Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Pravila aerodinamike za leto 2021
Bo DRS končno ukinjen?
Nova pravila formule ena od sezone 2021 naprej naj bi olajšala prehitevanja. Tehnični strokovnjak krovne organizacije FIA Nikolas Tombazis pa upa, da bo sistem DRS odpravljen.
Bojan Vrbnjak
12. maj 2018 | 10:03:06

Od leta 2011 imajo dirkači v formuli ena v lovu za uspehi in tekmeci umetni pripomoček. Uveden je bil namreč sistem DRS, Drag-Reduction-System, s katerim naj bi se na dirkah ustvarjale možnosti za več prehitevalnih manevrov. Sistem, ki s pritiskom na gumb prestavi elemente zadnjega krilca, zmanjša zračni upor in s tem poveča najvišjo hitrost, pa je že od same uvedbe na udaru kritik puristov formule ena. Največkrat lahko slišimo, da je vse to preveč umetno in med kritiki tega sistema DRS je tudi športni šef formule ena Ross Brawn.

V prihodnjih dveh letih bo sistem DRS spričo aerodinamičnih lastnosti aktualnih dirkalnikov formule ena še ostal, ampak za leto 2021 pa bi lahko nasprotniki tega umetnega pripomočka morda videli luč na koncu tunela in doživeli uresničitev svoje želje. "Popolnoma drži, da mnogi s tem sistemom DRS niso ravno zadovoljni. Tudi sam spadam v tabor kritikov," je povedal Nikolas Tombazis, ki je pri krovni organizaciji FIA zadolžen za tehniko vseh dirkalnikov formul. Nekdanji član ekipe Ferrari namreč sodeluje, skupaj z drugimi strokovnimi ljudmi - med katerimi najdemo tudi nekdanjega tehničnega šefa Williamsa Pata Symondsa – dela na oblikovanju pravil za leto 2021.

"Prepričani smo, da je sistem DRS na podlagi aktualnih pogojev, ki vladajo v formuli ena, pravilna rešitev. Ampak za leto 2021 imamo upravičena upanja, da bodo dirkalniki veliko bolj skupaj in da bodo dirke s tem bolj tesne iz razburljive. In najlepši stranski učinek teh pravil je ta, da bi lahko učinek sistema DRS občutno zmanjšali ali ga v celoti ukinili. Do takrat pa ga bomo še naprej opazovali kot nujno potrebno zlo." Na podlagi spremenjenih pravil aerodinamike za sezoni 2019 in 2020 naj bi se učinek sistema DRS bistveno močneje povišal kot doslej.

"Ocenjujemo, da se bo učinek sistema DRS povečal za 25 do 30 odstotkov," meni Tombazis. Razlika v hitrosti med dirkalnikom z aktiviranim sistemom DRS in dirkalnikom z zaprtim zadnjim krilcem se bo s tem povišala. Za direktorja dirk krovne organizacije FIA Charlieja Whitinga to ni le negativno. "Prednost je ta, da bo sistem DRS tudi na kratkih ravninah dokaj učinkovit," pojasni Britanec in poudarja, da bodo DRS nastavili tako, da prehitevanje ne bo postalo prelahko.

"Želimo, da bo lahko dirkalnik z aktiviranim sistemom DRS v coni zaviranja prehitel tekmeca, če bo razlika med njima pred tem znašala okrog štiri desetinke sekunde. Da se pa nek dirkač tekmecu približa na to testno razdaljo, pa ne bo tako enostavno," obljublja Whiting in želi s tem povedati, da ne bomo priča pretirano umetnemu boju na stezah. "Če nam bo to uspelo doseči tudi na krajših ravninah, potem bomo imeli več prehitevalnih manevrov tudi na ožjih stezah. Vendar pa ne želimo, da bodo dirkači imeli prelahko delo. Fantje bodo morali za to trdo delati."    

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
kimikaze
Nekako se mi poraja ideja o nastavljivem DRS-u(nastavitve učinkovitosti). Morda bi ga lahko izvedli tudi tako, da bi se dalo to njegovo učinkovitost nastavljati od steze do steze. Ker sedaj je na nekaterih stezah preveč učinkovit spet na drugih je pa ravno dovolj. Do morebitne popolne odprave, bi se morda lahko igrali tudi s to idejo. Druga stvar ki nekako že prav "kriči" pa je, da se pravzaprav skoraj nič ne govori o pnevmatikah. Nujni in konkretni spremembi njihovih karakteristik. Eden ključnih faktorjev, ki bo pravzaprav neposredno določal, kako učinkovit bo ves ta vložen trud do 2021. Vožnja tesno skupaj(četudi bo aerodinamika to dovoljevala) in veliko potencialnih dvobojev? Z današnjimi pnevmatikami?...Malo morgen.
12.5.2018 10:49:58
tadejkrze
Ta tvoja ideja, bi morala biti že v osnovi dejansko
12.5.2018 11:25:04
ripmork
Do neke mere to sicer uravnavajo z različnimi dolžinami DRS con, bi bila pa tudi to opcija, ja
12.5.2018 13:41:27

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija