Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Nedosegljivo
Mercedes proti zgornji meji proračuna
Znani so nadaljnji detajli o načrtovani porazdelitvi denarja pod novim vodstvom formule ena. Mercedes se je kategorično postavil proti zgornji meji proračuna v višini 150 milijonov dolarjev.
Bojan Vrbnjak
24. april 2018 | 9:55:36

Načrtovana uvedba zgornje meje proračuna v formuli ena je naletela na upor, kot navajajo kolegi iz Motorsport-Total.com. Medtem ko manjše ekipe kot Williams to potezo novega vodstva pozdravljajo, pa se tri vrhunske ekipe ne nameravajo kar tako predati.

Zanimivo, da je predsednik Ferrarija Sergio Marchionne od predstavitve Vizije 2021 v okviru dirkaškega konca tedna v Bahrajnu presenetljivo tiho. Zato pa so toliko bolj glasni pri Mercedesu. Toto Wolff, šef ekipe, s strani Liberty Medie načrtovano zgornjo mejo proračuna v višini 150 milijonov dolarjev označuje kot nedosegljivo. "To je za velike ekipe premajhen znesek," tako Wolff za kolege iz Sky Sports F1. Namesto tega se Avstrijec zavzema za razumen nasprotni predlog. "Kajti vsi živimo v enaki finančni realnosti." Niki Lauda pa dodaja: "O vsem se lahko pogovorimo. Zame bi bil kompromis v višjem znesku dobrodošel."

Pri tem so v Viziji 2021 tako ali tako definirane izjeme, ki ne spadajo v zgornjo mejo proračuna. Na primer plače dirkačev, izdatki za marketing in prejemki najbolje plačanih sodelavcev. "Če prištejemo vse te dodatne stvari, ki niso vračunane v mejo proračuna, potem pridemo na veliko višji znesek kot 150 milijonov. Prej 250," je izračunal Wolff. "To pa ne zveni več tako noro." Kljub temu pa Wolff ostaja pri svoji kritiki: "Zame osebno ima najvišjo prioriteto zaščita naše strukture in naših sodelavcev."

Mercedes tačas zaposluje okrog 860 sodelavcev in razpolaga z letnim proračunom v višini 325 milijonov evrov. Znižanje tega zneska za najmanj 75 milijonov evrov bi v skrajnem primeru vodilo do odpuščanj. Razlog, zakaj Mercedes tako nasprotuje tej zgornji meji proračuna. "Imamo sodelavce, ki imajo dolgoročne pogodbe. Če sedaj nekdo reče, da bomo vse razpolovili, je to nemogoče, ker jih ne želim odpuščati. Razpolovitev ni mogoča. To se mora zgoditi postopoma. Ker tega drugače ne more izvesti ne Mercedes in ne Ferrari in Renault," je povedal Lauda.  

Mercedes in Ferrari bi morala svoje osebje najverjetneje zmanjšati za 350 sodelavcev. Pri Red Bullu in McLarnu bi ta številka znašala okrog 150. Tudi Renault bi moral pred vrata postaviti 100 sodelavcev. To bi, gledano v celoti, v formuli ena ogrozilo okrog 1.000 ljudi. Sicer bi lahko Mercedes svoje kadre zaposlil znotraj koncerna Daimler, Ferrari pa v FIAT. Nekateri sodelavci Red Bulla bi se lahko znašli v ekipi Toro Rosso. Toda mnogi bi si morali iskati službe izven branže, kjer se trenutno nahajajo.

Športni šef formule ena Ross Brawn pri tem samo odmahuje. Po njegovem mnenju bi model formule ena ostal podoben, le porazdelitev denarja bi bila bolj poštena. To pomeni: Medtem ko bi morale velike ekipe zmanjšati število sodelavcev, bi imele manjše ekipe več denarja, da se okrepijo. "Ocenjujem, da bi se veliko teh sodelavcev velikih ekip znašlo v manjših ekipah," tako Brawn, ki doda: "Ne želim zveneti arogantno, toda zastopam svoje mnenje o zgornji meji proračuna, ker sem doživel obe strani. Poznam stran, kjer gre le za zmagovanje in kjer štejejo le časi krogov. V tem primeru ti je vseeno za šov in se ne zmeniš za to, kako velika je tvoja prednost do prvega zasledovalca. Večji je, toliko bolje." Toda sedaj ima celoten pogled na formulo ena in njegova naloga je, da pazi na to, da ne bomo imeli več dominanc, temveč izenačeno športno tekmovanje, ki bo mnogim dovoljevalo, da se borijo za stopničke ali zmage.  

Liberty Media se je odločila, da bo Ferrari še naprej deležen dodatnih finančnih sredstev – natančneje 40 milijonov dolarjev na leto. Do sedaj so dobivali veliko višje bonitete. Poleg Ferrarija so bonitete prejemale tudi ekipe Merecdes, Red Bull, McLaren in Williams. Ferrari bi na osnovi izplačil iz leta 2016 in 2017) izgubil 63 milijonov (Italijani so prejemali 103 milijone). Mercedes in Ferrari pa bi izgubila celo 74 milijonov (od 74-ih, ki sta jih prejemala).  Zato ne čudi, da Lauda ni ravno navdušen nad predlogom Liberty Medie. "Ferrari je najbolj znana ekipa. O tem, da bodo prejemali 40 milijonov zaradi svojega imena, bi se morali pogovoriti. Red Bull in Mercedes mogoče nista tako znana kot Ferrari, vendar sta kljub temu znana."

Vsekakor pa ostaja upravičeno vprašanje: Kdo bo nadziral, da se bodo vsi držali te zgornje meje proračuna in kako? Kdo bo lahko v formuli ena preprečil, da bo na primer Honda po nalogu ekipe Toro Rosso nekje v gozdovih Japonske imela oddelek za razvoj, o katerem v Evropi nihče ni nič slišal? "Če bi dejansko nekdo postavil skrivnostno tovarno ali pa nekje razvijal ideje in komponente dirkalnika, potem bi šlo tukaj za čisto goljufijo. In ker je osebje formule ena nenehno v gibanju, bi to nekoč zagotovo prišlo na plan."

V tem primeru pa bi sledile stroge kazni. Liberty Media načrtuje, da ne bi z visokimi denarnimi zneski kaznovali le ekip, temveč bi na odgovornost bili poklicani tudi odgovorni ekip, ki bi potem dvakrat premislili o tem, ali naj se še lotijo takšne rabote. Tehnični šef Williamsa Paddy Lowe to potezo pozdravlja in verjame, da bi odgovorno formule ena dobro nadzirali spoštovanje zgornje meje proračuna. "Bilo bi zapleteno, toda to se že izvaja v drugih športnih zvrsteh. Skrivnosti vedno pridejo na plano. Formula ena je majhna industrija in ljudje se selijo od točke A do točke B."

Medtem pa so znani že nadaljnji detajli Vizije 2021, ki opisujejo, kaj konkretno želi Liberty Media ponuditi ekipam. Med drugim sta znana dva različna modela o porazdelitvi prihodkov, med katerima se lahko ekipe odločijo. En model predvideva, da bi ekipe prejemale več zagotovljenega denarja – tudi pri nižjih skupnih prejemkih formule ena. Drugi model pa predvideva sicer nižje zagotovljene prejemke, zato pa potencialno višje, če bi se skupen promet v formuli ena povečal.     

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
ripmork
Logično, Mercedes živi v eni svoji "finančni realnosti" ki jim prinaša veliko prednost, borili se bodo na vse kriplje, da le-te ne izgubijo. Brawnovo mnenje v šestem odstavku popolnoma zadane bistvo in dobro razloži, zakaj ni dobro preveč poslušati ekipe pri menedžiranju tega športa.
24.4.2018 11:17:22
zoki
Če bo za vse enak limit porabe, potem naj tudi vsak svoj motor razvija.
24.4.2018 11:43:51
hubertfast
No, Ferrari je že povedal svoje in povedal da to za njih ni sprejemljivo.
24.4.2018 12:53:00
Fero
zoki, moštva propadajo zaradi prevelikih zneskov. A ni žalostno če bomo zaradi tega izgubili Williamsa?
24.4.2018 12:56:42
hubertfast
Glede stroškov se strinjam. Je pa škoda dirkati če veš da ti je s malo sreče v razvoju največji domet recimo 5 mesto. Tovarniški giganti pa nočejo poleg pod takimi pogoji. Predvsem od kakega BMW ja bi pričakoval več jajc.
24.4.2018 14:02:14
hubertfast
Z malo sreče sem mislil. Pa kak Ford in Toyota bi tudi lahko zraven stopila 🤣😃😄
24.4.2018 14:31:23
zoki
Fero se strinjam, da so previsoki stroški. Samo če bo limit 150 milijonov, bo RB zapravil za aerodinamiko 140 in 10 za motorje (ker morajo biti poceni), Ferrari in Mercedes pa sta potem avtomatsko na slabšem ker še morata vlagat kar nekaj v razvoj motorja. To pa je fer?
24.4.2018 15:18:59
zoki
... v največji prednosti pa sta potem Torro Rosso in Honda, ki lahko vsak po 150 milijonov vloži. Če to uvedejo bo tu ogromno sive cone, ki bo skrbela za ogromno obtoževanja in na koncu malo rezultata.
24.4.2018 15:21:59
tadejkrze
Sem mnenja, da bodo nekatere ekipe propadle tudi z budget capom. Ker ne znajo gospodarit z denarjem. To je že Ron Dennis povedal. Če primerjaš Williams in Mclaren, kako da en diha na škrge, drugi pa čisto normalno brez da bi sploh potreboval glavnega sponzorja? Ker so se znašli.
24.4.2018 16:38:58
2fast4y
Izenačitev vseh in prikrojitev pravil za dosego le tega je možna samo v socializmu! Barcelona ima tudi 30x večji budžet kot Napoli pa nobenemu ne pride na pamet,da bi omejili zneske klubom...enostavno boljši, uspešnejši zmaga!
24.4.2018 21:06:52
ripmork
@2fast4y: Mešaš jabolka in hruške. Tako kot v fuzbalu tudi v f1 boljše ekipe z več denarja lahko kupijo boljše športnike, nihče se ne pritožuje nad tem. Ko pa šport uzurpira peščica proizvajalcev z milijardami v žepu in to postane dvorazredno tekmovanje kjer večina ostalih nima niti teoretičnih šans, postane pa to problem. V prispodobi - Lewis ima obute leteče kopačke, Sergio Perez pa proti njemu v sandalih brca. @tadejkrze: Mclaren je v večinski lasti šejkov, brez njih bi f1 oddelek tenko piskal. Če zna kdo preživet z bornimi sredstvi je to ravno Williams. Mali čudež je, da jim je uspelo preživet do danes, glede na vse težave, odkar so se razšli z BMW-jem.
24.4.2018 21:32:47

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija