Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Sestanek Liberty Medie in ekip
To so konkretne vizije za leto 2021
Tukaj je pet točk, pri katerih želi Liberty Media opraviti reforme in v teh točkah so tudi navedene vizije, kako naj bi formula ena izgledala leta 2021.
Bojan Vrbnjak
6. april 2018 | 12:40:00

Danes dopoldan se je v Bahrajnu odvijal sestanek med novimi lastniki formule ena in predstavniki vseh ekip. Pri tem je tekla beseda o viziji Liberty Media za leto 2021, torej o pomembnih točkah za načrt reform, katere želijo šefi kraljevega razreda motošporta izvesti po koncu aktualnih komercialnih pogodb, ki se zaključijo konec leta 2020.

Najprej je potrebno poudariti – in to je pomembno -, da tukaj ne gre za zavezujoče zaključke, temveč le za načrt. Na tej osnovi, tako pravi športni šef formule ena Ross Brawn, naj bi v prihodnjih tednih odprli detajlne razprave.

In tako – konkretno – izgledajo ideje od Liberty Medie:

MOTORJI

Motorji naj bi postali cenejši, enostavnejši, glasnejši in zmogljivejši. Poleg tega pa naj bi bile zaradi menjave komponent pogonskih enot kazni pribitka mest na štartni vrsti nižje – torej manjši pomiki nazaj. Toda Liberty Media stoji za hibridno tehnologijo, tako da ostanejo pri tehnologiji, ki je povezana s serijsko proizvodnjo in motor bo še naprej ostal kriterij zmogljivosti. Pri tako imenovani "Balance of Performance"(izenačenosti motorjev), kar si mnogi želijo, se Mercedes in ostali ne bi mogli več profilirati s svojo tehnologijo.

Bodoče pravilo motorjev pa naj bi privabilo nove proizvajalce in kupci motorjev morajo imeti identične motorje kot tovarniška ekipa.

STROŠKI

"Verjamemo, da mora biti najbolj pomembno, kako se porabi denar in ne koliko se ga porabi," je na to temo zapisal Liberty Media in zaradi tega napoveduje zgornjo mejo proračuna. Po nepreverjenih informacijah naj bi ta znašala 150 milijonov dolarjev na leto. Poleg tega naj bi standardni deli poskrbeli za prihranke, ekipe pa morajo na tehnični strani še naprej uživati svoboščine, da bodo dirkalniki ostali razločljivi.

PORAZDELITEV PREJEMKOV

Liberty Media si tukaj želi, da razpon med revnimi in bogatimi ekipami ne bi bil več tako velik kot doslej. Istočasno pa naj bi priznavali zgodovinski prispevek k današnji vrednosti formule ena. Kar bi lahko pomenilo (ali pa pomeni), da bonus Ferrarija ostane.

Drugače kot doslej, pa naj bi denar od prejemkov formul ena ne dobivale le ekipe, temveč tudi avtomobilski proizvajalci. To pomeni, da bi lahko na primer iz tega lonca denar dobival tudi nek neodvisno dobavitelj motorjev kot recimo Mario Illien.

ŠPORTNI IN TEHNIČNI PRAVILNIK

Liberty Media se zavzema, da se v formuli ena poveča število prehitevanj. Poleg tega naj bi tehnologija sicer ostala pomemben dejavnik, toda povečati se mora vrednost oziroma pomembnost dirkača. Aerodinamika, obese in motorji morajo ostati kriteriji performance. Področja, o katerih navijači ne vedo ali se komaj zanimajo, pa naj bi padla pod standardizacijo.

POLITIKA

Preplet iz številnih individualnih pogodb, delovnih skupin, strateške skupine in komisije formule ena naj bi v bodoče vse skupaj poenostavili. Liberty Media želi od leta 2021 naprej zagotoviti enostavno in premočrtno strukturo med ekipami, krovno organizacijo FIA in lastnikom komercialnih pravic.  

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
Cosword99
No pa se le bojijo da bi ostali brez Ferrarija, kar je tudi pravilno. Zgodovinski prijemki bojo ostali kar je tudi z moje strani prav!
6.4.2018 13:12:51
2fast4y
Edino pravilno Ferrari, Mclaren ter Williams so soustvarjali ta šport desetletja, tako,da je danes tudi zaradi njihovega večdesetletnega prispevka vreden okoli 10 milijard dolarjev.
6.4.2018 13:49:56
springfield
Kaj ti se zajebavajo? Ta seznam ti lahko vsak 10 letnik napise. Radi bi bolj izenacene motorje in vec prehitevanj. No shit. Kak pa vam bo to uspelo? O tem pa niti besedice, ker se jim verjetno ne sanja.
6.4.2018 15:27:50
rovokopac
Nekaterih zgodovina prav nič ne izuči. Socializem je mrtev. Če mislijo, da bo bolj zanimivo, če bodo vsi na ravni najslabšega, se krepko motijo. No, mogoče bi to delovalo samo še pri nas.
6.4.2018 17:34:26
andrej
kak naj motor postane cenejši če bodo spet neka nova pravila okrog motorja ? če bo motor drugačen kot je sedaj, bo dražji in pika. večje število prehitevanj pa čisto nič ne pomeni. zadnje dni sem gledal povzetke sezon 91, 92, 93. navijači v imoli so recimo odhajali iz dirkališča že sredi dirke samo ker sta ferrarija odstopila in to so časi epskih bojev senne in prosta....
6.4.2018 19:42:44
ripmork
@andrej: so imeli ti odhajajoči navijači morda rdeče kape na glavah? Motorji brez MGH-U enote bodo kratkoročno od vpletenih proizvajalcev zahtevale prilagoditve, tako da bo definitivno dražje kot le razvijat aktualne naprej. Dolgoročno bodo pa nekoliko preprostejši motorji pomenili manjše stroške in boljšo priložnost za vse, ki niso v nulo pogruntali trenutnih kompleksnih hibridnih enot,...
6.4.2018 21:14:50
tadejkrze
Pod 'STROŠKI' verjetno manjka še 1 motor na leto in kantica bencina na dirkaški vikend.
6.4.2018 21:40:44

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija