Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Williams z upadom dobička
Začetek konca?
Dirkalna ekipa Williams je za preteklo poslovno leto izkazala sorazmerno dober finančni rezultat, toda videz vara, kajti tradicionalni ekipi iz mesteca Grove gre zelo slabo.
Tanja Vrbnjak
20. april 2018 | 14:16:33

Upad dobička v svetu financ ni ravno zaželen. V aktualni formuli ena pa lahko rečemo, glavno da je na koncu vsaj majhen dobiček. Toda v motošportu to že lep čas ni več samoumevno. Williams je za poslovno leto izkazal dobiček v višini 10,8 milijona funtov pred obrestmi, davku in odpisi. V letu poprej pa so imeli še dobiček v višini 15,5 milijona funtov.

Dobiček ekipe formule ena se je pri tem povečal iz 12,4 na 16,0 milijona funtov, kjer je del zagotovo prispeval tudi Mercedes. Po presenetljivem slovesu svetovnega prvaka Rosberga, je Mercedes za njegovo zamenjavo od Williamsa pripeljal Valtterija Bottasa. Tukaj naj bi šlo za dokaj sočno odpravnino.  

Medtem ko panoga Williams Advanced Engineering pri prometu in dobičku še naprej konstantno ostaja v absolutnih številkah, pa so ostala področja Williamsa beležila konkreten minus. Williams je pod kategorijo razno objavil izgubo v višini 10,2 milijona funtov. V letu 2016 je na tem področju izguba znašala še 1,1 milijona.

Kljub vsemu pa finančni podatki podjetja ne izgledajo slabo. A videz vara, kajti Williams že diha skorajda na škrge. Na površini ga držijo le še milijoni Lawrenca Strolla, kanadskega milijarderja in očeta mladega Lancea Strolla. S Sergejem Sirotkinom so letos odvisni že od drugega plačljivega dirkača.  

Prihodnost ekipe vsekakor ni rožnata. Kajti imenski sponzor Martini se bo poslovil po koncu letošnje sezone, novi sponzor, ki bi kompenziral izgubo teh milijonov, pa ni na vidiku. Poleg tega se Williams tačas nahaja na zadnjem mestu konstruktorskega prvenstva, saj še ni osvojil nobene točke. Poleg neizkušenih dirkačev ima ekipa tudi velike težave z dirkalnikom.

Potem ko je Williams v zadnjih dveh letih vsakič osvojil peto mesto med ekipami, letos slabo kaže na ponovitev takšnega rezultata. Še pred začetkom sezone so odgovorni celo napovedovali (ali sanjali) celo o četrtem mestu, a to bo zagotovo misija nemogoče. Namesto tega jim grozi v letu 2019 izguba milijonov iz denarnih nagrad.

Williams se mora do konca leta 2020 na kakršenkoli način držati nad vodno gladino, torej preživeti in upati, da bo leta 2021 zares sprejeta zgornja meja proračuna. "Prepričani smo, da bo Liberty Media omogočila dolgoročno vizijo za naš šport in s tem bolj poštene pogoje za tekmovanje," je priznal tudi Williamsov poslovni direktor Mike O'Driscoll.

Claire Williams, hči ustanovitelja ekipe Franka Williamsa in dejansko tudi šefica ekipe, čeprav je na papirju navedena kot namestnica, pa zgornjo mejo proračuna opisuje kot nujno potrebno za preživetje. "Če tega ne bodo sprejeli, bo moral Williams zapreti vrata in to celotnega podjetja."

Spričo teh dejstev lahko le upamo, da do tega ne bo prišlo in da se iz formule ena ne bo poslovila ekipa, ki je v preteklosti žela toliko uspehov in za katero so vozile dirkaške legende kot sta na primer Ayrton Senna in Alain Prost ter Nigel Mansell. Verjetno oziroma zagotovo bomo v sezonah 2019 in 2020 v njihovih dirkalnikih videvali le plačljive dirkače, ki bodo ekipo, kot na infuziji, držali pri življenju. A če ne bo rezultatov, jim tudi ta denar ne bo pretirano pomagal.    

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
ripmork
Svet (posebej pa tudi f1 cirkus) je kruta borba za preživetje. Žalostno je, da ima tako legendarna ekipa takšne težave, pa je res pretekla leta dobro kazal trend. Očitno tudi peto mesto z Masso in dobrim sponzorjem ni pomagalo ekipo ohranjat v zelenih številkah (sicer gotovo ne bi letos posegli po le plačljivih dirkačih). Obeti niso dobri, ampak so že preživeli precej težke čase, Sauber se je tudi precej sezon vlekel. To je tista razlika - prave dirkaške ekipe se do zadnjega borijo za obstanek, proizvajalci pa ponavadi ob prvih težavah pobegnejo,... budget cap, absoluten podpornik.
20.4.2018 20:26:40
2fast4y
Budget CAP pa standardizirani motorji in aerodinamika pa imaš nascar...manjkajo še dirke na ovalu!
21.4.2018 11:42:10
ripmork
Pojma nimam, od kje prihajaš do idej s standardizirianimi motorji in standardizirano aerodinamiko, ker jih v f1 noben ne želi, niti ne omenja. Mimogrede, ameriške dirkalne serije nimajo budget cap-a.
21.4.2018 22:26:09
donleon
Z prepivedjo reklamiranja tobačnih izdelkov je motošport izgubil.
22.4.2018 14:41:07

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija