Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Govorice o Williamsu in Mercedesu
Kaj se dejansko nahaja v ozadju?
Lawrence Stroll zanika, da bi Williamsu financiral partnerstvo z Mercedesom, a kljub temu obstaja veliko argumentov, ki govorijo v prid temu modelu. Modelu, ki ga z ekipo Haas goji Ferrari.
Bojan Vrbnjak
4. maj 2018 | 8:37:27

Ekipa Williams je po okrepljenih govoricah še enkrat kategorično zanikala kakršno koli možnost, da bi v bližnji prihodnosti delovali po vzoru kooperacije Ferrari-Haas in postali nekakšna B-ekipa Mercedesa. "Ne vem, od kod se je vzela ta zgodba," je povedala namestnica šefa ekipe Claire Williams. Ta zgodba je nastala pri kolegih iz auto  motor und sport, ki so v soboto v okviru dirkaškega konca tedna VN Azerbajdžana objavili zgodbo, da naj bi premožni oče Lancea Strolla, Lawrence, bil pripravljen za Williams financirati takšno partnerstvo in da ekipo svojega sina spravi na višji nivo.

Stroll starejši je to že zanikal in za kolege iz Motorsport-Total.com povedal: "To je neumnost. Da, poskušal sem ekipo prepričati v to, da se podajo po tej poti. Vendar pa ni res, da naj bi jim nekaj kupil od Toto Wolffa." To tudi ne bi bilo poceni. Haas na račun Ferrarija na leto plačuje 70 milijonov dolarjev. Zato pa ima ameriška ekipa samo 225 sodelavcev, ker ji ni potrebno proizvajati mnogih delov, katere dobivajo od Ferrarija in Dallare. Na drugi strani pa Williams zaposluje 793 sodelavcev, ki ekipo na sezono stanejo okrog 72,5 milijona evrov. Morebitno partnerstvo z Mercedesom bi ta znesek občutno znižalo.

Kljub aktualnim govoricam pa Claire Williams poudarja: "Mi smo konstruktorji. Frank in Patrick sta se desetletja borila za neodvisnost in to sta opravila neverjetno dobro. Ena izmed mojih nalog je, da ščitim to našo neodvisnost. To je za nas zelo pomembno." Vendar pa je to na začetku aprila v Bahrajnu zvenelo še nekoliko manj odločno, ko je Williamsova povedala: "Model, ki ga sledi Haas ali v manjšem obsegu tudi Force India, ni model za Williams." Ampak v isti sapi je dodala: "Vsaj prej ni bil. Sebe vidimo kot celostnega konstruktorja in zelo smo ponosni na to, da naš dirkalnik v celoti oblikujemo in razvijamo ter izdelamo. Le majhen del nastane od zunaj. Ali je danes, pod pogoji, ki vladajo v formuli ena, še pravi pristop? Mogoče ne. Ampak trenutno je to naš položaj s katerim moramo delati."

Ideja, da bi Williams preko pogonskih enot omrežili z Mercedesom, ni nova. Že konec lanskega leta je obstajal indic, da se omogoči takšno partnerstvo. Vendar je le-to spodletelo zaradi Mercedesa, ki je izjavil, da trenutno za to nimajo dovolj prostih kapacitet. Toda sedaj je ta ideja znova aktualna. Šef ekipe Mercedes Toto Wolff v vsakem primeru ni proti takšnemu scenariju. "Videli smo, da takšen sistem med Ferrarijem in Haasom dobro deluje in to za obe strani." Ferrari ima zaradi tega večji finančni promet, Haas solidno tehnično osnovo, da tudi brez izkušenj in dragih virov uspešno nastopa v formuli ena.

"Seveda razmišljamo tudi v tej smeri," priznava Wolff. Ali bo to sedaj Williams ali Force India, pa je sekundarnega pomena. Tačas se v celoti osredotočajo na borbo v sezoni 2018. In kaj bo v letu 2019? "Tukaj bi lahko nekaj postavili na noge. Imamo namreč določene kapacitete. Če to opraviš na pravi način, lahko to prinese le prednost," še doda Avstrijec. Da bi po vzoru Ferrarija in Haasa nase vezale kar dve ekipi, torej Williams in Force India, tačas ni mogoče. "Tako daleč pa še nismo. Hudič se nahaja v detajlih. Tukaj ne gre le za proizvodnjo, temveč tudi za to, da zaradi tega ne trpi lastna ekipa. To bi lahko bil dolgoročen projekt in ne nekaj, kar bi že lahko v prihodnji sezoni delovalo v velikem stilu. Da uveljaviš nekaj takšnega, potrebuje svoj čas, najmanj dve ali tri leta."

Za Williams bi bilo takšno partnerstvo prava revolucija lastne filozofije. Nekdanji športni šef Mercedesa in današnji šef tehničnega oddelka Williamsa Paddy Lowe s tem ne bi imel težav, Claire Williams pa zagotovo. Sama želi ščititi zapuščino svojega očeta. Dokler je Frank Williams še živ, je skorajda nepredstavljivo, da bi se Williams postavil v status druge ekipe nekega partnerja. Pri tem pa bi bil takšen model šarmanten za obe strani. Na primer, če bo od leta 2021 zares sprejeta zgornja meja proračuna. Potem bi lahko Mercedes svoje kvalificirane sodelavce, ki jih ne bi mogel več plačevati, prestavil v tabor svojega partnerja.

Istočasno pa se postavlja vprašanje, kako dolgo si lahko Williams še privošči, da dela v tako velikem obsegu. Težko verjamemo, da bodo letos zadržali peto mesto med konstruktorji iz lanskega leta. To pa za sezono 2019 pomeni veliko izgubo prihodkov. Pri tem pa so že sedaj odvisni od milijonov družine Stroll in Sergeja Sirotkina. Paddy Lowe je že v lanskem letu spoznal prednosti takšnega modela. Takrat je namreč povedal: "Motorji pri Mercedesu so za vse enaki. Tako naj bi bilo tudi pri vseh proizvajalcih. Zaradi tega je absolutno mogoče, da tudi kot partner proizvajalca postaneš svetovni prvak. Red Bull je z Renaultom opravil zelo dobro delo. In tudi Red Bull ni bil tovarniška ekipa."

Toda v ozadju bi lahko takšno partnerstvo poganjale še povsem drugačne politične igrice. Mercedes in Ferrari sta letos ustvarila alianso proti predlogom Liberty Medie, navedenih v njihovi viziji 2021. Obema ekipama je namreč trn v peti zgornja meja proračuna – maksimalno 150 milijonov dolarjev in odprava tako imenovanih virtualnih garaž. Da bi lahko okrepili politični pritisk, bi bilo partnerstvo Mercedesa in Ferrarija z drugimi ekipami samo v pomoč. Ferrari je s Haasom in Sauberjem tesno omrežen. Na drugi strani bi lahko Mercedes taisto storil z Williamsom in Force Indio. S tem bi bilo v navezi šest od desetih ekip in grožnja z lastno serijo bi dobila povsem drugačno težo.

Toda tako Mercedes kot tudi Ferrari tačas ne uporabljata zlobnih dve besed "Piratska serija". Toda če se bo v zakulisju pogajalo za moč in denar, bi si lahko obe vrhunski ekipi z novimi partnerskimi ekipami na pameten način pridobili moč za naslednja pogajanja z Liberty Medio.                                  

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
dbench
Če bi Williams šel v omenjeno partnerstvo, se lahko poslovi tudi od sanj o naslovu prvaka, kaj šele naslova v realnosti.
4.5.2018 11:16:49
Cosword99
Kaj je to Virtualna garaža?
4.5.2018 13:43:19
newsman
@Cosword99 - tole je ekipa inženirjev, ki sedi v posebnem prostoru v tovarni ekipe in v realnem času spremlja dirko ter prejema vse potrebne podatke od obeh dirkalnikih.
4.5.2018 13:46:18

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija