Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Nova aerodinamična pravila 2019
Za tesne dirke in prehitevanja
Komisija formule ena je presenetljivo sprejela spremembe tehničnega pravilnika za sezono 2019.
Bojan Vrbnjak
2. maj 2018 | 8:23:49

Paket aerodinamičnih sprememb krovne organizacije FIA in novih lastnikov formule ena Liberty Media, ki naj bi olajšal prehitevanja, je bil presenetljivo enoglasno sprejet preko spletnega glasovanja. In kljub temu, da je pred tem padel pri tehnični delovni skupini in tudi strateški skupini formule ena.

Ko so za spremembe glasovali FIA, FOM, predstavniki sponzorjev in promotorji, so se morale za te spremembe odločiti tudi štiri ekipe. Po navedbah kolegov iz Motorsport-Total.com je šlo tukaj za moštva Mercedes, Force India, Sauber in Williams. Slednji so bili edini, ki so se za spremembe opredelili že pred glasovanjem.

Ferrari, Red Bull, Renault, Toro Rosso, McLaren in Haas pa so očitno poskušali te spremembe pravil blokirati. Domnevno zaradi višjih stroškov za razvoj novih delov, da bi si zagotovili športne prednosti ali pa ker so zadovoljni s trenutno dirkaško akcijo na stezah. Scuderia bi lahko vso to zadevo še blokirala, kajti te spremembe moralo blagosloviti tudi svet FIA. Običajno gre tukaj za formalnost, toda Ferrari ima pravico veta.

In kaj so sploh prejeli? Kaj so tiste bistvene spremembe aerodinamičnega paketa? Povečana bo končna plošča zadnjega krilca, kar naj bi okrepilo učinek sistema DRS. Tako bo pri aktiviranju tega sistema zmanjšan zračni upor, s tem se bo posledično procentualno povečala tudi prednost pri najvišji hitrosti. Govora je o 25 km/h namesto 20 km/h – ob aktiviranju sistema DRS. Poleg tega bodo v letu 2019 prepovedani tako imenovani Winglets na prednjih zavornih gredeh.  

V paket ukrepov spada tudi poenostavitev prednjega krilca, s čimer bodo dirkalniki v tako imenovanem umazanem zraku manj občutljivi. Zapletene konstrukcije na stranskih končnih ploščah prednjega krilca bodo prav tako prepovedane. Del sprememb aerodinamike so bili tudi tako imenovani Barge-Boards, vendar varuhom pravil na tem področju ni uspelo, saj je bil predlog zavrnjen.

Krovna organizacija FIA pa je poleg že sprejetih sprememb tehničnega pravilnika za leto 2019 že napovedala, da za leto 2021, ko nastopi tudi novi pravilnik motorjev, pripravlja nove in obsežnejše spremembe tudi na področju šasije in s tem aerodinamike.  

Te ideje so prve, ki jih je predlagala nova delovna skupina, ki jo je ustanovila Liberty Media in kateri predseduje nekdanji tehnični šef Williamsa Pat Symonds. Nastale so pa na podlagi podatkovnega materiala osmih ekip in razvite z računalniškimi simulacijami – kot reakcija na dolgočasen uvod letošnje sezone v Avstraliji.

Ampak, ali je bilo to zares potrebno? Toliko vloženega dela, sestankovanja in prepričevanja ter iskanja soglasnosti za nekaj manjših sprememb. Vse to zaradi ene dolgočasne dirke. Mnogi kritiki govorijo, da gre tukaj za aktivizem, nespametno početje in panično reagiranje. V Melbournu smo res videli malo prehitevanj, toda Bahrajn, Šanghaj in Baku so pokazali drugačno sliko.

Mnogi vedo povedati – in tukaj niso daleč od resnice -, da bo s temi spremembami prehitevanje že skorajda prelahko. Širše zadnje krilce in povečan učinek sistema DRS pomeni še več umetnih prehitevalnih manevrov, ki pa si jih nihče ne želi in tudi pri navijačih je DRS v samem vrhu nezaželenih stvari v formuli ena.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
spartan
Sam menim, da je to prava pot. Se omejitev proracuna in omejitev pristojnosti komisarjev na dirki glede dirkaskih nesrec in bodo manjse ekipe lazje zadihale...
2.5.2018 8:50:27
spartan
Poleg tega naj se povecajo pretok bencina dirkalnikm in povecajo tezo goriva. Povsem jasno je, da enormne stroske povzroca ravno razvoj aerodinamike. Pa se stevilo gumbov naj omejijo in prekinejo povezavo dirkaca z boksi
2.5.2018 8:53:14
spartan
Stevilo kontrol na volanu
2.5.2018 8:54:32
2fast4y
Dallara naj naredi šasijo honda motor....pa boste srečni z euronascarjem!
2.5.2018 9:16:52
ripmork
Letos smo res bili priča precej pestrim dirkam, se pa problem oteženih prehitevanj vleče že nekaj let in so spremembe nujne. Predvsem prednje krilce je postalo rak-rana vožnje v zavetrju. Glavna sprememba bo omejitev "outwash-a" na prednjih krilcih, ki je optimiziral celoten downforce dirkalnika, a ga naredil bolj občutljivega. Brez vrtinčenja zraka navzven okoli prednjega kolesa vožnja v čistem zraku naslednje leto ne bo več prinesla takšne prednosti, kar pomeni relativno stabilnejše dirkalnike v zavetrju. Kar se tiče povečave zadnjega krilca je pa ideja res na nek način sporna, ker gre za umeten način olajševanja prehitevanj in so me mal presenetili s tem. Sploh glede na to, da Brawn ni fen tega sistema in ga je tudi sam večkrat pokritiziral. DRS-u navkljub gre ostalo pomoje v pravo smer - analitično in preko simulacij (preverjenih s strani ekip) do dirkalnikov, ki bodo v umazanem zraku malce bolj vozni.
2.5.2018 9:21:16
Brumbrum44
To me preseneča, ker fia za ta podvig je potrebovala 18 glasov iz F1 comisije... In Ferrari je bil prvi proti.. Moštva imajo skupaj 12 glasov.. Izjema Ferrari jih ima 5 [lastnega +haas+sauber+ enega sponzor. Marlboro+enega organizacije. Monze]... Če so se pridružili še RB, MC in Reno.. Kapo dol da so to dosegli 2 leti pred načrtovanim..
2.5.2018 10:27:11
Dynisco
Kaj pa naj bi bila "prednja zavorna gred"? ...tisto, kjer bodo prepovedani Wingletsi.
2.5.2018 11:45:00
spartan
Kar naj jih stisnejo in bo prislo v F1 se par proizvajalcev motorjev.
2.5.2018 14:18:42
fernando alonso sf team
O temu se zadnje case res veliko govori a sam dvomim da je toliko na temu. Kako je lahko npr riccardo lovil Versappna v istem dirkalniku na istih gumah in pri tem celo postavil nov najhitrejsi cas na dirki
2.5.2018 15:35:14
Lotus_72
@Dynisco To je mišljena polos. Torej notranja stran na kateri je prost pravilnik, da se lahko namesti vhodne hladilne odprtine za zavore. Ekipe so tole območje spretno izkoristile za dodatna krilca, zavihke in usmerjevalnike. Podobno, ampak trenutno spregledano velja za zadnja kolesa, kjer ta krilca celo prinašajo direktni downforce na kolesa. Kako po bodo dejansko zaprli tole območje v pravilih, brez da bi konkretno posegali v hladilni sestav zavornega sistemi pa mi ni čisto jasno... Dejansko ne verjamem, da je možno popolnoma prepovedat krilca. Spomnimo se MotoGPja in tistih stranskih krilc pa kako so ekipe zaobšle pravilnik z "zaključeni" votlimi "okvirji".
3.5.2018 23:42:22

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija