Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Helmut Marko
Potreben je drugačen pravilnik
Redko doživimo, da se v nečem strinjata Helmut Marko in Toto Wolff. Oba namreč zahtevata premislek o pravilniku in da si odgovorni formule ena ideje poiščejo pri seriji IndyCar.
Bojan Vrbnjak
25. april 2018 | 7:38:07

Red Bull je v preteklosti že večkrat kritiziral aktualni pravilnik hibridnih motorjev formule ena. Rdeči biki so mnenja, da so motorji preveč zapleteni, predragi in premalo glasni. V prihodnjih tednih pa naj bi padla odločitev o tem, kako bo izgledal pogonski sklop po letu 2020. Športni svetovalec Red Bulla Helmut Marko se še naprej zavzema za reformo po vzoru nazaj h koreninam.

"Verjamem, da za formulo ena ta motor nima nobene povezanosti s serijsko proizvodnjo, čeprav sem prepričan, da ta povezanost sploh ni bila zahtevana. Da bi rešili formulo ena kot šport, potrebujemo drugačen pravilnik. In začeti je treba pri motorju, ki naj bo enostavnejši, cenejši in seveda tudi občutno glasnejši. Kajti za prave navijače je težko, da sledijo vsej tej zmešnjavi. Vzemimo enostaven primer: Vsi se odpravljamo na bencinske črpalke in tam ne točimo goriva v kilogramih, temveč v litrih. In navijači ne pridejo na dirko, da bi videli, kdo je najboljši v varčevanju, temveč želijo doživeti veliko akcije in vse to, kar v običajnem življenju ni mogoče."

Iz vidika Red Bulla to pomeni, da se je treba vrniti nazaj h koreninam formule ena. Imeti bi morali motorje, ki se lahko pohvalijo z večjim številom valjev, z višjimi vrtljaji, s spektakularnim zvokom in enostavnim tehničnim konceptom, ki bi občutno znižal stroške. Toda proizvajalci kot sta na primer Mercedes in Renault pa se tega tako imenovanega Hightech vidika ne želita odreči. Verjameta, da je s tem argumentiran tehnološki transfer med formulo ena in serijsko proizvodnjo.  Iz tega razloga je Marko zelo kritičen do Mercedesa in Renaulta. "Pravilnik motorjev je iz določenih strani tako forsiran, saj si omenjeni ne želijo izgubiti svojih prednosti, Pri tem pa si je potrebno ogledati le to, kako se v zadnjem času upada število gledalcev in koliko je potrebnih aktivnosti, da gledalci sploh pridejo na dirke. Nisem pristaš tega, da porabiš preko 300 milijonov evrov, da imaš na stezi dva dirkalnika."

Marko se dotakne tudi novega vodstva formule ena. "Sedaj pa se znova govori o tem, da želi Liberty Media znižati stroške, da bi s tem imeli večji dobiček. Menim, da temu ni tako. Kajti tehnika je preveč oddaljena od prakse," tako Marko, ki se pri tem ne naveže le na motorje, temveč tudi na zelo kompleksne elemente aerodinamike. "Lahko bi debatirali o tem, koliko stane eno prednje krilce in kolikokrat se ga zamenja. Zame osebno je to že prava skulptura. Ko si to podrobno ogledaš, je to prav neverjetno. Ampak to ni potrebno. Formula ena veliko bolj potrebuje izenačeno dirkanje in boje, kjer je odločilnega pomena to, kateri dirkač bo pozneje zaviral ali pa na polno prevozil zavoj," doda Marko.

V tej zadnji točki pa se z njim strinja tudi njegov rojak Toto Wolff. Tudi šef ekipe Mercedes ni ravno prepričan, ali je bila začrtana pot pred začetkom sezone 2017, da dirkalniki postanejo občutno hitrejši, pravilna. "Na to smo opozarjali. Cilj je bil, da dirkalniki postanejo hitrejši za tri ali pet sekund in da generirajo več podtlaka. Ampak podtlak ni viden, razen če si v živo na prizorišču. Na televiziji pa zagotovo ne. S tem ustvarjaš v zraku ogromno luknjo in tekmecu za seboj povzročaš še večje težave."

Wolff nadaljuje: "Mi bi se raje zavzemali za pot, ki jo je ubrala ameriška serija IndyCar. Tam so odvzeli podtlak in pustili, da dirkalniki podrsavajo. S tem pa se znižajo časi krogov. Vse ima argumente za in proti, ampak te moramo upoštevati," tako šef mercedesa, ki v siti sapi predlaga: "Prepričan sem, da bi si morali ogledati serijo IndyCar in kako poteka njena sezona. Kakšne so dirke in le-te primerjati z našimi in premisliti o tem, kakšen pravilnik bi lahko imeli."

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
dbench
Tudi 3 sekunde hitrejši krog se na TV ne opazi. Zato je skrajni čas da omejijo ta podtlak, ki je en glavnih virov vseh trenutnih problemov. Zahtevno v tehničnem smislu, drago, prehitevanje skrajno oteženo,...
25.4.2018 9:07:06
kendzija
nespomnim se kdo mi je napisal da je zame indy in ne f1 no zanimivo da pa se hočejo malo zgledovati prav po indy.seveda moje mnenje da bi blo bolj zanimivo nekak tko kot učasih dvoboj senna prost........
25.4.2018 18:12:17
sr1
Saj so tudi gume razširili ravno zaradi mehanskega oprijema, ampak razmerje je najbrž ostalo enako kot prej. Ja definitivno je ena najbolj zanimiv komponent pri gledanju dirke vožnja direkt v zavetrju (res kot včasih) in tega že dolgo ni več. In glavni problem je ravno prekompleksna aerodinamika. Ampak če bistveno poenostavijo aerodinamiko kako bo lahko sploh RedBull še tekmoval. Če malo karikiram jim ostane le še tlak v pnevmatikah
26.4.2018 0:01:40

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija