Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Zahteva Damona Hilla
Ferrari in Mercedes, ven iz formule ena!
Na družabnem omrežju twitter objavljen manjši verbalni spopad med Damonom Hillom in dvema vrhunskima ekipama, se tekom konca tedna okrepil do viharja. S Hillom se lahko strinjamo ali pa ne.
Bojan Vrbnjak
27. marec 2018 | 9:18:21

Med nekdanjim svetovnim prvakom Damonom Hillom in vrhunskima ekipama Mercedes in Ferrari se je na družabnem omrežju twitter razplamtel verbalni spor, ki se je pričel preteklo soboto z dvema objavama Damona Hilla, kateri je začinil z očitki na račun proizvajalcev avtomobilov. "Prej bosta iz formule ena odšla Mercedes in Ferrari, toliko bolje bo," tako Hill v pogledu na konec njihovega angažiranja v kraljevem razredu motošporta. "Ta dva velika koncerna pravkar uničujeta šport."

Njegov očitek je sledeč: Obe ekipi sta si kraljevi razred motošporta naredili za svoj teritorij in počneta kar se jima zljubi in jemljeta kar lahko dobita. Kar bi poenostavljeno pomenilo, da se Mercedes in Ferrari med seboj dogovarjata, kaj bo zapisano v tehničnem pravilniku, samo da bi lahko s tem zabetonirali svojo premoč – namesto da bi možnosti dopuščali tudi drugim tekmecem te serije. "Krovna organizacija FIA je izgubila nadzor," tako Hill kritično tudi na račun varuhov pravil.

Seveda na odgovore dotičnih ekip ni bilo treba dolgo čakati. Prvi je v manj kot uri po objavi Hilla reagiral Mercedes, ki je prav tako na twitterju zapisal: "Ne spomnimo se, da si se pritoževal nad tem, ko si vse svoje dirke zmagoval z dominantnim motorjem Renaulta, Damon." Mercedes se je pri tem navezal med drugim na Hillovo sezono 1996, ko je dirkal pri Williamsu, kjer je imel v zadku dirkalnika V10 motor, ki je bil tehnično bistveno boljši od tekmecev.

Hill je ob svojem odgovoru opozoril na tradicijo takratnega delodajalca, v siti sapi pa Mercedesu med vrsticami očital aroganco in samopašnost. "Dirkal sem za ekipo Williams. To so ti odvratni povzpetniki avtomobilskih mehanikov." S tem se je dialog končal, kajti pri srebrnih puščicah so se vzdržali nadaljnjega odgovora. Najverjetneje iz razloga, da se ta verbalni dvoboj ne bi razplamtel do skrajnosti. Zanimivo pa je, da se Ferrari sploh ni odzval, tudi ostale ekipe so ostale neme.

V pogovoru za kolege iz Motorsport-Total.com, je Hill svoje kritike ponovil tudi po predhodnem verbalnem dvoboju z Mercedesom. "Ferrari in Mercedes sta del celote, vendar pa si želita ustvariti okvirje, v katerih bi še naprej želela sodelovati," pravi Hill o nenehnih igricah iz vdanostnih izjav in smelih groženj z odhodom. Vse to smo lahko prebirali tudi v zadnjih tednih.

Poleg tega Hill tudi poudarja, da sta obe dirkalniki ekipi v preteklosti zanikali, da bi si na športnem nivoju med seboj pomagali, vendar sedja se pa predstavljata kot naveza, ko gre za politiko v športu. Gre za geslo "Frenemy", kot je Toto Wolff imenoval sintezo  iz partnerstva in konkurence. Hill bi si želel formulo ena, ki bi ponovno postala atraktivna, ker bi lahko zmagalo več ekip in ne samo dve. Formulo ena, v kateri bi lahko dirkači sami odločali o svoji usodi, ne pa da dirkalnik v 99 odstotkih odloča o tem, ali bo njegova kariera uspešna ali ne.

Namesto tega pa se je po mnenju Hilla FIA pustila vplesti v pogajalsko taktiko športnih velikanov. Sam se sprašuje, ali bi bila Mercedes ali Ferrari voljna nastopiti v prvenstvu, v katerem pravila ne bi odgovarjala njihovim željam ali predstavam. "Če ne, potem ni treba, da sta zraven. Ne obnašata se kot ljudje, ki se ukvarjajo s športom." Veliko bolj kot velikan svoje branže,  ki želi utrditi svoj položaj na trgu. Po vzoru: Kdor na mizo položi denar, da lahko tudi odloča.

Na koncu pa Hillov zagovor dobi malce čudaško vznesenost, ko mednarodno pogodbo o omejitvi jedrskega oboroževanja kot analogijo vnese v igro formule ena. "Tudi če nekdo to pogodbo ne upošteva in če ZDA uporabijo več jedrskega orožja kot vsaka druga država, je vsaj nekdo povlekel zavoro oziroma potegnil črto pod tem. In to bi morala biti naloga krovne organizacije FIA, ampak ona nima te moči, ker jim je bila ta moč ukradena." Vendar pa Hill pozablja, da tudi v mednarodnih odnosih ne obstaja nobena naddržavna organizacija, ki bi lahko proti svojim članicam neomejeno izvajala neke zaključke.  

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
ripmork
Hill je kar dobro zadel realno stanje, žal. Preteklost je polna krajših dominanc, vendar so bile to pretežno pristne dirkaške ekipe. Ko se pa vključijo proizvajalci s svojmi miljardami rezerviranimi za marketinški oddelek je pa dolgotrajna dominanca peščice le še vprašanje časa... Budget cap ni idealna rešitev, bi pa znala precej izboljšat situacijo.
27.3.2018 10:12:47
springfield
Hill jamra, da dirkalnik odloci prvaka? On ne bi bil nikoli prvak, ce ne bi bil pri Williamsu leta 96. Enako Villeneuve leta 97. Sta pokazala svoj talent v drugih ekipah, kjer z redkimi prebliski ni bilo nic omembe vrednega.
27.3.2018 11:45:09
QuickNick
@springfield +1
27.3.2018 13:39:53
tadejkrze
Te top ekipe imajo s svojim kapitalom največji vpliv na pravila, kar bi bilo lahko zelo koristno če bi bilo to vprid F1, ne pa vprid njim @springfield se strinjam.
27.3.2018 14:19:41
hubertfast
+2,dodal bi še to, da bi Senna skoraj ziher dobil vsaj 3 če ne 4 naslove od 94 do 97.
27.3.2018 14:22:20
Gazibo2
Se strinjam z Hillom. Nobena druga ekipa ne bo nikoli prvak z Mercedesovim motorjem ali Ferrarijevim.
27.3.2018 15:12:51
Gazibo2
Proizvajalci uničujejo garažiste. Ko se pa naveličajo pa spokajo.
27.3.2018 15:19:04
macolar
Hill je povedal bistvo. Če pogledamo še malo širše, od 4ih proizvajalcev motorjev, so trije z svojimi ekipami, medtem ko je 4. izbira praktično nekonkurenčna. Tole je šlo preprosto predaleč. F1 bi potrebovala par kvalitetnih in neodvisnih proizvajalev, oz. proizvajalce ki bi jih zanimale naveze z obstoječimi moštvi - privateerji (npr. nekoč naveza Williams BMW). Dobro bi bilo tudi da bi bilo vsaj 12 moštev.
27.3.2018 15:45:12
macolar
Pa še ena umazanija je pri tem ko ima neko moštvo dobro tretjino grida pod svojo streho - in sicer je na youtubu lep prikaz spornega dogajanja leta 97, kjer so se mutni posli dogajali že pred slavnim trkom in sicer je Ferrari poslal ukaz Sauberju da mora Fontana blokirati Villineueva, če želi obdržati sedež v ekipi....
27.3.2018 15:52:05
tadejkrze
Kaj pa mutni posli leta 2007?
27.3.2018 16:17:18
matt0
tadejkrze o 2007 se tu ne pogovarjamo.. alonso ni nič vedel
27.3.2018 16:47:38
macolar
Seveda so bili mutni posli tudi 2007, pa leta 94, 84, 01 in itd. To so bile moštvene goljufije, ampak sam sem prej mislil na to da imajo zdaj Renault, Mercedes in Ferrari svoje satelitske ekipe ki jim lahko mirno diktirajo kaj morajo nardit sredi dirke - naj bo to da jih spustijo mimo, ali da ovirajo tekmeca. In to je pa velik problem, ker so netovarniška moštva naenkrat postala druga violina. Naveden primer je bil tokrat zgolj naključen, čeprav ne preveč presenetljiv. Mislim da je do leta 2021 naslov garantiran samo za ta tri tovarniška moštva, niti Redbull nebo mogel blizu - razen če se Honda pobere in da se preselijo k njim.
27.3.2018 17:37:55
springfield
@macolar pa nezemljani živijo med nami, ampak vlada to zanika. Pa vse nas po malem zastrupljajo. Da sploh ne začnem s chemtrailsi... Malo se umiri, ni tu teorij zarote, da male ekipe pomagajo večjim. Trenutno je pač F1 marketinško toliko zanimiva, da so podjetja pripravljena zmetati miljarde za uspeh. Pozabi, da bo kateri manjši proizvajalec motorjev prišel, ker se jim finančno ne splača. To pa se lahko zahvališ FII s svojimi genijalnimi eko motorji, ki so dragi in popolnoma nezanimivi.
27.3.2018 22:25:57

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija