Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Lažna Eko F1
Protislovja pravilnika o porabi goriva in olja
Stalne spremembe pri omejitvah porabe goriva in olja vnašajo med ekipe in gledalce nepotrebno zmedo
Peter Žmak
11. maj 2018 | 12:59:53

Omejitev porabe goriva, je pogosta tema debat tako med tistimi, ki so del cirkusa Formule 1, kot tudi med gledalci in navijači. Dejstva so znana. Dirkalniki lahko med dirko porabijo največ 105kg goriva, pri čemer je maksimalni pretok omejen na 100kg/uro. Vzemimo za primer stezo, kjer motor lahko deluje na maksimalnih obratih 60% časa, pri čemer traja dirka eno uro in pol. Če poenostavimo, bi motor v času maksimalne obremenitve (54min oz 0,9h), pri maksimalnem pretoku porabil 90kg goriva. Za ostalih 40% dirke bi mu torej ostalo samo 15kg goriva. Seveda je ta izračun pavšalen in ne upošteva prihrankov goriva pri zaviranju, je pa dovolj zgovoren za pridobitev približne slike o problemu porabe goriva v današnjih dirkalnikih. Zaradi tega morajo dirkači na vnaprej predvidenih delih steze varčevati z gorivom, pri čemer si pomagajo s tehniko spuščanja pedalke za plin pred pravo točko zaviranja, s tako imenovano tehniko »lift and coast«.

Moštva, predvsem Mercedes, pa so v nekaj zadnjih sezonah našla načine, kako pretentati omejitev porabe goriva. Odgovor se je skrival v uporabi uplinjenega olja, ki v majhnih količinah nastaja v vsakem motorju z notranjim izgorevanjem. Ti hlapi olja, lahko si predstavljamo, da jih je motor Formule 1 sposoben generirati kar precejšnjo količino, obogateni z dodatki, so romali nazaj v valje in tako predstavljali dodatno gorivo, v količini ki ni zanemarljiva. Zato je lansko sezono intervenirala FIA in v Monzi dodatno omejila porabo olja. Letos je ta omejitev še strožja, saj lahko motorji pokurijo »le« 0,6kg/100km, pri čemer pa morajo biti vsi hlapi, ki nastajajo v notranjosti bloka motorja, spuščeni v ozračje. FIA se je torej v vmesnem času dokopala do vseh podatkov in tudi ugotovila kako so proizvajalci spretno izkoriščali sivo cono pri porabi goriva. Posledica te odločitve je letos jasno vidna v obliki večje ali manjše količine belega dima iz zadka dirkalnikov. Pri tem bode v oči dejstvo, da nas FIA na eni strani želi prepričati, da Formula 1 sledi eko prijaznim smernicam, ko omejuje porabo goriva, povečuje učinkovitost in uvaja hibridne sisteme, na drugi pa sprejme pravilo, ki nalaga da mora vsak drikalnik med 300km dolgo dirko v ozračje spustiti 1,8kg olja, kar pomeni 36kg olja na dirkah, kjer skozi cilj pripeljejo vsi dirkalniki. V primerjavi z novodobnimi avtomobili je to ogromna številka. Zato se postavlja vprašanje zakaj FIA v duhu eko Formule 1 ne pusti izkoriščati hlapov olja kot dodatnega goriva, saj bi s tem še izboljšali izkoristek, dirklaniki pa bi bili še bolj zeleni?  Za odgovor poglejmo kako pravzaprav deluje famozni merilnik pretoka goriva.

Merilnik pretoka je naprava, ki jo proizvaja izbran dobavitelj, potrjen s strani FIA. Uveden je bil leta 2014, z namenom merjenja pretoka goriva, ki, kot je bilo omenjeno, ne sme presegati 100 kg / uro. Ker mora merilnik natančno zabeležiti velike spremembe hitrosti, ki se pojavljajo pri pretoku goriva v pogonski enoti Formule 1, se merjenje izvaja z uporabo ultrazvoka. Merilnik pretoka je opremljen z dvema piezoelektričnima pretvornikoma, ki lahko pretvorita električno energijo v ultrazvok in obratno. Ta dva pretvornika oddajata signal, ki med njima potuje kot žogica za ping pong tako v smeri pretoka kot v nasprotni smeri. Programska oprema za merjenje pretoka zazna časovno razliko me signaloma Hitrejši kot je pretok, večja je razlika med signaloma. Ker je znan presek cevi se lahko izračuna hitrost pretoka. Ker pa gre pri pravilu pretoka za volumetrično omejitev (kg/h), je potrebno poznati še gostoto snovi, v tem primeru goriva. Zato morajo moštva predhodno predložiti vzorce goriva, ki morajo biti popolnoma identični s tistimi v rezervoarju. In tukaj trčimo ob razlog zakaj je FIA prepovedala uporabo olja kot goriva. Ker je merilnik pretoka vezan na rezervoar, hlapi olja ne gredo čezenj, kar pomeni da so moštva lahko kršila omejitev maksimalnega pretoka. Pa tudi če bi oljne hlape nekako speljali čez merilnik, bi bila posledična meritev močno izkrivljena, ker imajo ti hlapi gostoto, ki se močno razlikuje glede na različne delovne parametre motorja. To bi imelo za posledico velike težave pri preverjanju skladnosti z mejno porabo, ki jo določa uredba.

 

Uredba, ki bo stopila v veljavo v naslednjem letu pa skriva v sebi še dodatno protislovje. Kot vemo, bodo moštva v naslednji sezoni lahko porabila 5kg goriva več kot letos, z namenom omogočiti moštvom manj varčevanja z gorivom in s tem omogočiti manj konzervativno vožnjo. Povsem možno je, da bo ta ukrep izničen z novim aerodinamičnim pravilnikom, saj bodo prednja krilca bolj enostavna in manj učinkovita, kar pomeni večji zračni upor in večjo porabo goriva.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
bojci1
Na tehničnem pregledu naših avtomobilov ne pride v poštev,da bi imeli oljne pare speljane mimo uplinjača v ozračje.Kje je tu logika EKO motorje v F1.....
11.5.2018 15:42:41
andrej
katastrofa
11.5.2018 17:14:30
sr1
Ma kdo pa pravi da želijo pri FII kako eko formulo? Jaz mislim da proizvajalci in FIA le želijo imeti motorje v koraku s časom, ker ne verjamem da želijo porabljati miljone evrov za tehnologijo, ki je že preživeta. Tudi če ni nič neposredno uporabno na avtomobilih se proizvajalci ob tem ogromna naučijo o samih hibridni pogonih, izpopolnijo simulacijske modele itd. in kaj od naučenega kasneje precej ceneje vpeljejo v avtomobile.
12.5.2018 1:53:26
Brumbrum44
Dobr članek.
12.5.2018 8:13:48

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija