Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Ross Brawn proti Marchionneju
To je osebna žalitev
Športni šef formule ena Ross Brawn ima dovolj nerganja predsednika Ferrarija Sergia Marchionneja in meni, da gre za osebno žalitev, ker se jim očita, da želijo zavoziti DNK formule ena.
Bojan Vrbnjak
4. april 2018 | 10:31:35

Lahko bi dejali, da se Sergio Marchionne in Ross Brawn razumeta tako dobro, kot olje in voda. Predsednik Ferrarija je namreč pogosto izrekel naslednje stavke, s katerimi je podkrepil svoje grožnje z izstopom Scuderie: "Formula ena spada k DNK Ferrarija. Toda če se bo okvir Grand Prix športa spremenil, da ga na koncu ne bomo več prepoznali, potem ne bomo več sodelovali. Potem bom iskal alternativno strategijo in nadomestil formulo ena. Z bolj razumno rešitvijo."

Marchionne novemu vodstvu formule ena s Chase Careyem na čelu in strategu Rossu Brawnu očita, da želijo razvodeniti šport v korist večjega šova in Marchionne pri tem govori celo o formuli ena na nivoju NASCAR serije. "Kar me najbolj jezi, je to, da se Ross Brawn odpravi na BBC, kjer odpre temo, da se morajo Grid-Girls odstraniti iz formule ena. In kakšne naj bodo šasije in katere motorje bomo uporabljali. Obnaša se kot Mojzes, ki nam prebira deset zapovedi. In če potem pokličem šefa Mojzesa (Chase Careya, op.p.), mi ta pove, da je bilo to njegovo osebno mnenje. V takšnem diskurzu ne želim sodelovati. Z vsemi udeleženci se želim usesti za mizo in se pogovarjati. Da se v to vključuje medije, to ni ravno v pomoč." Da pa Marchionne tudi sam na veliko debatira preko medijev, to očitno ignorira.

Ross Brawn je sedaj dovolj slišal. 63-letni Britanec v paddocku velja kot preudaren, pameten, daljnoviden, uravnotežen človek ter istočasno tudi kot pravi dirkač. Zelo ga moti, da mu kot tehnično podkovanemu strokovnjaku očitajo, da se želi igrati z DNK formule ena. "Zame je osebno žaljivo, če mi kdo očita, da želim formulo ena prilagoditi okusu širše mase. " Sicer je Brawn v angleščini povedal "to dumb down the sport". Brawn tačas postavlja temelje za prihodnost formule ena. Z dirkalniki, ki bodo dovoljevali poljubno napadanje tekmecev, z motorji, ki bodo finančno dosegljiv in bodo ekipam omogočali preživetje.

Brawn za kolege iz novozelandskega radia nadaljuje: "Zelo je pomembno, da imamo o tem jasno predstavo, v katero smer naj gre naš šport. Zato sem frustriran nad tem, če nas nekdo obtoži, da želi na kakršenkoli način spreminjati DNK našega športa. Formula ena nudi dolgo zgodovino sijajnih tekmovanj, je kraljevi razred avtomobilskega športa in zakaj naj bi sedaj mi to pogumno poškodovali? Če bi zares želeli znižati nivo našega športa, tako bi zares poškodovali jedro formule ena in tudi poslovni temelj. Vrhunske ekipe porabijo dvakratne oziroma trikratne zneske, ki so jim pred šestimi leti dovolili, da lahko tekmujejo pri samem vrhu. Ampak nihče ne bi trdil, da je bil šport takrat manj podoben formuli ena. Torej gre v glavnem za stopnjevanje."

"Vrhunskim ekipam moramo pojasniti, da če želimo formulo ena dolgoročno držati v zdravem okvirju, potem ne moremo mimo določenih meja. Da bi nudili boljši šport in ekipam omogočili preživetje," tako Brawn. "Seveda je razumljivo, da se vsak oklepa lastnih interesov, zato menim, da v prvi vrsti nimamo tehnične težave, temveč prej politično. Preko tega se moramo poenotiti in vprašati: Kakšno vlogo naj igrajo ekipe? Kateri del moramo prevzeti mi? Kako naj nastopa FIA? Regulirati nek šport, to je zelo kočljiva tema, prav tako porazdelitev denarja, da ne omenjam zgornjo mejo proračuna."

"Če so nekatera od teh področij tako sporna, potem to zamegli druge teme. Kar je v osnovi le preprost tehnični izziv, se lahko zaplete, če nekatere ekipe iz kakršnihkoli razlogov ne želijo sodelovati. Toda v glavnem pa ima naša tehnična smer podporo ekip, ki razumejo, da se pogovarjamo o letu 2021, tako da v kratkoročnem obdobju ne bodo prizadete ali pa v podrejenem položaju. In da je v središču našega interesa, da najdemo boljše rešitve za prihodnost," še zaključi Brawn.                              

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
spartan
Navijači, ki so srce tega športa, pa tudi sam....si želim dirkanja in ne tehnične superiornosti v različnih oblikah. Želim dirkanje! Ferrari, Merc in še kdo drug "pumpajo" nenormalne količine denarja v tehniko ter razvoj in s tem uničujejo majhne ekipe. Majhne ekipe tako le postajajo sateliti večjih in poligon za preizkušanje novih tehnologij, s tem pa razpadajo temelji F1 kot športa....
4.4.2018 10:42:13
spartan
Jaz bi vsem dal iste šasije, motorji in elektronika pa naj bodo njihovi. Potem bi lahko govorili o športu....pa še vse preostalo kot so povezave dirkačev z boksi in super-duper podporo v bolidu za daljinjsko vodenje dirkačev bi odpravil. Rabijo le volan...tega kar je pa sedaj, pa nihče noče gledati. Ne vem kako to ne razumejo vodilni pri moštvih....
4.4.2018 10:44:34
Gazibo2
F1 je predrag šport. Vse poceniti in brez šparanja motorjev na dirkah.
4.4.2018 10:49:27
hubertfast
Določene zadeve bi lahko standardizirali. Vseeno pa mora ostati dovolj prostora za inovacije. Ekipe namreč morajo imeti neko možnost določene stvari narediti po svoje. F1 je pa ja gonilo tehnološke dovršenosti in razvoja.
4.4.2018 10:55:25
newsman
@hubertfast - se strinjam, toda če želijo doseči izenačenost med ekipami, bodo to lahko dosegli le s standardizacijo celotne formule ena - ali pa vsaj večine. In potem se moramo vprašati: bo to še formula ena? Šov bo vsekakor boljši, toda na račun ameriških limonad po vzoru IndyCar, Nascar, NFL,.... ne vem no, če je to dobro. Prav si omenil: kje pa bo potem še prostor za inovacije, če bodo vsa pomembna področja standardizirana? Bodo spremenili obliko in barvo kolesnih matic?
4.4.2018 11:08:40
hubertfast
Formula E gre po tej poti, tam je večina zadev standardiziranih. Vendar vidimo, da je še daleč do tega, da bi lovila
4.4.2018 11:26:14
hubertfast
Bi pa večja standardizacija bolj potisnila v ospredje šoferja. Sedanje šparanje ne vodi nikamor. Ko si enkrat prvi, bosta recimo Ferrari ali Mercedes ta položaj samo še nadzorovala. Upam, da bo sedaj Bahrajn bil malo bolj prijazen prehitevanju.
4.4.2018 11:42:31
Fero
Ne da bosta, Mercedes to dela že nekaj let. Skoraj kogarkoli daš v Mercedes bo Mercedes prvak na koncu.
4.4.2018 12:16:12
ripmork
@newsman: sam ne vidim črno/belo te situacije s standardizacijo, ni treba na vse ali nič. Umik MGU-H bi znal že precej pomagat s poenostavitvijo pogonskega sklopa, elektronika je itak že desetletje+ standardizirana in se nihče ne obregne ob to, potem je pa le stvar bolje spisanih aero-tehničnega pravilnika. To, kar ekipe počno s prednjimi krilci je postalo že res bizarno in precej škoduje športu, drastična poenostavitev in zmanjšanje krilc (kot so bila 2008) bi verjetno že opazno izboljšala težavno situacijo prehitevanj.
4.4.2018 12:25:44
ripmork
Ena zanimiva opcija bi bila mogoče standardizacija in poenostavitev volana na dirkalnikih; Da iz ovinka v ovinek šaltajo in pretikajo nastavitve po komandah ekip (ki so oborožene z realnočasnimi podatki) naredi vse skupaj bolj igro optimizacije in varčevanja, kot pa dirkanje. Vse skupaj je postalo refinirano in izpiljeno do skrajnosti, vedno bolj se izgublja človeški faktor.
4.4.2018 12:29:23
2fast4y
Dejstvo je, da vsi v F1 pač ne morejo zmagovati in tudi zgodovinsko gledano nikoli niso in ne bodo, vedno v zgodovini F1 si imel 2 največ tri ekipe,ki so se borile za naslov, nikoli 5,6 ekip! Umetno z uravnilavko ustvariti izenačenost ekip je konec F1 kot smo jo poznali do danes in začetek amerikanizacije avtošporta.
4.4.2018 12:41:17
gojzer
Samo čakam, kdaj bodo začeli odpuščati dirkače ker imajo boljšega avtopilota! Bolj komplicirajo, manj ljudi to gleda. Pa kako da to ne kapne takim bučam! Še malo pa tudi sam več ne bom gledal teh prav smešnih avtov!
4.4.2018 12:50:42
Mitja Bonča
Fora je samo ena, F1 mora ostati top of the top v motoršportu! Sedaj se pa dajte skregat, kako to ohraniti in obenem narediti F1 bolj zanimivo.
4.4.2018 12:51:22
gojzer
Po štirih oz. petih dolgočasnih sezonah ki so jih ustvarli z Mercedes lobbyem zdaj jokajo in zmišljujejo še bolj absurdne rešitve.....buuuu.
4.4.2018 12:53:12
gojzer
Vse do 2021 se zagotovo ne bo kaj spremenilo tako da......
4.4.2018 12:53:55
Mitja Bonča
Samo še to preden se skregate, pomoje največji faktor pri vse "zdolgočasenosti" in "nezanimivosti" sploh ni na strani tehnike in sofisticiranosti v f1, ampak v nas samih, ki smo že do obisti siti tega športa. Tudi če sedaj gledam stare dirke, se mi zdijo še dosti manj zanimive kot te sedaj; bilo je dosti manj prehitevanj, in bile so še VEČJE razilke med vozili in dirkači. Tako da ne nabijat, kako je bila včasih F1 zanimiva.
4.4.2018 12:55:28
Fero
Kako je lahko manj prehitevanj od 5.
4.4.2018 13:08:51
newsman
Uh..eni so pa tukaj zelo podkovani.. strokovno podkovani, da kar boli. Ne gre tukaj, kot je povedal nek strokovnjak v svojem komentarju, za primerjavo med staro in novodobno formulo ena, pri mnogih gre za to, kar želijo videti, kar jih zanima in kaj je za njih same dobro in zato poskušajo svojo voljo in prepričanje - ker so strokovnjaki - še posredovati drugim. Nekaj je gotovo: ti novodobni dirkalniki sploh niso - pazi to- primerni za dirkanje. Da, prav ste prebrali. kako pa lahko dirkaš s tem, če moreš nenehno nekaj varčevati? Je to dirkanje?
4.4.2018 13:22:16
GTI
Počasi se bodo pridružile še 3 nove ekipe: Google, Uber in Tesla.
4.4.2018 14:42:26
dbench
Moj pogled na vso zadevo: sam imam v osnovi raje malo manj prehitevanj kot preveč. Zakaj? Če jih je preveč, pomeni, da se oni zadaj ki je prehiteval, ni prav veliko matral, ali pa je imel grozno hitrejši dirkalnik. Pod črto: brezveze, saj ni nobene napetosti, nobenih napak pri poskusih prehitevanja, nobene »umetnosti«. Torej sedaj bi lahko rekli da to kar gledamo zadnjih par let, odgovarja mojim željam. No v neki meri že, AMPAK.. problem je da je prehitevanj pa včasih vendarle premalo. Dejstvo je da se je to lepo pokazalo v Melbournu. Če je to res, bo pokazal Bahrajn, Šanghaj,.. Morda bodo morali žrtvovati tisto sekundo na krog s poenostavijo prednjih krilc, ki so velik krivec za dirty air ki ga mora »trpeti« tisti ki vozi zadaj. Posledično ne more priti mimo, pogon in gume se začnejo pregrevat in potem so primorani še popuščati-varčevati, kar je posledica te logike z omejenim št. pogonskih sklopov za celo sezono, kar je tako ali tako popolnoma zgrešeno. Resnično je težko razumeti kaj počne FIA, saj se ve da na koncu vse skupaj postane še dražje, poleg tega pa ne vidimo voženj na polno. Torej se strinjam z Newsmanom glede tega, da so na nek način dirkalniki nevozni. Namesto čiste standardizacije pa bi sam ohranil inovativnost in raznolikost, le pravilnik bi morda malo poenostavili oz. postavili neke jasne omejitve, ne pa da se dela dobesedno znanost v enem prednjem krilcu… Glede mnogobojev pa menim, da so v eni sezoni 3 kandidati povsem dovolj. A ni bolj zanimivo ko se ustvarijo epske bitke med dvema ali tremi vozniki, to bolj pade v oči in ušesa gledalcev oz bolj ostane v spominu. To tudi potem rodi legende. Sploh pa zgodovina F1 pokaže da je vedno obstajal realen boj le med dvema ali tremi dirkači v eni sezoni. Pač sedaj sta na vrsti LH in SV.
4.4.2018 14:44:59
hubertfast
@Fero, lani glih ni bilo tako. Vsaj v prvem delu sezone je za moje pojme bil Ferrari boljši bolid. V drugem delu sezone je Mercedes malo pobegnil, poleg je pripomogel še Ferrari ter Vettel v Singapurju. Bottas je bil tretji, dasiravno dopuščam možnost, da je Mercedes stavil vemo na koga. Šofer še vedno dela razliko, Hamilton je to lepo pokazal z sezono brez napake, edini kiks, ki pa ni več kaj odločal je bil mislim, da v Braziliji. Če bi Hamilton imel še recimo 2 taka kiksa bi pa bilo zelo zelo napeto do konca. Ob sedanjih pravilih je Mercedes očitno najbolj tehnično in organizacijsko skupaj z Hamiltonom favorit vsaj to leto. Žal taka so dejstva, je treba biti objektiven. Vem, da to ni dirkanje, nezmožnost sledenja in ne prehitevanja je pa rak rana, katera bo trajala do 2021. Vseeno menim, da bo drugo in naslednje leto vse skupaj še bolj tesno, saj ima za moje pojme Mercedes najmanj mesa na voljo za napredek. Menjava motorjev in predvsem aerodinamike za leto 2021 bi znalo temu pomagati da se karte malo premešajo. Ampak kaj preveč drastično se ne bodo.
4.4.2018 14:50:52
2fast4y
Mitja Bonča točno to sem hotel napisat sam, oglejte si kakšno staro dirko pa boste zaspal po 15 min!
4.4.2018 14:54:31
spartan
Samo pri stari dirki nisi vedel, če bo material zdržal do konca....poleg tega so imeli nasipe peska, ki so bile pasti za vse dirkače. Da ne govorim o karizmi....naj nekdo prosim primerja karizmo Vettla s karizmo Jamesa Hunta.
4.4.2018 15:13:47
Mitja Bonča
Glede prehitevanj, Melburne je pač tip dirkališča kjer se težko prehiteva, ker so po relativno kratkih ravninah prehitri ovinki. Na drugih dirkališčih bo to bolje (izvzemši dveh).
4.4.2018 16:11:51
Mitja Bonča
@spartan, hmm, bi ti rad metal milijone v koš?, bi se ti zdelo vlagati ogromne denarje za prazen nič? Pa get over with, tehnika je šla naprej, časi so drugačni kot so bili in nikoli več ne bo tako kot je bilo. Hvala Bogu.
4.4.2018 16:15:48
ripmork
@Bonča: Tehnika je šla nebrzdano naprej ja,... gledalci pa drugam. Eni ne razumete, da je F1 vedno lovila ravnotežje med razvojem tehnike in tekmovanju dirkačev, to ravnotežje je bilo že lep čas nazaj podrto - v prid tako opevanemu razvoju. Mimogrede, v Melbourne-u je bilo včasih precej več akcije. Tudi v "dobrih starih časih" so bili problemi v športu in precej dolgčasnih dirk, se je dalo pa vsaj približno prehitevat. Vzemi današnjim dirkalnikom DRS pa boš videl NULA prehitevanj. Ljudem dol visi, če so ekipe vrgle milijone v razvoj ultra kompleksnih prednjih krilc in sofisticiranih tehnikalij. Če pa na račun tega še šport trpi, je pa sploh situacija vredna vse kritike.
4.4.2018 17:05:18
Mitja Bonča
@ripmork, a res? https://www.formula1.com/en/latest/headlines/2017/12/f1-spectator-figures-for-2017-hit-four-million.html
4.4.2018 17:35:49
macolar
Šport je preprosto postal dolgočasen, monoton in bolj kot ne predvidljiv. Eni pravite da so bile stare dirke dolgočasne - kaj so za vas stare dirke, tiste izpred 10 let? Ko gledam po Youtubu posnetke dvobojev, trobojev iz 80tih, 90tih ki trajajo po par minutk, vidim več kot se zdaj vidi celo dirko. Na SKYu je na sploh komentator vzhičen ko kdo odpre DRS in komentira kot da se dogaja neko neverjetno spektakularno čudo, vse kar jaz in vsak bedaček vidi pa je da ima siromak spredaj posledično 20kmh deficita, s katerim bo bolj slabo kaj ubranil na par kilometrskih ravninah modernih stez. Ko dirkači nardijo napako imajo lepo asfaltirane cone in veselo zapeljejo nazaj na stezo kot da se ni nič zgodilo. Ja pa kdo pa bo užival v takem kastriranem gledanju? Pade par kapelj dežja pa že spet cela drama da je treba prekinit dirko zato ker niso dovolj testirali dežnih gum. Pa to je totalni absurd da so pred desetletji bili sposobni več vozit v mokrem z pantiveško tehniko napram zdaj v tej supermoderni dobi. Človek bi pričakoval da bi pri tej vsej večmilijardni tehniki počasi naštudirali odvodnjavanje na stezah, pa spedenali dirkalnike da bi lahko vozli. Kje smo potem šele z motorji ki so jih z namenom "varčevanja" tako zelo zakomplicirali in podražili da zdaj varčujejo na vseh drugih nepotrebnih stvareh, s tem da imajo tovarniške ekipe zdaj že takoj na štartu vsaj pol sekunde prednosti pred njihovimi satelitskimi ekipami. In potem bi vodilni geniji spreminjali formate pa nvm kaj še....Če bi bil šport bolj zanimiv, bi bilo veliko več sponzorjev razporejenih po celotni štartni vrsti in nebi bilo problemov z denarjem....kriva je tudi EU z svojimi neumnimi zakoni, kajti tobačni denar je dolga leta podpiral formulo nad gladino in dolgo omogočal da je bila zanimiva.
4.4.2018 18:18:46
Aichi
Vse kupim, da je pa protitobačni zakon neumnost pa ne.
4.4.2018 18:30:30
Mitja Bonča
Zame so stare dirke od kar so bile le te posnete na trak (da imamo dokazno gradivo). Sem jih tudi vse več ali manj pogledal.
4.4.2018 20:11:02
tadejkrze
@Macolar je precej zadel bistvo, pa še kakšna žalost bi se lahko našla
4.4.2018 20:46:10
2fast4y
Sam spremljam F1 od leta 84, dirke so bile vedno približno enako dolgočasne seveda z nekaj svetlimi izjemami letno in prav nič bolj ni bilo zanimivo kot danes, razen to da je bil prisoten faktor nepredvidljivosti oz. nezanesljivost tehnike in praktično nobene varnosti. V naravi človeka je,da gleda za nazaj z nostalgijo.... Po principu le včasih smo imeli prava poletja, včasih so bile prave zime....Včasih je bilo življenje bolj enostavno ,bolj enostavni so bili dirkalniki ,bolj enostavna pravila in predvsem manj zahtevni gledalci na majhnih črno belih zaslonih, danes pa če je 10 kamer full Hd na dirkalniku in kopica informaciji na domači plazmi pa je še vedno dolgočasno!
4.4.2018 21:19:11
etilometer
Velik stvari se strinjam z vami samo, da bi pa imeli vsi iste motorje in šasijo to je smrt za ferrarija in druge tovarniško ekipe. Nekaj druga bo potrebno nagruntati za bolj izenačene boje. Če se pa ozremo malo v zgodovino pa saj so večinoma tovarniško ekipe bile pri vrhu tako da to ni nič novega. Je pa res da so po mojem zajebali s pravili na pogonskih enotah in tudi v aerodinamiki vse skupaj je preveč zakomplicirano in predrago. V8 motorji so bili preveč žejni in so zmanjšali porabo s temi hibridi sam kolk več kesa je slo v razvoj pa te fore omejenih testiranj ja so si pa mogli kupiti simulatorje ki stanejo par milijonov €. Povsem normalno je da se proizvajalci motorjev nikakor ne bodo strinjali s standardizacijo pogonskih enot .
4.4.2018 21:59:53
roberto
@hubi: Mene pa še vedno zelo moti, da za Singapur 2017 krivite Vettla. Poglejte si vse starte v 2017, pa boste videli, da je enako kot je Vettel naredil (odrezal Verstappna), naredil Hamilton ali kdo drug na vsaj polovici dirk. Pa si tam narišite še Kimija z bliskovitim startom na drugi strani in bo situacija povsem ista. Vettel ni videl Kimija. Edini, ki bi lahko to nesrečo preprečil je bil Verstappen, ki je videl oba. Ampak on seveda ne ve, da ima njegov avto bremzo tudi za take slučaje. Raje tišči do konca, pa bo kar bo. Saj se on tako ali tako ne bori za naslov!? Zame je Vettel lani odpeljal briljantno sezono do Singapurja. Je pa imel do takrat že toliko težkih dvobojev, da je bilo samo vprašanje časa, kdaj bo počilo. Hamu se sploh ni bilo treba spuščati v take dvoboje. Pa poglej še GP USA 2017. Že na startu ga je Ham stisnil, tako kot je Seb hotel Verstappna v Singapurju. Če bi bil Kimi tam??
4.4.2018 23:47:21
ripmork
@Mitja Bonča: po več letih je končno prišlo do dviga gledanosti ja - ker je lani končno ena ekipa vsaj približno ogrozila Mercedes in dodala ščepec nepredvidljivosti. A to pomeni, da je vse Ok in naj se stvari pustijo, kakršne so? Zanašanje na Ferrari? F1 je že dolgo pregovorno uspavalo za po kosilu, razen za nas freak-e, ki pač vidimo v tem športu nekaj več kot le spektakel za kratkočasje. Bi pa vseeno lahko izboljšali marsikaj in naredili dirke bolj pestre, brez da bi f1 postala standardizirana ali pa zaostala v razvoju. Kot pravim, mogoče bi poenostavitev prednjih krilc naredila občutno izboljšanje. Z umetnim sistemom za olajšanje prehitevanj (!) komajda vidimo kakšen prehitevalni manever, tu je nekaj fundamentalnega narobe.
5.4.2018 11:45:21

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija