Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Williams vložil protest zoper 3 odločitve v Bakuju
Presedan VN Azerbajdžana
Pred dirkaškim koncem tedna VN Španije je ekipa Williams sprožila bombo. Tri odločitve komisarjev na dirki v Bakuju naj bi se ponovno preverile in tukaj gre za točke in kazni.
Bojan Vrbnjak
8. maj 2018 | 9:52:20

Formula ena je v svoji 68 letni zgodovini že veliko doživela, toda kaj takšnega pa še ne. Williams je namreč po dirki za VN Azerbajdžana v Bakuju vložil protest proti trem odločitvam komisarjev dirke. Deloma gre za odločitve, v katere ni bil vpleten noben dirkač Williamsa. To v neki meri tudi pomeni, da je končen rezultat zadnje dirke postal neuraden.

Govora je o odločitvah komisarjev pod številkami 34, 43 in 51. V dokumentu pod številko 34 so komisarji dirke Tom Kristensen, Garry Connelly, Dennis Dean in Anar Shukurov izrekli kazen proti Williamsovem dirkaču Sergeju Sirotkinu, ker je po štartu dirke v drugem zavoju trčil v zadek dirkalnika Sergia Pereza. Ker je Sirotkin po trčenju na naslednji ravnini odstopil, so mu komisarji za prihodnjo dirko v Španiji naložili kazen pribitka treh mest, poleg tega pa je Rus prejel še dve kazenski točki.

V dokumentu 43 so komisarji pod drobnogled vzeli primer med Pierrom Gaslyem in Kevinom Magnussenom. Tik pred koncem dirke v Bakuju, je Danec po ponovnem letečem štartu na ravnini zapeljal stransko v dirkalnik Gaslya. Magnussen je naknadno prejel kazen pribitka desetih sekund in prav tako dve kazenski točki.

V dokumentu 51 pa gre za trčenje med Kimijem Raikkonenom in Estebanom Oconom. Dirkač Ferrarija je v prvem krogu v zavoju številka tri trčil z dirkačem ekipe Force India. Za Ocona je to pomenilo konec dirke, Raikkonen pa je lahko nadaljeval in na koncu zasedel celo drugo mesto. Komisarji so krivdo pripisali Oconu, vendar pa mu niso izrekli nobene kazni.

To pa še ni vse. Williams prav tako zahteva, da si komisarji še enkrat ogledajo dva nadaljnja primera zadnje dirke. V prvem primeru gre za nesrečo, ki je vodila do odstopa Sergeja Sirotkina. Nico Hülkenberg je na nasprotni ravnini rahlo zavil na levo, tako da se je Sirotkin znašel v primežu, saj je na drugi strani bil Fernando Alonso. Glede tega primera komisarji niso sprožili nobene preiskave. Po informacijah kolegov iz Motorsport-Magazin.com so si komisarji vendarle podrobno ogledali ta primer, a na koncu odločili, da je šlo za klasično dirkalno nesrečo v štartni fazi dirke.

Še bolj kuriozna je naslednja situacija. Williams namreč zahteva pojasnilo primera med dirkalniki 17, 27 in 35. Številka 27 pripada Hülkenbergu, 35 Sirotkinu, štartna številka 17 pa sploh ni dodeljena. FIA je zaradi tega zapisala: "Verjetno je ta podatek napačen in da gre tukaj za dirkalnik številka 14 in sicer od Fernanda Alonsa." Hülkenberg je lahko po trčenju brez težav nadaljeval svojo dirko, Alonsov dirkalnik pa je bil močno poškodovan. Kljub temu je Špancu uspelo, da se pripelje do boksov in ne glede na poškodovan dirkalnik je na koncu osvojil celo sedmo mesto.

Toda za Williams je bilo tudi to moteče. Sprašujejo se namreč, ali je bilo vse v redu, kako je Alonso močno poškodovan dirkalnik pripeljal v bokse. Ne nazadnje je bila uničena celotna desna stran dirkalnika in dvakratni svetovni prvak se je v bokse vrnil samo še po dveh kolesih in s težko vodljivim McLarnom trčil celo v zaščitni zid v boksih.

Williams se pri vsem tem sklicuje na člen 14.1.1 mednarodnega športnega kodeksa. V njem je zapisano, da se lahko zahteva ponovno preverjanje odločitve komisarjev. Da bi pa lahko to dosegli, morajo predočiti nove dokaze, ki pri prvotni odločitvi niso bili na razpolago. Danes naj bi ob 11. uri preko telefonske konference potekalo zaslišanje. Sprva gre le za to, ali obstajajo novi elementi, katere bi lahko komisarji upoštevali pri svoji odločitvi. Če bo Williams zares predočil nove dokaze, bodo uro pozneje, prav tako preko telefona, primeri iz Bakuja na novo ocenjeni.

S strani Williamsa v zvezi s to presenetljivo pritožbo do sedaj ni bilo nobenega stališča. Da želijo ugovarjati kazni pribitka mest Sirotkina na prihodnji dirki v Španiji, je seveda razumljivo. Da so pa pod vprašaj postavili tudi druge odločitve komisarjev, pa je že druga pesem in tukaj se postavlja kar nekaj vprašanj.

Ali se Williams nadeja, da bo s tem protestom dosegel naknadne kazni za tekmece? Williamsov dirkač Lance Stroll je dirko v Bakuju končal kot osmi. Če bi Alonso prejel kazen časovnega pribitka, bi lahko na primer Williams s Strollom pridobil eno mesto.                 

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
matjazh
situacija z alonsom je meni čista. kolikor se spomnem, je bil na progi varnostni avto in ni potrebe da bi alonsa izločili iz dirke ker predstavlja nevarnost na stezi. Ko pa je avto bil pregledan s strani mehanikov, je pa na njih, da se odločijo če je primeren za vožnjo ali ne.
8.5.2018 10:21:20
zoki
Naj raje Maxa spravijo na hladno za kako dirko.
8.5.2018 10:39:20
hubertfast
Rosberg je bil 2016 v Avstriji kaznovan zaradi vožnje z poškodovanim dirkalnikom. Takrat sicer res ni bilo varnostnega avtomobila. Katera poškodba v primerjavi z Alonsom je bila hujša je težko reči, vsak ima tukaj lahko svoj pogled. Je pa formula res trpežna, zamislimo si lahko kaj bi bilo, če bi z navadnim avtom par km vozil po 2 kolesih? Objektivno gledano Alonsa ne bi kaznoval, bo pa to zanimiv precedens za bodoče podobne zadeve?
8.5.2018 11:12:26
nace84
Če bi FIA kaznovala Alonsa bi se ustrelila u koleno. Potem bi si lahko razlagali da vsakič ko ti poči guma ne smeš nadaljevati do boksov in moraš parkirati ob strani. Verjetno bi takoj dobila pravila 100 strani več
9.5.2018 13:19:27

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija