Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Martin Brundle
Ekipe ne smejo imeti besede pri pravilih
Nekdanji dirkač in strokovni komentator britanske televizije Martin Brundle je kritičen do ekip formule ena in meni, da te pri pravilih sploh ne bi smele imeti besede.
Bojan Vrbnjak
11. april 2018 | 13:23:58

Britanski strokovni komentator in nekdanji dirkač formule ena Martin Brundle se je jezi nad tem, da ekipe nikakor ne morejo najti skupnega imenovalca, ko gre za oblikovanje prihodnosti kraljevega razreda motošporta. Kajti medtem ko je vest o zgornji meji proračuna Liberty Medie v njihovi viziji 2021 pri vrhunskih ekipah kot sta Ferrari in Mercedes poskrbela za ogorčenje, pa bi na drugi strani šefica ekipe Williams, Claire Williams, najraje odprla steklenico penine.

Da bi pod isto streho spravili ta nasprotujoča si pola, je po mnenju Brundla, potrebno imeti močno in odločno vodstvo. "Predati bi jim morali gotov paket, zatem jim dati na razpolago 48 ur za premislek in potem so zraven ali pa tudi ne. Zveni sicer brutalno in je zame povsem enostavno, saj mi vsega tega ni potrebno pojasniti pred borzno hišo v New Yorku. Ampak zares verjamem, da je to edina možnost, da se ta sodrga lahko sploh obvlada."

Povod za Brundlove krepke in grobe besede je sestanek tehnične skupine, ki se je odvijal pretekli teden v Bahrajnu in kjer je bilo prvotno načrtovano, da dodelajo spremembe pravila za večje število prehitevanj. Ampak vsi predlogi so bili zavrnjeni. Razen ekipe Williams nihče ni bil za to. "Pri tem pa so želeli dati prednost le nekaterim ukrepom za več prehitevalnih manevrov pred letom 2020," se jezi Brundle.

In Britanec je še bolj direkten: "Najraje bi treščil skupaj njihove glave. Prav zares. Dajte se obnašat kot je treba. Vsi skupaj so tako ozkosrčno osredotočeni na to, da zmagujejo in da ščitijo svoj položaj. Seveda to spoštujem, saj je to njihova služba. Ampak ravno zaradi tega jih je potrebno za njihovo lastno dobro zaščititi, da ne bodo ogrožali sami sebe in jih izločiti iz odločanj. Liberty Media ne sme ekipe spraševati, kaj si želijo."

Kot največji uspeh v povezavi s predstavitvijo "Vizija 2021", Brundle označuje sledeče: "Vse kaže na to, da ekipe v osnovi sprejemajo zgornjo mejo proračuna. Sedaj gre veliko prej za znesek." Šef ekipe Mercedes je že jasno in glasno povedal, da je napovedani znesek 150 milijonov ameriških dolarjev (plus dodatni izdatki za marketing in za najbolje plačane sodelavce in dirkače, ki niso predmet omejenega proračuna) za njega absolutno nemogoč.  

Kar se tiče tega, Brundle opozarja pred zbujanjem panike in kritične komentarje v prvi vrsti ocenjuje kot ubranitev lastnih položajev. "Toda kolo se bo vrtelo naprej. Računam s tem, da bodo številke tako frizirane, da bo ekipe iz sredine polja dobile nekoliko več denarja in vrhunske ekipe nekoliko manj. Prišlo bo do zniževanja stroškov, ampak kljub temu bodo vrhunske ekipe še naprej v dominantnem položaju."            

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
matt0
Do neke mere se strinjam, da je to dirkaška serija, ekipe in tekmovalci pa člani, ki v njej sodelujejo. Ampak pri tako dragem športu, se morajo ekipe priključiti za dolgo časa in ne obstaja eno leto bi, drugo leto ne bi bili zraven. Zato bi morali imeti vsaj kratkoročno predloge za spreminjanje pravil. Ne seveda prevlade, kot je to bil Ferrari, pred kratkim pa Mercedes in lani Mclaren. Budget cap je bedarija in, če se ga implementira, bo to narejeno površno in se bo izkoriščalo. Omejiti je potrebno zahtevane stroške (pošteno to nameravajo narediti s cenejšimi pogoni, jaz osebno bi šel korak dlje - oz. nazaj nekaj let), če pa se najdejo ekipe, ki želijo zapraviti več, ker lahko.. pa se ne bi smelo prepovedovati. Tudi nogometni klubi z več denarja, imajo lahko dražje igralce - so posledično boljši. Izplačilo nagrad - spet, pošteno do Ferrarija, Mclarna, Williamsa, nepošteno do Force Indie, Sauberja ipd..
11.4.2018 14:01:14
ripmork
Brundle dobro tole povedal. Ekipe gledajo predvsem na lastne interese, zato so njihovi predlogi vedno z rezervo za jemat. Ne vem, če je primerjava med fuzbalom in f1 ravno merodajna, kar se tiče razlik v budgetih ekip; eno je pridobit dražje, bolj talentirane športnike, drugo je pa imet večjo tovarno in 40% več zaposlenih kot konkurenca da izdelaš dirkalnik, proti kateremu nekaj let nihče nima šans. Pri prvem je še vedno tu človeški faktor. Mislim, da bi bil budget cap za sprobat, magari takšna varianta, kjer plačilo dirkača ne bi bilo všteto notri. Trg dirkačev tako ostane nedotaknjen. Zdaj, če ima Mercedes tisoče ljudi zaposlenih, da lahko fura f1 kot treba,... naj pa malo obiščejo kako manjšo ekipo za inspiracijo
11.4.2018 14:42:54
matt0
Kakšen pa bi bil realen budget cap? V vsakem primeru višji, kot trenutni budget majhnih ekip, ampak manjši, kot ga porabijo Ferrari in Mercedes latno. Se pravi, Sauber še vedno zadaj, Mercedes pa odpusti polovico delavcev, ki jih imajo v namen F1 ekipe
11.4.2018 14:48:26
ripmork
Realno bi bil res malce višji, kot je budget najmanjših ekip. Budget za dirkače bi bil ločen. Stroge sankcije bi morale bit in dobra kontrola, kar ne bi bilo lahko, nemogoče pomoje tudi ne. Potem pa bi lahko tudi sprostili tehničen pravilnik in pustili več kreativnosti glede določenih zadev. Da bi dobro zadeli kombinacijo pravil bi videli bolj raznolike dirkalnike, kreativne inženirske ideje bi bolj izstopale, hkrati pa ekipe ne bi imele resursov za izdatno poliranje nekega koncepta v skrajnost, kot se zdaj dogaja. Prednje krilce je dandanes postalo bolj kompleksno, kot je bil nekdaj celoten dirkalnik. Aero omejitve bi ostale postavljene le z namenom preprečevanja previsokih hitrosti v ovinkih ter, da dirkalniki ne bi preveč umazanega zraka puščali za sabo.
11.4.2018 15:12:45

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija