Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Tekmeci nad ekipo Haas
Zares samo kopija lanskega Ferrarija?
Skoraj celoten svet formule ena se huduje nad ekipo Haas. Je njihov letošnji dirkalnik zares kopija Ferrarija? Mnogo podobnosti so dejansko osupljive.
Bojan Vrbnjak
31. marec 2018 | 12:03:57

Ekipa Haas je do sedaj največje presenečenje sezone 2018. Če njihovi mehaniki v Melbournu ne bi poskrbeli za odstop obeh dirkalnikov, bi Grosjean in Magnussen odpeljala najboljši rezultat v zgodovini ekipe, saj sta se pred odstopom nahajala na četrtem in petem mestu.

Toda namesto priznanja in občudovanja so bili od tekmecev deležni posmeha: "Če bi bila ekipa sposobna sama izdelati dirkalnik, potem bi lahko zamenjali tudi štiri kolesa." Kritika oziroma posmeh ima svoje ozadje, saj konkurenca meni, da ekipa Haas še ni pripravljena na to, da se boril za četrto mesto. Ne na tehničnem koti tudi ne operativnem področju.

Očitek tekmecev se sledeč: Ekipa Haas letošnjega dirkalnika ni razvila sama. Veliko znanja za njihov dirkalnik VF-18 naj bi prišlo od Ferrarija. Fernando Alonso je dirkalnik Haasa označil celo kot duplikat Ferrarija. Tudi njegov šef Eric Boullier ima svoje dvome: "V pogledu performance so naredili občutek korak naprej, niso velika ekipa in so zelo blizu Ferrarija. Nekaj delov njihovega dirkalnika je res podobno Ferrarijevim, toda mogoče je to le slučaj."

Toda v paddocku formule ena nihče noče verjeti v slučaj. Najbolj ostro se je v javnosti nad ekipo Haas spravilo moštvo Force India. "Preseneča me, da ekipa z 250 ljudmi, od katerih so mnogi še dokaj novi, izdela takšen dirkalnik. To je veliko presenečenje, zato verjamem, da mora obstajati tehnično sodelovanje s Ferrarijem, " je povedal Szafnauer iz Force Indie.

Seveda ni nobena skrivnost, da sta si Haas in Ferrari tudi tehnično zelo blizu. Američani iz Maranella ne dobivajo le celotne pogonske enote in menjalnika, temveč tudi prednjo in zadnjo os. In to ni v nasprotju s pravilnikom. Le-ta zapoveduje, kaj je dovoljeno in kaj ne. Kaj morajo ekipa same razviti in narediti (gre za tako imenovane Listed Parts). Lahko jim to naredi nek drugi dobavitelj, seveda pa le-ta ne sme nastopati v formuli ena.

In ravno v tem je največji očitek tekmecev. Najpomembnejši element formule ena je še vedno aerodinamika. In ravno na tem področju je letošnji dirkalnik ekipe Haas zelo podoben lanskemu Ferrariju. Ob podrobnejši analizi lahko ugotovimo, da obstajajo številni detajlni, ki jih najdemo tako na Ferrariju 2017 kot tudi na Haasu 2018.  

Že prednje krilce ni le adaptacija Ferrarijevega koncepta, temveč v mnogih detajlih podoben element. Na tako imenovanih Bargeboards opazimo največjo razliko med Haasom in Ferrarijem. Tukaj so le zelo majhni detajli, ki kažejo neko podobnost, kot na primer usmerjevalniki zraka na stranskih zabojih. Vendar je potrebno dodati, da so na tem področju Ferrarijev koncert kopirale tudi druge ekipe, najbolj Red Bull. Bolj vpadljiva podobnost pa so stranski zaboji sami, ki so v neki meri identični lanskemu Ferrariju.

Da pa je Airbox na dirkalniku Haas 2018 kopija poznejše lanske izvedbe Ferrarija, pa ne bi smelo biti sporno, kajti na tem področju sedaj  mnoge ekipe stavijo na širšo rešitev. Naslednje področje, ki bode v oči, je držalo zadnjega krilca – ta sistem uporablja le še ekipa Williams. Na enem delu dirkalnika pa bi težko zanikali sorodstvo med tema dvema ekipama. In sicer je to difuzor in to rešitev, ki jo letos uporablja Haas, je imel Ferrari v lanskem letu kot edini v celotnem polju formule ena.  

Ker ekipa mnoge komponente uradno dobiva od Ferrarija, lahko to argumentiramo, da s tem sledijo tudi številne rešitve na šasiji. Mnogi detajli pa so tako kompleksni in podobni, da je težko verjeti, da bi lahko tako majhna ekipa to naredila brez pomoči. Vse ekipe si podrobno ogledujejo svoje tekmece in deloma kopirajo dobre in koristne stvari, toda v takšnem obsegu kot je to pri ekipi Haas, pa se to ni zgodilo. Mnoge stvari se ne morejo kar tako prevzeti in vgraditi v drug dirkalnik. Pri ekipi Haas pa to očitno zelo dobro deluje.

Tekmeci sedaj zahtevajo, da FIA podrobno nadzira sodelovanje med Haasom in Ferrarijem. Haas na primer koristi tudi vetrovnik Ferrarija v Maranellu. Kako naj FIA tukaj nadzira, da ne bi prišlo do transferja znanja? Nek tekmec ekipe Haas meni: "Če FIA ustvarja pravila, potem mora biti tudi v stanju, da jih nadzira." Ampak zakaj ekipe Sauber, Williams, Force India in ostali ne kopirajo koncepta ekipe Haas? "Ker ne želimo kršiti pravil, " tako Szafnauer, ki pa se ne pusti zmesti: "V lanskem letu je bila ekipa Haas v tem času tudi hitrejša od nas. Toda ključnega pomena je, kako dober si v razvoju tekom sezone. Usoda našega razvoja je v naših rokah."

In kaj pravijo pri "grešnikih", ekipi Haas? Šef ekipe Günther Steiner se teh očitkov brani: "Če moraš zagovarjati svojo nekompetentnost, je napad najboljša obramba," se ostro odzove južni Tirolec, ki pravi, da so kritiki brez znanja in inteligence. "Vidijo duhove in ne razumejo osnov oblikovanja dirkalnika. In če kdo v formulo ena investira dvakrat več denarja in potem pristane za nami, potem se bo lastnik ekipe vprašal, kaj je tu narobe. Poleg tega gre tukaj za konkurenčnost in tekmovanje. V prihodnjem letu bomo mogoče mi zadnji, kdo ve. Ampak če imajo z nami kakšno težavo, potem jim bom rade volje pokazal pot do krovne organizacije FIA, kjer bodo lahko oddali svojo pritožbo."

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija