodo prvi trije preveč oddaljili. Toda pri tem je deloval nekoliko neučakano in neprevidno, zaradi česar si je verjetno uničil pnevmatike. V devetem krogu pa je sledil šok. Verstappen je v prvi zavoj vstopil s preveliko hitrostjo in se je zavrtel. Njegov moštveni kolega Ricciardo je lahko za las preprečil trčenje in s tem odstop obeh dirkalnikov. Verstappen je zaradi te svoje napake izgubil tri mesta, saj so ga prehiteli RIcciardo, Grosjean in Hülkenberg. "Verstappen je imel težavo z dnom dirkalnika," je po dirki pojasnil športni svetovalec Red Bulla Helmut Marko. "Verjamem, da je imel to težavo že preden se je zavrtel."

Verstappen je potrdil: "Od četrtega kroga ali petega sem staknil poškodbo na svojem dirkalniku, vendar pa ne vem, kje naj bi se to zgodilo. Kajti nisem imel nobenega stika z drugim dirkalnikom ali da bi preveč trdo zapeljal čez robnik. Ko sem po dirki izstopil iz dirkalnik, se lahko videl to poškodbo in verjamem, da se je dodatno še nekaj odlomilo. Sedaj moramo izvedeti, kaj se je zgodilo. Ampak zaradi teh težav je bilo težko voziti skozi zavoje, kar je posledično vodilo tudi do mojega vrtenja in do težav do konca dirke."

Od tu naprej je za Verstappna vlak dirke že odpeljal. S taktično potezo pri postanku mu je uspelo priti pred Hülkenberga, vendar je to mesto izgubil proti Fernandu Aonsu, ki je imel korist od faze varnostnega avta. Zaradi odstopa obeh dirkalnikov ekipe Haas, je napredoval vsaj na šesto mesto. Do konca dirke pa je bil skorajda v menjalniku tekmeca pred seboj, skorajda si je polomil zobe, a Alonso je bil neomajen. Sicer je Nizozemec Španca prehitel, toda vodstvo dirke je ocenilo, da je Alonso v liniji varnostnega avta bil tesno pred Verstappnom, zaradi česar je Nizozemec še za varnostnim avtom Alonsu vrnil njegovo mesto.  

"Na tej stezi vlada skorajda prepoved prehitevanja," je nekoliko nasršen povedal Marko. Lahko mu pritrdimo, kajti prehitevalnih manevrov se nismo ravno nagledali. "Če imaš potem še manj oprijema zaradi poškodb, je to seveda zelo težko," pa doda Verstappen.

Podobno se je godilo tudi moštvenemu kolegu Ricciardu, vendar je Avstralcu uspelo vsaj prehiteti Hülkenberga ampak to je bilo tudi vse. Če izvzamemo vrtenje Verstappna in odstop obeh dirkalnikov ekipe Haas, RIcciardo ni pridobil več nobenega mesta. Po letečem štartu, ko se je končala faza varnostnega avta, se je znašel za Kimijem Raikkonenom, vršil pritisk na dirkača Ferrarija, toda na žalost ga ni mogel prehiteti. "Nekajkrat sem poskusil v tretjem zavoju, toda Kimi je bil dovolj pameten in je videl, kaj sem nameraval. Proti koncu sem še povečal pritisk, toda Kimi je lahko dodal na hitrosti in bilo je nemogoče ga prehiteti."

Ob upoštevanju vseh teh okoliščin, se je Red Bull iz Melbourna odpravil v pozitivnem vzdušju. "Naša hitrost na dirki je bila neverjetna," je povedal Marko in še v isti sapi izstrelil: "Naša mesta sicer to ne pokažejo, toda če bi lahko prosto dirkali, bi bili daleč najhitrejši."  Podobno vidita tudi oba dirkača. "Zelo blizu smo Ferrarija in naša dirkalna hitrost je močna," tako Ricciardo. "Sedaj moramo samo še najti nekaj desetink na kvalifikacijah in potem bomo izgledali zelo dobro." Toda te desetinke bo moral najti njihov motorni partner Renault, kajti njihova pogonska enota še vedno nima kvalifikacijskega modusa – kaj šele Party-mode, s katerim se lahko pohvali Mercedes.

Vendar pa sta tudi Verstappen in Ricciardo v prvem dirkaškem tednu letošnje sezone kazala slabosti. RIcciardo je na prostem treningu spregledal ali ignoriral rdečo zastavo, Verstappen pa je na kvalifikacijah naredil napako, na dirki pa je bil neučakan. "To se lahko zgodi. Pomembno je, da smo bili občutno boljši kot v lanskem letu," doda Marko.

In naj še na koncu dodamo, da Red Bull v tolažbo ni odpeljal le najhitrejši krog dirke, temveč so njihovi mehaniki opravili tudi najhitrejši postanek, zaradi česar je Red Bull v tekmovanju DHL Fastest Pitstop Award tačas na prvem mestu.  

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
Fero
Če želijo povečat zanimivost na dirkah, bi morali prepovedat vse dodatne kvalifikacijske moduse.
26.3.2018 8:30:04
abt
Pametni marko pravi da so dalec najhitrejsi,max in riki pa da so blizu ferrarija.. to potem pomeni da je mercedes sele 3 mostvo😂 kake bucke...😂
26.3.2018 8:59:25
dbench
Kot je bilo pričakovati, vsi so še malo zmedeni po VN Avstralije, nič še ni jasno. S tem da eni kar nekaj fantazirajo kaj da bo, Red Bullovci in Alonso še najbolj
26.3.2018 10:22:59

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija