Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Pogled v zgodovino
Ugrabitev Juana Manuela Fangia
Juan Manuel Fangio ni le legenda formule ena. Leta 1958 je nehote pomagala gibanju Fidela Castra, da je le-ta strmoglavil kubanski režim.
Bojan Vrbnjak
26. april 2018 | 7:22:48

Juan Manuel Fangio je s 24 zmagami in petimi naslovi svetovnega prvaka pri 51 odpeljanih dirkah še danes eden izmed največjih legendarnih dirkačev v zgodovini formule ena. Toda Fangio je svoje sledi pustil tudi izven dirkalnih stez.

Argentinec je imel namreč tekom svoje kariere celo veliki vpliv na svetovno zgodovino, čeprav nehote. 26. februarja leta 1958 se je nahajal v kubanskem glavnem mestu Havana, kjer je bila dirka za VN Kube. V tem času je bil takrat 46-letnik že svetovna zvezda. Diktator Fulgencio Batista, ki je takrat vladal tej otoški državi, je to dirko organiziral za prestižni namen, da bi z njo prikril svoje nasilno vladanje. In v ta namen naj bi služil tudi nastop Fangia. Toda takratni zvezdnik formule ena in svetovni prvak se sploh ni pojavil na štartu. Fangia so na predvečer dirke v hotelski avli ugrabili člani gibanja 26. julij, h kateremu sta spadala Fidel Castro in Che Guevara.

Če se ozremo nazaj, so bili ti dogodki kot kakšen politični triler. Dva oborožena moška sta ta večer vstopila v avlo hotela, kjer se je s prijatelji zadrževal tudi Fangio. Ne glede na številne priče, sta oborožena moška pristopila Fangiu in uperila vanj svoji orožji. Vse se je odvijalo zelo hitro, ugrabitelja sta od dirkača zahtevala, da jima sledi.  Ostali ljudje v avli so se strahoma umaknili, medtem pa je Fangio s svojima ugrabiteljema vstopil v čakajoč avtomobil pred hotelom. Iz hotela so takoj poklicali policijo, ki je organizirala cestne zapore, toda o Fangiu ni bilo ne duha ne sluha. Edino sporočilo je bila javna objava ugrabiteljev: "Tukaj govori gibanje 26. julij. Ob 20.55 uri smo ugrabili Juana Manuela Fangia."

Kot da to za prestižno prireditev Batiste ne bi bilo že dovolj, je na dirki zaradi hude nesreče umrlo šest gledalcev, 42 pa se jih je hudo poškodovalo. Fangio je to tragedijo spremljal na televiziji – skupaj s svojimi ugrabitelji. Po koncu dirke, okrog 29 ur po ugrabitvi, so ugrabitelji Fangia izpustili in predali argentinskemu veleposlaništvu. Za režim Batiste pa je vse to predstavljalo ogromno škodo. Kubanski diktator je pred tem zanikal, da gibanje okrog Fidela Castra sploh ne obstaja. Na eni strani zaradi tega, da bi ga ZDA priznale kot varnega investicijskega partnerja, po drugi strani pa da revno prebivalstvo Kube ne bi odhajalo k socialističnim gverilcem.

Spričo dogodkov okrog Fangia, Batista te svoje iluzije ni mogel več prodajati. Kako enostavno so lahko gverilci ugrabili Fangia, kaže samo na to, kako slab je bil režim Batiste. Gibanje Fidela Castra je s to akcijo pridobilo na moči in 29. decembra 1958 so dokončno premagali vojsko Batiste.

In Fangio? Še istega leta je oznanil slovo iz motošporta. O svoji ugrabitvi pa je nekoliko pozneje povedal: "Ah, to je bila še ena avantura. Če je bilo to, kar so storili ugrabitelji, za dober namen, potem bom to kot Argentinec tudi sprejel." Na drugi strani pa so uporniki Fangia zasipavali s pohvalami in ga označevali z moškim, ki ima šarm in dostojanstvo. Za njegov 80. rojstni dan leta 1991, je Fangio, ki ga je krasil tudi vzdevek "El Maestro", prejel čestitke iz celega sveta. Ena je bila podpisana s "Tvoji prijatelji ugrabitelji."

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
2fast4y
Odličen članek...kapo dol.
26.4.2018 7:52:34
hubertfast
Drži
26.4.2018 11:35:42

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija