Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Novi načrti šefov formule ena
Kvalifikacijska dirka za nove navijače
Liberty Media razmišlja o tem, da bi lahko v bodoče poleg običajnih kvalifikacij v soboto imeli še dodatno kvalifikacijsko dirko, ki bi odločala o štartni vrsti nedeljske dirke. Ta novost bi lahko pritegnila tudi nove navijače, tako kolegi iz auto motor und sport.
Bojan Vrbnjak
3. april 2018 | 9:08:23

Zaradi dejstva, da je povprečje starosti navijačev formule ena previsoko, so novi lastniki iz Liberty Medie zaskrbljeni. Poraja se vprašanje, na kakšen način pa naj privabijo mlajše navijače, če pa je napetost dirk komajda daljša kot kakšen film na spletnem video portalu. Predvsem pa je pereče naslednje vprašanje: Kdo od mlajše generacije pa je še pripravljen, da žrtvuje ali zapravi slabo dve uri nedeljskega časa za neko prireditev ali zadovoljstvo, za katero se že pred tem ne ve, ali bo ta prireditev sploh tisto zadovoljstvo, ki si ga želijo ogledati ali doživeti? Potrebno jim bo ponuditi nekaj novega, nek okusen prigrizek, ki bo mlajšo ciljno skupino pritegnil bližje formuli ena.  

In novi veljaki formule ena so idejo pridobili pri kriketu. Gre za šport, kjer ena tekma lahko traja teden dni. In spričo upada gledalcev in zanimanja, so uvedli krajšo obliko tekme, ki so jo poimenovali Twnty20-Cricket. Tukaj tekma traja "samo" še tri ure. In poteza je delovala. Tako imenovani Compact-Cricket je privabil vse več mladih ljudi, ki so se navdušili nad tradicionalno obliko britanskega nacionalnega športa. Liberty Media želi to potezo uporabiti tudi v formuli ena in zaradi tega predelati format dirkaškega konca tedna. In kako naj bi le-ta po novem izgledal?

Novi potek tridnevne Grand Prix zabave bi se v petek pričel z javnim tehničnim prevzemom dirkalnikov. Cilj je ta, da bi si lahko navijači z vstopnico, ki velja samo v petek, pobližje ogledali delovna orodja dirkačev kraljevega razreda motošporta. Zaradi tega bi višjo vrednost dobil tudi prvi prosti trening. Potem bi se investicija v višini 50 evrov za navijača vsekakor izplačala, saj drugače ne bi dobil priložnost, da tako blizu vidi dirkalnik. Šef ekipe Mercedes Toto Wolff meni, da gre v tem primeru za dobro idejo: "Tako ali tako ne razumemo vso to skrivanje okrog dirkalnikov. Na spletu pa lahko o naših dirkalnikih zasledimo tisočero fotografij. Zakaj ne bi naših dirkalnikov kar tako pokazali."

Po načrtih Liberty Medie bi v petek popoldan imeli dva enourna prosta treninga drugega in tretjega, ki pa je na sporedu v soboto. V soboto dopoldan pa bi sledile klasične kvalifikacije, kjer bi pridobili štartni vrstni red za popoldansko sprint dirko na razdalji 100 kilometrov. Rezultat te dirke pa bi dal dokončen vrstni red nedeljske dirke. Prvoten načrt, da bi dirkače na sobotni sprint dirki postavili v obratnem vrstnem redu, so pa opustili. To bi bil pa verjetno korak preveč. Verjetno bi se morali soočiti tudi z očitkom, da bi takšna napetost bila preveč umetna. Formula 2 s svojim obratnim vrstnim redom prvih osem dirkačev dobiva več kritik kot pohval.

Šef mercedesa Toto Wolff pa se tudi zavzema, da bi bil nagrajen tudi boj za najboljši čas kroga. "Zakaj ne dodelimo točk za rezultat kvalifikacij? Mogoče bomo tako imeli ekipe, ki so naravnane na en hiter krog, saj bi temu primerno nastavile svoj dirkalnik, v nedeljo pa bi morale braniti svoj položaj."

Za Liberty Medio je zelo pomembno, da se bo ta kvalifikacijska dirka v soboto odvijala v najboljšem času. Tik pred nogometnimi tekmami v evropskih ligah. Na tej 100 kilometrov dolgi sprint dirki pa ne bi veljala nobena omejitev v pogledu goriva in pnevmatik. S ciljem, da bodo lahko dirkači od prvega do zadnjega kroga dirkali na polno. In ravno to naj bi privabilo mlade navijače in gledalce.

V Melbournu je Liberty Media pri ekipah izvedla anketo o tem, kaj si mislijo o njihovih načrtih in kaj od tega bi spremenili. Niki Lauda na primer predlaga: "Zakaj ne bi za dirko določili maksimalno dolžino. Recimo 100 ali 90 minut. Dvourni dirki v Singapurju in Monte Carlu se težko prodata, sploh če se dve uri nič napetega ne dogaja."

Spričo tega bi tudi nas zanimalo, kaj vi menite o načrtih Liberty Medie in kaj bi na primer vi spremenili ali dodali k tem načrtom, da bi se zanimanje za formulo ena povečalo – predvsem pri mladih navijačih. Hvala vnaprej za vaša mnenja in vaše predloge.   

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
Aichi
Moje osebno mnenje - idiotizem brez primere
3.4.2018 9:46:27
GTI
Vsekakor bi bilo bolj napeto gledati dirko, ne pa kval. dirko, v kateri nebi bilo limitov glede porabe goriva, izbire gum in nasploh šparanja.
3.4.2018 9:46:30
ripmork
Meni osebno je bil tisti sistem dober, kjer je imel vsak dirkač popolnoma prazno stezo in en možen hiter krog na voljo. Psihološka priprava je tudi pomemben faktor pri dirkanju, ki je imel pri tem sistemu večjo težo. Pa še noben ni imel izgovorov, da je imel promet med hitrim krogom Sicer bi pa po moje bilo bolje, če bi se osredotočili na izboljšavo nedeljskih dirk in bi sprobali kakšne ideje na eni ekstra dirki konec sezone (ki ne bi štela za prvenstvo). Brez omejitev pri količini goriva recimo, test kako bi izgledala dirka brez varčevanja z materialom (posebej motor le za to dirko), testiranje aero idej, ipd,...
3.4.2018 10:45:53
Fero
Če govoriš o tistem sistemu, ko je bil vedno le en na stezi v eni uri, potem sistem ni bil dober. Spomnim se ko je takrat Šumi bil zadnji na vrsti, ker je prejšnjo sezono zaključil z zmago, in ko je začel hitri krog se je ulilo. Vsi prej so pa peljali po suhem.
3.4.2018 10:53:23
ripmork
Vreme je že n-krat v bilokaterem sistemu kvalifikacij premešalo štartno vrsto, sistem z enim hitrim krogom je bil res še večji riziko glede tega. Mislim, da sedanji sistem kvalifikacij sicer ni problem - je bilo kar nekaj iteracij in popravkov, preden se je končalo pri sedanji verziji. Problem so dirkalniki ki so pretežki, izrazito aero občutljivi (posledica razvoja na prednjem krilcu, ki se je razdivjal), predvsem pa imajo v f1 že lep čas vsi premehke gume z veliko preveč oprijema (beri: tračnice).
3.4.2018 11:11:20
hubertfast
Ma brezveze mi je to, to ne rešuje težav prehitevanja, razen, da se nekomu zalomi za nedeljo. Pa dražje bi bilo vse skupaj, več gum, več motorjev, pa še več dela za mehanike.
3.4.2018 11:19:01
2fast4y
Dirka naj bo brez omejitev porabe in gum pa bo rešeno! Če pa mladi revčki ne morejo gledat cele dirke ker ubožcem pade koncentracija,ker so vajeni gledat 15 minutne filmčke,kako se zabijajo po cestah pijani Rusi ,pa se je za vprašat ali take navijače sploh potrebujete?
3.4.2018 15:16:10
rovokopac
Novih navijačev ne bo več. F1 je samo še za stare prdce. Tako pač je. Rojene v tem tisočletju, ropotanje prav nič več ne zanima. Mogoče kakšen izrodek se še najde.
3.4.2018 17:33:12
sr1
Ja v soboto ne bi bilo nobenih omejitev ... aja, razen tega da smeš na sezono porabit naječ 3 motorje brez kazni.
3.4.2018 20:13:23
newsman
@2fast4y - glede mladine (čeprav ne želim posploševati, da ne bo pomote) si zadel bistvo. Preveč so neučakani in za njih bi dirke morale trajati kvečjemu 20 minut, pri čem bi morali videti nekaj trčenj in rešilca, ki bi poškodovane vozil v bolnico. Žalostno, ampak tako je...
4.4.2018 8:09:22
matt0
zato pa je motogp (mladim) privlačen.. bolj preprost, kratek, prehitevanja, zaletavanja itd
4.4.2018 9:30:08
leonsenna
Jst sem star 16 let in Formulo ena spremljam že 5 let. Sprva sem hotel videti samo nesreče, štart in prehitevanja, sedaj pa spremljam različne strategije ekip-torej dirko v celoti, predvsem pa tudi dogajanje izven steze. V bistvu razumem kaj hoče narediti Liberty Media, a bi prej morali spremeniti še nekaj pravil, recimo sezono bi v tem primeru omejili na 5 motorjev, ne na 3.
4.4.2018 20:53:07
F1fan
Nedeljski warm up naj vrnejo, da ekipe malo popravijo detajle za dirko. Kvalifikavije pa eno uro v kateri ima vsak dirkač na voljo npr. 15 krogov, vendar če v prvih 15 min ne narediš nobenega kroga ti kih avtomatsko 3 brišejo. V drugih 15 min, če spet ne narediš nobenega kroga spet izbrišejo tri, itd... in bi bilo dogajanje skoz na pisti, ker ne bi hoteli, da jim propadejo krogi, ki jih imajo na voljo.
5.4.2018 18:17:45

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija