Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Lewis Hamilton
Naše težave so gume
Letos je moč opaziti, da ima ekipa Mercedes težave z gumami. Namreč težje kot vsa prejšnja leta jih spravijo in pripravijo v optimalno okno delovanja. Tu sta Red Bull in Ferrari boljša.
Zoran Habot
27. april 2018 | 16:53:06

Lewis Hamilton je pred dirko VN Azerbajdžana priznal, da inženirji ne znajo razložiti, zakaj so lahko na kvalifikacijah tako hitri, na dirki pa imajo toliko težav. Res je tukaj v paketu še znani »party mode« motorja in težave Mercedesa z aerodinamiko, saj je dirkalnik aerodinamično bolj pripravljen za vožnjo v ospredju in ne za tekmeci. In prav zaradi tega inženirji delajo na razumevanju gum, saj dirka traja 300 kilometrov in ne en ali dva kroga kot v kvalifikacijah. Hamilton je povedal, da so z lanskim dirkalnikom lažje dosegli optimalno delovanje gum in so se lažje odzvali na vremenske spremembe. Poleg tega je izjavil: »Ferrari je nekaj našel na razumevanju delovanja gum, saj so na prvi dirki VN Avstralije imeli težave v ovinkih, na drugi dirki v Bahrajnu pa tega ni bilo opaziti.«

Mercedes spada letos med ekipe, ki imajo t.i. zelo ozko okno optimalnega delovanja gum. Ta težava spremlja ekipo že od začetkov, ko so se vrnili v Formulo 1. A so jih tekom nadvlade v preteklih letih lažje premagovali, saj so imele druge ekipe podobne ali druge težave. Letos pa je drugače, saj so konkurenti boljši in težava se je vrnila. »To je težko narediti čez vikend. Treningi so zelo kratki, a to ni izgovor. Moramo se izboljšati na tem področju,« pravi Hamilton.

Tudi Valtteri Bottas se zaveda težave. »Teoretično je t.i. zelo ozko okno optimalnega delovanja enako za vse ekipe. A le teoretično. Zato je odločilno, kako vplivati na gume s pomočjo zavore,« pojasnjuje Bottas. Finec je povedal, da je Ferrari tudi lani bolje opravil predsezonske teste z gumami. Takrat je Mercedes priznal napako.

»Letos nas nihče ne more kriviti. Testu in izsledkom testiranj gum smo namenili veliko pozornosti. A nekateri spoznajo prednosti hitreje kot drugi. Ta vikend bomo boljši,« pravi Hamilton in brani ekipo Mercedesa.

A kot je opaziti niso težave le gume. Mercedes izgublja ali je že izgubil prevlado v kvalifikacijah, saj je Ferrari dodal svoj party mode. Zagotovo je to povezano tudi z novim omejitvami glede kurjenja olja in drugačnimi metodami merjenja le tega. Tukaj bi naj bil Ferrari bolj aktiven in iznajdljiv in na meji regularnosti. Če je Mercedes imel lani sredi sezone navidezno prednost, saj je lahko pokuril 0,9 litra olja. Ferrari pa je zaradi spremenjenih pravil kuril le 0,6 litrov olja in je zgledalo, da so rdeči izgubili proti srebrnim puščicam, očitno ni bilo tako. Ferrari je bil že lani enostavno primoran prej poiskati optimalno rešitev in jo je tudi našel. Zato pa mora Mercedes sedaj bolj tipati in ne pozna optimalne rešitve za to težavo. In to seveda vpliva tudi na zmogljivost srebrnih puščic.

Ampak Hamilton zdaj napoveduje, da se ukvarjajo s to zadevo in pravi: »Vemo, kaj smo storili narobe. A še vedno izvajamo spremembe, saj obstaja pet do deset potencialnih rešitev, ki jih moramo preveriti na dirkališču.«

Kakorkoli, dirka za VN Azerbajdžana bo pokazala, če so z gumami in zmogljivostjo motorja na pravi poti.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
Falcon
glede gum mi sedaj na misel prihajajo letošnja testiranja-ali ni mercedes vozil več ali manj le z medium gumami? če se prav spomnim hypersoft zmesi sploh niso nadeli/imeli. in že takrat so krožile slike dokaj slabega stanja zadnjih pnevmatik po kakšnih stintih. kakorkoli, trditev da v prejšnjih sezonah težave z gumami niso bile tako izrazite oz skrite zaradi prevlade na motornem področju se mi zdi malo dvomljiva...zdi se mi da nekih težav z gumami kot npr mehurjenja itd niso imeli v sezonah 2014-2016. do 2013 pa je bilo to kar redno na njihovem seznamu...
27.4.2018 21:54:13
Brumbrum44
Falcom res je težav gum v vseh letih niso rešili.. Testiranja pa mercedes je vsako leto delal na trši gumi, kar je logično če bo delalo s tršo bo tudi mehka 😁
30.4.2018 12:08:10

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija