Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Nova aerodinamična pravila 2019 v detajlih
10 centimetrov širše zadnje krilce
30. aprila pravila aerodinamičnega paketa so bila le dodatek k temu, kar je že pred tem sprejela komisija formule ena.
Bojan Vrbnjak
5. maj 2018 | 10:40:07

O aerodinamičnih pravilih za leto 2019 smo že poročali, tako da le na kratko bistvene točke: Končne plošče zadnjega krilca brez rež na zgornjem področju, usmerjevalniki zraka med kolesi, ki morajo biti 15 centimetrov nižji, ampak se lahko pričnejo 10 centimetrov prej, podaljšanje izpušne cevi nazaj, da bi s tem preprečili usmerjanje izpušnih plinov na zadnje krilce in na koncu še ločitev teže dirkača od skupne teže dirkalnika.

Drugi del reform aerodinamike je bil kočljiv, ker ima poseg v krilca prevelik vpliv na obnašanje pretoka zraka na dirkalniku. V prvem poskusu je bil načrt zavrnjen. Bil je rezultat mnogih CFD poskusov in testiranj tehnične skupine formule ena. Sodelovale so tudi nekatere ekipe, ki so dobile dodatne kapacitete za delo s CFD tehnologijo. Finalni koncept naj bi dirkaču za tekmecem omogoči lažje prehitevanje. Ta koncept je razdeljen na tri področja. Prednje krilce, prednja os in zadnje krilce. Uraden zapis varuhov pravil FIA je zvenel dokaj medlo, mnogim nejasno s premalo vsebine:

a)     Poenostavljeno prednje krilce z večjo širino in manjšim naklonom, ki bo turbulence usmerjalo navzven

b)     Poenostavljeno hlajenje zavor na prednji osi

c)     Prepoved usmerjanja zraka skozi prednjo os

d)     Širše zadnje krilce z večjo površino

Ekipe so že prejele natančen tekst pravilnika, ki obsega devet strani. V namen pravnega izreka so pravila formulirana tako zapleteno, da moraš biti zares inženir formule ena, da si vsaj približno predstavljaš, kaj je bilo sploh mišljeno. A kljub temu je prav, da nekatera pravila podrobneje opišemo, čeprav v grobi obliki.

Lotimo se prednjega krilca, kjer si mnogi postavljajo vprašanje: kaj pomeni enostavnejše krilce? Prednje krilce bo pridobilo 2,5 cm več globine in se sedaj prične 122,5 namesto 120 cm od središčnice prednje osi. Krilce bo imelo tudi večjo površino, ker se morajo elementi izven 50 cm širokega sredinskega preseka sedaj nahajati v višini 7,5 in 30 cm nad referenčno ravnino. 2,5 cm več globine in 10 cm dodatne širine pomeni več podtlaka – tako varuhi pravil. Pri prednjem krilcu lahko ekipe namestijo le še pet različnih profilov in ti ne smejo biti zloženi eden na drugim. Primer aktualnega časa: Red Bullovo prednje krilce je sestavljeno iz 15-ih različnih profilov in 14-ih rež. V bodoče bodo pod krilcem dovoljena le še dva vertikalna usmerjevalnika zraka.  

Omenjeno prednje krilce naj bi pripomoglo k temu, da se dirkač za tekmecem ne bi več srečeval z umazanim zrakom, torej vrtinci, ki dejansko nastanejo ravno v višini prednjega krilca in mu tako odvzamejo večji del dejanske funkcionalnosti. Kako se bo to odrazilo v praksi, pa bo jasno prihodnje leto.

Pri prednji osi bo v prihodnjem letu prepovedano usmerjanje zraka skozi os. Odprtine za hlajenje zavor bodo v letu 2019 po definiciji to, kar bi morale biti in to je del zavornega sistema. V členu 8 je opisano, kaj odprtina za hlajenje zavor ne sme početi. Tukaj so omenjeni številni Wingletsi in ostali izrastki na odprtinah za hlajenje zavor, ki bodo prepovedani.

Zadnje krilce bo 10 cm širše in 2 cm višje. V detajlu pa to pomeni: Noben del prekritja za središčnico zadnje osi ne sme biti višje postavljen kot 820 mm (prej 800 mm). Noben del v tem področju, ki se nahaja več kot 45 cm preko referenčne ravnine, lahko preseže širino 105 cm (prej 95 cm). S tem bo zadnje krilce postalo občutno močnejši instrument podtlaka kot doslej.

Medtem kot odprtina med zunanjim elementom krilca in pomičnim srednjim elementom v zaprtem stanju ostaja med 10 in 15 mm, pa bo lahko v prihodnjem letu pri odrtem stanju oziroma aktiviranem sistemu DRS znašala 85 namesto dozdajšnjih 65 mm. S tem se bo učinek sistema DRS drastično okrepil.

Med zgornjim robom difuzorja v višini 17,5 cm in področjem 45 cm preko referenčne ravnine bo okrog zadnjih koles in za njimi prepovedano nameščanje kakršnihkoli delov prekritja. To bi lahko poslabšalo pretok zraka dirkalnika, ki se nahaja za tekmecem.

Ross Brawn verjame v svoj koncept in doda sledeče: "V naših analizah nismo ugotovili le tega, da dirkalnik za tekmecem pred seboj vozi v bistveno mirnejšem zraku, ampak ima dirkalnik spredaj tudi manjšo pomanjkljivost. Kaj še želimo več?"     

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija