Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Huda obtožba
Je FIA podprla poraz Ferrarija?
Formula ena je družba zavisti. V paddocku Šanghaja se je hitro širila vest, ali je bila ta faza varnostnega avta sploh potrebna? Ali pa naj bi bil tukaj nekdo favoriziran ali oškodovan?
Bojan Vrbnjak
16. april 2018 | 8:27:25

Večina navijačev formule ena je bila vesela napete in razburljive dirke za VN Kitajske, ki je zaradi faze varnostnega avta ubrala povsem drugo smer. Sprva je vse kazalo na tretjo zaporedno zmago Sebastiana Vettla in Ferrarija, potem pa je imel boljše karte Valtteri Bottas. Ko pa je bila dirka zaradi varnostnega avta nevtralizirana, je najhitreje reagiral Red Bull in to je bila tudi podlaga za senzacionalno zmago Daniela Ricciarda.

Po koncu dirke v Šanghaju, so v paddocku krožila zares nora vprašanja: Ali je bila ta faza sploh potrebna? Ali pa je bila v tem primeru – kar poznamo iz ameriških dirkalnih serij – uvedena faza varnostnega avta, da se dirka nevtralizira in se ji doda drugačen potek? In še huje: Ali je morda v tem primeru bil nekdo namenoma favoriziran ali oškodovan?

Sebastian Vettel je po dirki povedal: "Valtteri in jaz nisva imela nobene možnosti, da reagirava na fazo varnostnega avta, kajti rumena luč se je prižgala takrat, ko sva že zapeljala mimo vhoda v bokse in takrat je bilo že prepozno. Če bi varnostni avto na stezo zapeljal pet li deset sekund prej, potem bi imela še možnost, da premisliva o postanku, ampak tako ni bilo mogoče." Tudi Valtteri Bottas je po dirki omenil, da ni imel možnosti reagirati na fazo varnostnega avta. Ampak Vettel je pri tem pozabil, da je v Avstraliji ravno zaradi te faze prišel do zmage, sedaj se je pač obrnilo proti njemu.

Vsi ti teoretiki zarot bi si lahko olajšali svoje delo, če bi za razlago naprosili direktorja dirk Charlieja Whitinga. Toda v tem primeru bi se njihova podtikanja hitro razblinila. Kajti Charlie Whiting pravi: "Če se odločimo za fazo varnostnega avta, potem to storimo zaradi varnostnih razlogov. V tem primeru nikakor ne razmišljamo o tem, ali bi lahko nekdo zaradi tega bil favoriziran ali oškodovan."

Ugovor vseh tistih, ki verjamejo v temačne spletke, je sledeč: Zakaj je od trčenja pa do razglasitve rumene faze trajalo tako dolgo? Charlie Whiting jim odgovarja: "Polje, na katerem so se nahajale razbitine, je bilo dokaj veliko. Zaradi tega smo počakali nekoliko dlje kot običajno, da okrog varnostnega avta zberemo vse dirkalnike in da ustvarimo potrebno luknjo. Šele potem sem odobril, da se uslužbenci dirkališča odpravijo na stezo. Čeprav je hitrost za varnostnim avtom nižja, sem želel tem ljudem nuditi več časa, da poberejo te razbitine."

Vettel je pri tem opozoril, da bi lahko uvedli tudi VSC, kjer morajo dirkači voziti s konstantno hitrostjo. Whiting odgovarja: "Čemu bi pa to koristilo? Varnostni avto poznamo že 20 let, virtualni varnostni avto pa šele tri leta. Vsem v tem športu je jasno, da ko posežemo v dogajanje, bo vedno obstajal nekdo, ki ima pri tem smolo. Če bi sedaj vsakič v miru pogledali, kdo bi lahko bil na primer oškodovan, potem ne bi imeli več časa, da opravimo naše delo."

In na koncu še Whiting doda: "faza VSC bi uslužbencem dirkališča nudila premalo časa, da v luknjah med dirkalniki oddrvijo na stezo in jo očistijo. Tega ne morem in nisem želel tvegati." Kljub vsem kritikam pa je Vettel na koncu dodal: "Faza varnostnega avta je bila po sebi nujna, saj so uslužbenci dirkališča potrebovali čas, da očistijo stezo. Le čas prihoda varnostnega avta na stezo je bil zame nekoliko vprašljiv."    

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
RenaultF1
Bucke. Kot je v clanku ze navedeno, je imel Seb pac sreco v Avstraliji tukaj pa ne. A potem so v Avstraliji favorizirali Ferrari ?
16.4.2018 8:54:59
Aichi
Edina uganka pri celem tem SC mi bo vedno ustala, kam hudiča so gledali pri MErcedesu! Med obema Red Bulloma je bil tudi Lewis, ki je lepo nadaljeval po stezi na izi...
16.4.2018 9:18:51
zoki
To je FIA naredila za Lewisa (če namerno ali ne, se da diskutirat), ampak pri Mercedesu niso izkoristili šanse. Za Kimija ni bilo smisla, ker je malo prej namestil sveže gume, tako da sta največ potem profitirala Red Bulla. Se pa to ne da enačit z Avstralijo, ker tam je bil VSC takoj ko je Grosjean parkiral, tukaj pa so dali SC ven dobri dve minuti po nesreči in takoj po tem, ko sta Bottas in Vettel zapeljala mimo uvoza boksov. To da je slučajno tako izpadlo ne verjamem niti malo.
16.4.2018 9:27:52
springfield
Menda je Kimi po dirki rekel, da niso imeli vec medium gum, mogoce je bilo podbno pri Hamiltonu.
16.4.2018 9:44:42
Pr0ph3t
Ko pride Sc na stezo bi morali bit boxi zaprti.
16.4.2018 9:44:54
ripmork
Kakšne buče... še Sainz jr. je po radiu prosil ekipo naj sporočijo vodstvu za varnostni avto, ker je bilo preveč kosov na stezi, tega se nihče ne spomni? Verjetno je španec globoko vpleten v to blazno teorijo zarote
16.4.2018 9:52:06
zoki
Če bi 30s prej ali kasneje spravili varnostni avto na stezo bi imeli vsi vodilni šanso za iti v bokse. Zdaj pa prva dva nista imela, pa še varnostni avto ju je že čakal na koncu ciljne ravnine. Zakaj točno so ga morali v tem trenutku ven dat pa vedo samo oni. Te razbitine so bile tam 2 minute, zdaj če bi bile 30s več ne bi bilo neke razlike.
16.4.2018 10:00:56
GTI
Če čebula nebi ime "če", bi bila bula.
16.4.2018 10:09:18
ripmork
Nekaj majhnih razbitin je bilo v ovinku, najprej so mislili da bo šlo brez SC, potem pa so ugotovili da ne bo šlo brez in ga poslali na stezo. Vsakič ko je SC na dirkah uporabljen, kdo pridobi in kdo izgubi. Je bila kakšna procedura pri SC-ju kršena? Če bi bila, bi verjetno že završalo v Paddocku, v to ne dvomim,...
16.4.2018 10:19:41
Dynisco
Dobri so tile pri FIA, da uspejo izpeljati vse te zarote na tako visokem nivoju, da le zares redki razkrinkajo njihove spletke. Eni in isti ponavadi!?!
16.4.2018 11:05:55
tadejkrze
Za moje pojme zgolj naklučje. Se mi pa zdi, da bo v prihodnje veliko teh pinkponk žogic med LM, FIA in Ferrari&Mercedes
16.4.2018 11:17:11
Soling
Kar se tiče SC bi morali sprejeti pravilo, da v istem krogu nihče ne sme v bokse, temveč šele po želji v naslednjem krogu. Ne glede, če gre za SC ali VSC. Na tak način ne bi vplivali na vrstni red in ne bi bil Vettel oškodovan na tej dirki in Hamilton na prvi dirki.
16.4.2018 11:49:35
etilometer
Kot sem že napisal meni se je zdelo tudi čudno da so tako dolgo čakali z VA tako da glih bučke niso. Na kaj so čakali pa noben ne ve razen vodstva dirke.
16.4.2018 11:56:40
ripmork
Ponavadi traja nekaj časa, preden se vodstvo odloči, ali bodo SC poslali ali ne, tako da ne tej dirki nismo videli čisto nič nenavadnega. Kot omenjeno, če bi bilo kaj spornega bi Marchionne že cel cirkus naredil. Rdeči so imeli dobro lekcijo iz strategije na tej dirki, ni čudno, da so tako tiho.
16.4.2018 13:30:29
Brumbrum44
Meni je sporno to da noben dirkalnik ni stal na stezi in so vseeno potrebovali toliko krogov za očistit ovinek... Pometaci so potrebovali 2 kroga da so se lotili dela...
16.4.2018 16:11:11
matt0
Kot prvo, VSC bi bil dovolj. Kot drugo, niso zanalašč čakali, da bi zarili nož Ferrariju v hrbet, lahko pa bi gledali na to, da se umetno menjavanje vodilnih ne dogaja, kar se je tukaj na žalost zgodilo. V Avstraliji je bila sreča, tu pa neumnost
16.4.2018 16:33:08
kimikaze
Aichi se strinjam, verjetno so s tem zapravili zmago. Springfield, zagotovo so jim ostale še kakšne in kakršnekoli so še imeli, bi bile boljše veliko boljše od obrabljenih.
16.4.2018 16:51:55
Omino
@Aichi Glede na to, da prevajate clanke kot da ste po dirki dejansko bili v paddocku prica tem govoricam, bi lahko vedel, da je Wolff povedal, da so o podobni situaciji razmisljali ze pred dirko. Bili so mnenja, da je pozicija na stezi vec vredna. Zato tudi nis poklicali Lewisa na menjavo.
16.4.2018 18:35:29
Aichi
Omino, potem so slabo razmišljali, kajne?
16.4.2018 18:49:32
zoki
Software spet zatajil Je že kak razpis za programerja pri Mercedesu?
16.4.2018 21:41:48
gojzer
Kaj do ve kaj je pogoj za VSC oz SC! Kje je meja?
16.4.2018 21:48:16
zoki
VSC je namenjen temu, da vsi upočasnijo. To so bile mišljene dvojne rumene zastave včasih pa jih Bianchi ni najbolj upošteval in vemo kaj se je žal zgodilo... časi sektorjev pa jih dejansko prisilijo v počasno vožnjo. Recimo, da pride dvigalo ob stezo. SC pa se uporabi ko je potrebno strnit kolono. Da lahko npr. gredo delavci na stezo. Oba klica sta bla prava v Avstraliji in tukaj, ampak tu je čuden timing. Ko nekdo parkira moraš takoj dat VSC da ga lahko varno odstranijo... tu pa ne vem kaj so tako dolgo čakali, bilo je več kot minuto jasno, da bo treba spucat te dele.
16.4.2018 22:22:53

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija