Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Temni oblaki nad Mercedesom
Wolff se boji kvalifikacij
Kljub 0,7 sekunde prednosti, pa Toto Wolff verjame, da se je prednost Mercedesa stopila ravno na kvalifikacijah, Lewis Hamilton pa pri Ferrariju opaža nove močne strani.
Bojan Vrbnjak
28. marec 2018 | 11:38:26

Sicer moramo besedi temni oblaki postaviti v navednice in njihovo bojazen jemati z določeno mero previdnosti, vendar pa ekipa Mercedes po uvodni dirki v Avstraliji računa, da bo letošnji boj za naslov prvaka še bolj trd kot je to bil v lanskem letu. "Mnogi so dejali, da bomo imeli lahko delo in zmagali na 20-ih dirkah. Toda sam sem vedno opozarjal in dejal, da se to ne bo zgodilo. Na vrhu je namreč zelo tesno," tako šef ekipe Toto Wolff.

Izjave, ki po dirkaškem koncu tedna, kjer je Lewis Hamilton na kvalifikacijah bil za 0,7 sekunde hitrejši od preostanka sveta, v neki meri zvenijo kot demonstrativni pesimizem. Pri tem pa Wolff izraža bojazen, da bi lahko v letošnji sezoni prav kvalifikacije predstavljale Ahilovo peto srebrnih puščic. "Sobote so postale bolj tesne. Na dirki se je Lewis počutil dobro, dirkalnik je bil hiter, bil je zelo blizu Sebastiana. Toda lahko bi imeli tudi drugačne štartne vrste."

No ja, strokovnjaki in opazovalci izven ekipe Mercedes imajo tukaj drugačno opažanje. Večina strokovnjakov si je enotna, da ima Mercedes največjo prednost ravno na kvalifikacijah. Med drugim tudi zaradi Party-mode funkcije oziroma gumba, kjer gre za nastavitev motorja, s katerim lahko srebrne puščice po mnenju Helmuta Marka iz Red Bulla dodatno vpokličejo tudi do 55 vrancev.

Debata o tem modusu gre Hamiltonu že pošteno na živce. "Vsi govorijo o Party-mode in koliko smo hitrejši od ostalih. Lahko vam zagotovim, da tega modusa nimamo. In med prvim in drugim poskusom tretjega dela kvalifikacij ničesar nismo spreminjali. Če sem natančen, smo celo v Q2 vozili z istim modusom. Ampak Sebastian je bil v prvem stintu ekstremno hiter in ni bilo lahko se oddaljiti od Ferrarijev," tako Britanec.

Prepričljiv pole position ni zasluga Party-moda, temveč se lahko obrazloži le iz dirkaškega vidika. "Če si ogledamo vožnjo iz perspektive kamere na dirkalniku, potem lahko povem, da takšnega kroga Lewisa še nikoli nisem videl. In tega ne govorim zato, ker je naš dirkač. Lewisu se je vse perfektno poklopilo. Bil je zares neverjeten krog. Ko je zapeljal v prvi zavoj, sem menil, da tega ne bo zmogel speljati, toda dirkalnik je šel kot po tirnicah, s sijano nastavitvijo in fenomenalnim oprijemom."

Wolff nadaljuje: "Na dirki smo prejeli zaušnico. Vendar pa te takšni trenutki naredijo samo močnejšega," tako Avstrijec, ki po dirki skuša vlogo favorita odriniti iz svoje garaže. "Lahko rečem, da sem zadovoljen. Vedno sem dejali, da so tri ekipe v stanju zmagovati na dirkah in osvojiti naslov prvaka. Ampak nihče nam ni verjel. Na dirki smo videli senzacionalen najhitrejši krog Ricciarda, ko je poskušal napasti Raikkonena, in Ferrari je zasluženo zmagal. Računam, da bomo letos videli različne zmagovalce," napoveduje Wolff. Te smo tudi v lanski sezoni, Toto.

Kdo bo kje najmočnejši, bo odvisno o posamezne steze. "Na stezah, kjer se ne bo toliko zahtevala moč motorja, bo red Bull nevaren, a še enkrat ponavljam, da lahko vse tri ekipe  zmagujejo in se borijo za naslov prvaka. Potem pa vidim skupino z McLarnom, Renaultom in Haasom. Valtteri jih v Melbournu ni mogel prehiteti," še pove Wolff. "Nismo zelo daleč spredaj," potrdi tudi Bottas. "Lewis je v Q3 odpeljal sijajen krog, kar ostalim ni uspelo. Zato tudi tako velika razlika. Vendar pred nami je težka sezona," še doda Finec, ki je to sam najbolje občutil.

Ampak medtem ko mnogi še vedno sumijo, da Mercedes celo na uvodni dirki še ni pokazal vseh svojih kart, pa Hamilton sam umirja optimiste. "Imel sem zelo dober štart, toda zatem mi je primanjkovalo oprijema. Sebastian je lahko vedno odgovarjal na čase mojih krogov in je bil večino časa v stanju, da vozi hitreje." V zaključku dirke Hamilton ni imel več možnosti, da pošteno napade. To lahko deloma pripišemo karakteristiki steze, deloma pa tudi dejstvu, da se mu je pregreval motor.  Zaradi tega Mercedes ni želel tvegati in je nekaj krogov pred koncem dirke izklopil svoj "Attack-mode".

S pregrevanjem motorjev pa se ni ubadala le tovarniška ekipa, temveč tudi njihov kupec iz moštva Williams – le Force India ni imela težav. Ali bo to tekom sezone postala generalna težava Mercedesa, na primer na prihodnji dirki, ki bo potekala v vročem okolju Bahrajna, tačas še ni znano. "Nahajamo se sredi boja. To nas tudi ne moti in sprejemamo ta izziv in verjamem, da bodo tega veseli tudi navijači," pove Hamilton, ki še doda neizkoriščen potencial iz Melbourna: "Bolje bi moral paziti na pnevmatike, saj bi lahko dlje časa ostal na stezi." Proti koncu prvega stinta se je Hamilton namreč boril tudi s pregretimi pnevmatikami. "Raje imam, če na stezi ostanem dlje in v glavi sem tako ali tako dirkal proti Sebastianu.  Ampak Melbourne je pokazal, da bo letos zelo pomembno, da imaš pri vrhu oba dirkalnika. Predvsem zaradi tega, ker sta Red Bull in Ferrari tako močna in ker Kimi naenkrat vozi zelo dobro."

Hamilton še poudari: "Nisem bil ravno prepričan, da je Sebastian odpeljal dober kvalifikacijski krog. Verjamem, da so pri Ferrariju svojo zmogljivost na kvalifikacijah nekoliko zadušili in zato sem prepričan, da je veliko boljša. Tega se vsi zavedamo v ekipi, ampak kljub temu smo osvojili drugo mesto. To se tačas občuti kot kakšen temačen oblak, dejansko pa je pozitiven rezultat. Imamo sijajen dirkalnik, smo svetovni prvaki in z določenimi prilagoditvami lahko zmagamo na naslednji dirki. In v to tudi verjamem."

Ne verjame pa Hamilton v to, da bi se lahko mirne duše odpeljal od štarta do cilja. "Lahko se zgodi, da bomo prišli v Bahrajn in doživeli vzpone in padce. Ferrari je na ravninah zares hiter. Na prihodnji dirki bodo znova favoriti. Na vročih stezah so običajno zelo hitri in močni. Bahrajn je sicer sedaj nočna dirka, toda kljub temu zahtevna za pnevmatike. Ne bo enostavno," še zaključi aktualni prvak.   

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
leonard
Če Hamilton trdi, da tega modusa nimajo potem pa jim je res potrebno čestitat za vozniške sposobnosti: v sezonah 2015,2016,2017) je bilo 60 odpeljanih kvalifikacij in od tega je v 48 primerih prišel na prvo mesto voznik Mercedesa.
28.3.2018 12:15:12
spartan
Povsem logično, da ima vsak dirkalnik F1 svoje nastavitve motorja preko elektronike; še v osebnih avtomobilih je, zakaj v F1 ne bi smelo biti. Dokler ne bo elektronika poenotena, bo vsak ostal na svojem. Ne vem zakaj takšne vik in krik...
28.3.2018 12:51:45
dbench
Ne štekam kaj zdaj paničarijo pri Mercedesu.. vse jim je šlo na roke, z lahkoto. OK VSC jih je malo zafrknil ampak zaradi tega delat paniko. Sploh pa Melbourne ni neka referenca, bolj se bo za zamislit, če jih bo Ferrari napral v Bahrajnu (čeprav ta bo pa nočna) ali pa raje na Kitajskem.
28.3.2018 13:01:11
RenaultF1
Panicarijo, ker se bojijo, da jim bodo partymode prepovedali . Ko majhni otroci. Drugace pa je elektronika ze danes standardna, samo SW vsak sam razvija. In se ta je od McLarna, ce se ne motim.
28.3.2018 13:24:18
hubertfast
Ja kaj, a naj se sedaj hvalijo, da imajo party mode? Naj glavna konkurenta ruknita 10 milijonov in kupita Mercedesovega glavnega programerja. Paddy je šel v Williams, pa vidimo, da ni vse v njemu. Čeprav sem potiho upal, da bo letošnji Williams krepko bolj pri vrhu. Ni vse v enem človeku, vse se mora poklopiti, temu pa mogoče res predpišemo to znano nemško organizacijo, dasiravno imajo veliko večino Angleži v rokah. Ti so pa edini pravi garažisti, samo sredstva jim dej.
28.3.2018 14:08:38
2fast4y
Vsi na kupu v Angliji...edini Ferrari jim kljubuje iz Maranella že 70 let, kjer praktično naredijo še vedno vse sami...
28.3.2018 14:55:56
Aichi
leonard, še več, 71 od 80 v turbo eri je mercedesovih
28.3.2018 15:41:34
sanda
To so same bučke pa zgodbe za otroke. Pri Mečki so se zašili samo toliko da so že na začetku pokazali brutalnost njihovega motorja.
28.3.2018 16:51:54
hubertfast
@2fasty4,najbolj brutalne uspehe je Ferrari vemo kdaj in pod katero nacionalnostjo dosegel...
28.3.2018 18:52:14
hubertfast
Vettel se je v enem letu naučil več italijanščine, kot Schumacher v 10ih. Pa še Vettel samo ponavlja ene in iste fraze. Nisem še slišal Rajka, da bi izustil nekaj po italijansko.
28.3.2018 18:59:46
etilometer
Da ne bi o tem Ferrari je Ferrari in deluje iz Italije ne glede na to kdo je vodil ekipo zadeva je made in Italy ne pa tako kot tile mercedesi vsi so v Anglijo od a do ž vse ekipe kot je nekoč Enzo rekel ta pravi garažisti. In Ferrari je lahko ponosen, da je skoraj vedno pri vrhu sploh sedaj ko so se Nemci dejansko združili z Angleži pa se veliko drugih nacij, med glavnimi sta pri Mercedesu Italijani ki jih je Ferrari s svojo butasto politiko dejansko nagnal Mercedesu. Rad bi videl te vrle Nemce da avto razvijajo v Nečiji v amg oddelku z večinoma nemškim inženirstvo pa da jih vidim, kje bi bili. Povejte mi enega neškega inženirja ki je znan in dela pri Mercedesu ? ? Ga ni to je angleška ekipa z nemškim denarjem kar se lepo vidi kdo je voznik nr.1 anglež. Nemška organizacija ja pa kaj še ?????? Je pa za laika in za Mercedes kot znamka lepa reklam za njihove avte kar se zadnjih nekaj let lepo pozna saj so pri prodaji zopet na vrhu pred BMW in Audi. Glede motornega oddelka je pri Mercedesu glavni anglež Andy Covell za vzmetenje Italijan itd....
28.3.2018 20:02:30
Aichi
Tole zdaj sam sebi v nogo streljaš, zadnje uspehe je Ferrari doživljal pod? Nemcem, Francozom in Britancem!
28.3.2018 20:20:44
hubertfast
@etilometer, kaj te sedaj muči. Zopet smo tam, da je nekdo naredil boljše delo. Ok, ta to sezono še ne vemo.
28.3.2018 20:22:16
hubertfast
@Aichi, še južnoafricana si pozabil, kateri je še vedno vpleten.
28.3.2018 20:25:30
QuickNick
Jaz pa mislim, da se RedBull letos trenutno ni sposoben kosati s Ferrarijem in Mercedesom.
28.3.2018 21:03:07
Soling
11 sušnih let brez naslova je za legendarno ekipo... Če bo šlo tako naprej bo Ferrari samo še legenda.
28.3.2018 21:54:09
etilometer
Mene nič ne moti sem pa za to če se nekaj promovira kot nemško bi bilo lepo da vsaj 50% avta naredijo Nemci potem pa bodo ponosno imeli levo roko na srcu in peli nemško himno kot to vidimo pri Italijanih. V času prevlade ferrarija je bilo res več tujcev kot sedaj vendar zadevo so v večini delali Italijani v Italiji. Dejstvo pa je dokler bo tale angleško nemška ekipa skupaj pod temi pravili jih bo težko spraviti s prevlade. Mene pri vsem tem moti samo to da Nemci niso pri koreninah saj pravim ko bodo v oddelku amg v Nemčiji tako kot Ferrari v Italiji razvijali avto potem bom jaz tudi rekel Nemci so naredilo boljše delo kot Italijani sedaj pač tega ne moremo trditi. In švabi skoz šlepajo uspehe v F1 z Angleži, razen v času Hitlerja kjer je bil nemc res nemc.
28.3.2018 22:54:26

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija