Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Ekipa Mercedes priznava
Prepozno smo spoznali Vettlovo strategijo
Mercedes je analiziral strategijo na dirki v Bahrajnu in pojasnil, kje je Valtteri Bottas izgubil zmago proti Sebastianu Vettlu.
Bojan Vrbnjak
12. april 2018 | 9:47:36

Ekipa srebrnih puščic je sedaj priznala, da je zapravljena možnost, da na dirki v Bahrajnu premagajo Sebastiana Vettla, najverjetneje domače proizvodnje. Analiza strategije dirke v njihovo tovarni v Brackleyu je namreč pokazala, da bi lahko Valtteri Bottas zmagal, če bi bilo komandnemu pultu ekipi Mercedes prej jasno, da je Ferrari strategijo dveh postankov spremenil v en postanek.

"Verjetno smi bili malo prepočasni v spoznanju nevarnosti, da bi lahko Sebastian z mehko zmesjo pnevmatik vozil do cilja," pojasni tehnični šef ekipe Mercedes James Allison. "Če bi reagirali nekoliko hitreje, bi lahko na dirki med 35. in 45. krogom izvršili večji pritisk in potem bi končni rezultat najverjetneje izgledal nekoliko drugače. Računali pa smo s tem, da bo Sebastian še enkrat zavil v bokse. Ampak priznati moramo, da je opravil zelo dobro delo, da je s temi pnevmatikami pripeljal do cilja."

Za Mercedes je to že drugi poraz zapored proti Ferrariju, ki bi ga lahko preprečili. Prav tako, sodeč po Allisonovem priznanju, gre za drugo napako zapored oddelka strategije. Že v Melbournu bi lahko kljub fazi VSC osvojili dirko, če bi Lewis Hamilton v določeni fazah dirke bolj pritiskal na plin, toda tam so se ušteli z napačnimi podatki v njihovem off-line programu. "Če bi dirka trajala samo krog ali dva dlje, bi lahko bil končen rezultat drugačen. Ampak malo prepozno smo pričeli s tem, da povečamo pritisk na Vettla in zaradi tega nismo mogli zmagati," obžaluje Allison.

Da je poraz morda povezan tudi s tem, da je njihov dirkalni dobesedno "požiralec pnevmatik", pa Allison zanika. "Obraba pnevmatik našega dirkalnika je letos zelo dobra, gledano v celoti zagotovo boljša kot povprečje. Ali bi tudi mi lahko z mehkimi pnevmatikami tako dobro in toliko krogov prevozili kot Sebastian, pa bi lahko ugotovili, le če bi to preizkusili. Ampak verjamem, da bi bilo mogoče, kajti naš dirkalnik je letos bistveno bolj prizanesljiv do pnevmatik."

Toda potegnjeno pod črto ostaja dejstvo, da Mercedes na prvih dveh dirkah letošnje sezone ni osvojil maksimalnih točk. "To seveda boli," se jezi šef ekipe srebrnih puščic Toto Wolff. "Dirke, ki jih ne osvojiš, pa bolijo toliko bolj in te lahko stanejo tudi prvenstva. Lewis je v prvenstvu dirkačev ponovno izgubil točke, vendar pa ne verjamem, da bi lahko osvojil več kot tretje mesto, saj je bil Sebastian predaleč vstran. Izgubljene točke lahko na koncu naredijo tisto razliko in to v dirkaškem kot tudi konstruktorskem prvenstvu."        

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
ripmork
Hvalabogu! Na čimveč strateških napak v vseh ekipah in čimbolj nepredvidljive dirke! (čin!)
12.4.2018 10:03:41
abt
Ka so tecni pri tem mercedesu z temi analizami..in kaj bi bilo,ce bi bilo.. ferrari se sam ni vedel do nekaj krogov pred koncem ce bodo morali se enkrat v box oni pa zdaj kar nekaj pametujejo.. upam da letos popusijo v obeh prvenstvih,potem pa naj celo zimo analizirajo in cvilijo..
12.4.2018 10:04:32
newsman
Človek dobi občutek, da več kot analizirajo, bolj treskajo mimo
12.4.2018 10:39:36
Soling
Raje pustite voznikom vozit, ne pa šparat. V Avstraliji bi se Hamilton lahko odpeljal, pa mu niso pustili in po spletu okoliščin za povrh še izgubili. Tukaj je bil Ferrari premočan in v situaciji, da je kot vodilni lahko vlekel poteze. Ne vem zakaj so se zanašali, da bo šel Vettel 2x v boxe?
12.4.2018 11:53:30
Matevz96
Komunikacijo med dirkalnikom in boxi omejiti na gumb za boxe pa bomo videli kako znajo vozit, ne pa da jih vodijo od ovinka do ovinka!
12.4.2018 13:12:57
marcipan
Ko je prišel Bottas iz boksov, je nekaj časa, cca 10 krogov, držal razliko na dobrih 4 sekundah. Potem so mu rekli, da bo Vettel definitivno še šel v bokse in je tempo zmanjšal in razlika je bila dobrih 8s, saj bi s tem komot prišel pred Vettla. Potem pa je Ferrari šel na strategijo D in glej ga zlomka je bilo krogov premalo. Ne vem, zakaj zdaj tako tepejo Bottasa, ker ni naredil nič narobe. Lahko bi tvegal in lahko bi tudi ostal brez vsega. Tako pa je še kar nekaj dirk. Mogoče bi moral voziti po svoji presoji in se ne zanašat na moštvene algoritme.
12.4.2018 13:45:44
andrej
nekoč v davnih časih bi vsak dirkač vozil na polno čez celo dirko
12.4.2018 19:04:52

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija