Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Formula ena anno domini 2021
Reakcije na načrte Liberty Medie
Liberty Media je včeraj v Bahrajnu poskrbela za rahel potres. Kajti Američani so predstavili svojo vizijo formule ena bližnje prihodnosti.
Bojan Vrbnjak
7. april 2018 | 10:45:49

Lastnik komercialnih pravic formule ena je včeraj v puščavi Sakhirja( nekateri kraj objave vizije opisujejo kot zelo ironičen) desetim ekipam predstavil načrte za prihodnost kraljevega razreda motošporta od leta 2021 naprej. Liberty Media je v svojih načrtih predstavila kar pet zelo pomembnih stebrov, o katerih smo pisali včeraj: motorji, porazdelitev denarja, stroški, športni in tehnični pravilnik in vlada formule ena. O konkretni vsebini poldrugo uro trajajoče predstavitve, je bilo dogovorjeno, da se o tem molči. Klub temu pa smo bili deležni nekaterih reakcij.

"Formula ena je šport z bogato zgodovino. To zgodovino želimo ohraniti, jo zaščititi in izboljšati, pri čem bomo izkoristili ves potencial formule ena," je takoj po sestanku pojasnil šef Liberty Medie Chase Carey. "To počnemo na način, da navijače postavimo v središče še bolj konkurenčnega in napetega športa. Žene nas globoka želja. Ustvariti želimo največjo športno znamko na svetu. Osredotočeno na navijače, finančno uspešno, dobičkonosno za naše ekipe, ki bodo v svojih srcih imele tehnološke inovacije."

Za proizvajalce motorjev atraktivni načrti Liberty Medie so takoj poskrbeli za prve reakcije potencialnih interesentov. "Zelo smo veseli, ko smo slišali novosti v pogledu prihodnosti formule ena," je na twitterju zapisal Andy Palmer, poslovni direktor Aston Martina. "Te pričakovane spremembe podpirajo mnoge zahteve, ki so nujno potrebne, da bi Aston Martin v formulo ena vstopil kot dobavitelj motorjev. To je zelo pozitiven korak v pravo smer," še doda Palmer.

Ekipe same pa so se morale zaradi dogovorjene molčečnosti nekoliko zadrževati. Iz tabora Ferrarija ni prišla nobena izjava, toda oglasili pa so se pri Mercedesu. "Obstaja veliko predlogov, ki so ali že zapadli ali pa bili nujno potrebni," je povedal šef ekipe Toto Wolff. "In obstajajo predlogi, ki so veliki izziv, vendar pa potrebujejo še detajle, da bodo pravilno razumljeni." Mercedes je predstavitev Liberty Medie videl kot osnovo za pogajanja. "Gre za začetno točko dialoga. Chase Carey je sam dejal, da nimajo nobene ekskluzivnosti na dobre ideje."  

Bolj zabavno v pogledu zavezujoče molčečnosti pa je bilo v pogovoru z Nikijem Laudo, ki je izdal nekaj zelo zanimivih detajlov. "Na tabli je bilo zapisano, da bo Ferrari dobil 40 milijonov, kot zagotovljen denar," z nasmehom pove Avstrijec. Manj smešen pa je bil njegov obraz, ko je omenjal zgornjo mejo proračuna, ki jo želi uvesti Liberty Media. "Težava je v tem, da imamo zaposlene. Imamo strukturo in smo odgovorni za svoje sodelavce. Imamo Brixworth in Brackley in v obeh tovarnah je preko 1.000 ljudi. Zaradi tega moramo najti pot, sploh v primeru, če bomo morali nenadoma odsloviti polovico zaposlenih. Mi jih ne moremo in tudi ne želimo izgubiti." Toda pri Mercedesu kljub temu ne razmišljajo o grožnjah z odhodom iz formule ena. "Tega nikoli nismo povedali, smo le poslušali. Vljudno poslušali. Sedaj se lahko razpravlja, pogaja in išče kompromise."

Medtem ko je Mercedes zvenel dokaj nevtralno, pa so odzivi iz manjših ekip zelo pozitivni. Claire Williams, šefica moštva Williams, je govorila o dobrem dnevu za njeno ekipo. "Po sestanku se počutim zelo pozitivno in sem hotela že odpreti steklenico penine. Menim, da smo od novega vodstva formule ena vsi pričakovali spremembe in te so nam bile predstavljene." Za ekipo Williams je to zelo pomembno, kajti drugače bi bila njihova prihodnost zelo negotova. "Če bodo te spremembe dokončno sprejete, potem vem, da je Williams rešen," še doda Claire.

Tudi šef ekipe Sauber Frederic Vasseur je pozdravil načrte, vendar pa bi se moralo po njegovem mnenju nekaj zgoditi že v letih do 2021. "Najti moramo pot, da določene stvari uredimo za naslednje tri sezone. Ampak dobro je, da sedaj vidimo luč na koncu tunela." Vasseur še doda, da če se morda nek proizvajalec poslovi iz formule ena, je to še vedno boljše, kot pa da se nadaljuje takšna situacija kot doslej.

Celo šef vseh kritikov v formuli ena Helmut Marko je bil po sestanku dobre volje, čeprav je bil v svojih izjavah nevtralen kot Mercedes. "Gre v pravo smer, predstavljena nam je bila razumna osnova, na kateri se lahko gradi. Nekaj konkretnejšega pa mora še slediti. Očitno je, da kompromisa med ekipami in krovno organizacijo FIA še niso našli."

Šef McLarna Zak Brown pa je bil med optimističnimi zadovoljnimi ljudmi. "Če bodo zmagali navijači, potem bomo zmagali vsi. Sponzorji, mediji, in gledalci pred televizijami. To mora biti naš kolektivni interes, da se šport izboljša, tudi če bomo morali za to sprejeti kakšen kompromis."

Tako kot Marko iz Red Bulla, je tudi šef ekipe Force India Bob Fernley pogrešal konkretne zadeve v načrtih Liberty Medie. "LIberty mora sedaj postati konkretna. Menim pa, da bosta LIberty in FIA v prihodnjih mesecih prišla do finalnih zaključkov. Za nas pa je to velika nagrada, da smo lahko vpleteni."

Lastnik komercialnih pravic Liberty Media se bo po dirki za VN Kitajske v Šanghaju pogovoril z vsako ekipo posebej, da bi s tem pridobil prve vtise oziroma sliko razpoloženja.         

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija