Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Napenjanje mišic v formuli ena
Skrivni načrt Ferrarija in Mercedesa?
V okviru dirkaškega konca tedna VN Bahrajna je Liberty Media vsem ekipam formule ena predstavila svojo Vizijo 2021, katera nekaterim odgovarja, spet drugim pa je le-ta trn v peti. Moštvi Mercedes in Ferrari pa se želita z novim vodstvom pogovarjati za zaprtimi vrati.
Bojan Vrbnjak
11. maj 2018 | 8:33:55

Kolegi iz auto motor und sport so se razpisali o trenutnem dogajanju v formuli ena in merjenju moči ter vpliva posameznih ekip. Sploh tistih, ki so prisotne na borzah in ki se ne izpostavljajo pretirano v javnih debatah glede te teme. Kajti svojim delničarjem morajo nenehno pojasnjevati, zakaj želijo ostati v formuli ena, kljub temu, da to stane veliko denarja. Lahko bi nastopili v kakšni drugi, cenejši seriji, ki bi prinašala dobiček. Tega pa seveda ne morejo. Tukaj sta v ospredju predvsem ekipi Mercedes in Ferrari.

Od prve predstavitve vizije 2021 od Liberty Medie je pri njih nastalo zatišje. Od takrat naprej nismo ničesar slišali o kakšnih pogajanjih ali konkretnejših rezultatih. Veliko bolj je prisotno dejstvo, da na primer Ferrariju in tudi Mercedesu predlog novega vodstva formule ena ne ustreza. Druge vrhunske ekipe, na primer Red Bull ali Renault, prihajajo z nekaterimi pretvezami, kako privarčevati denar – v okviru načrtovane zgornje meje proračuna v višini 150 milijonov dolarjev -, da bi ga več ostalo za razvoj dirkalnika. Govora je uniformah članov ekip, črtanje letalskih kart prvega razreda, itd. Roko na srce, to vsekakor ni predmet resne razprave, tukaj gre le za odvračanje pozornosti. Tukaj si vse ekipe kupujejo čas, ker imajo verjetno druge načrte. Ampak kakšne? Zakaj je potreben ta čas? Za morebitno piratsko serijo? Le-ta je dokaj nerealistična, kar je še enkrat poudaril nekdanji šef formule ena Bernie Ecclestone, ki poudarja, da bi to ekipe stalo preveč časa in tudi denarja. Sploh v pogledu sklepanja pogodb s televizijo in prireditelji dirk. Da ne govorimo o izgradnji potrebne infrastrukture. Proizvajalci so v preteklosti enkrat že poskušali, toda uvideli, da to ni tako lahko.

Očitno imajo tako imenovani uporniki drugačen načrt. Če bi na primer Mercedes in Ferrari želela prevzeti posel formule ena, bi morala najprej uničiti Liberty Medio, kar pa je mogoče le tajno in v zakulisju. Na primer tudi na način, o tem smo že pisali, da svoje odjemalce motorjev spravijo v odvisnost, da na koncu ne bi želeli nastopiti v prvenstvu, ki ga organizira Liberty Media, čeprav bi bilo to za njih finančno zanimivo. Vzemimo ekipo Sauber: Švicarji bi bilo sicer finančno neodvisni, toda zadnje prestrukturiranje s holding podjetjem, ki ima v upravi prijatelja predsednika Ferrarija Sergia Marchionneja, daje namreč slutiti, kam vse to vodi. Alfa Romeo bo v ekipi imela vedno večji vpliv, mogoče, tako govorice, jo bo celo prevzela. In slišati je, da Marchionne taisto načrtuje z ekipo Haas. In s tem bi imel Ferrari dva zaveznika, ki bi morala plesati tako, kot bi igrali v Maranellu.

Tudi Mercedesu se ni potrebno pretirano naprezati, da si zagotovi odvisnost svojih strank. Ekipa Force India se ubada s finančnimi težavami, sploh od takrat, ko ustanovitelj ekipe Vijay Mallya denar iz moštvenega proračuna porablja za zasebne stvari. Domnevno ekipa Force India še vedno ni poravnala računov za motorje iz leta 2017. Mercedes bi lahko zaradi tega ekipo dobesedno sesul – kadarkoli bi se jim to zahotelo. Tudi Williams počasi tone v kritičen položaj in kljub zanikanju Lawrenca Strolla - ki naj bi imel idejo, da ekipo iz mesteca Grove po vzoru Ferrarija in Haasa veže na Mercedes -, se bi lahko ta model zgodil tudi Williamsu. Mnogi vedo povedati, da gre tukaj le še za vprašanje časa.

Sodeč po tem scenariju, bi tako imeli šest ekip, ki bi nasprotovale predlogom Liberty Medie in Američani bi se hitro znašli v neželenem položaju. Zaradi tega želijo šefi formule ena ustvariti jasne razmere in so vsem ekipam postavili časovni rok, do katerega se morajo odločiti, ali želijo sodelovati v tej seriji ali ne. Vzemi ali pusti, je očitno njihov moto. Ekipe morajo torej do določenega roka povedati, ali njihov načrt sprejemajo ali ne. Ampak zgodovina nas uči, da takšna taktika v formuli ena, kateri smo tačas priča, ni nič novega. O tem bi lahko več povedala Max Mosley in Bernie Ecclestone.                      

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
Aichi
To bo še veselica
11.5.2018 9:16:46

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija