Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Sebastian Vettel
Pravilo VSC ima luknjo
Nemški dirkač ekipe Ferrari verjame, da si lahko dirkači tekom faze VSC-ja priskrbijo nepošteno prednost. Charlie Whiting pa te kritike ne more dojeti.
Bojan Vrbnjak
15. maj 2018 | 12:43:20

Sebastian Vettel očitno ni pristaš VSC-ja oziroma virtualnega varnostnega avta. Dirkač Ferrarija je mnenja, da ima aktualni sistem slabosti oziroma luknje in pojasni: "FIA uporablja sistem, ki nam predpisuje tako imenovani delta čas. Vsakdo mora za okrog 40 odstotkov dirkati počasneje. Ampak sam verjamem, da vsi vedo, da obstajajo možnosti, da si lahko v fazi VSC tudi hitrejši."

Tekom faze virtualnega varnostnega avta se dirka v neki meri zamrzne, razlike med dirkači pa ostajajo identične in dirkači sami ne smejo prekoračiti predpisan delta čas. In kje naj bi se potem nahajala ta luknja? "V tem, da lahko privarčuješ v metrih. To nas prisili v to, da na stezi vozimo smešne linije. To vsi počnejo, zaradi tega to ni nobena skrivnost."

Zaradi tega Nemec v prihodnje zahteva: "Sistem, ki ne bo imel te luknje." Aktualna programska oprema je po njegovem mnenju slaba in dirkačem dovoljuje, da najdejo dodatne performance. Če si podrobneje ogledamo onboard posnetke tekom faze VSC na zadnji dirki v Španiji, dejansko pade v oči, da so dirkači deloma ubirali dokaj nenavadne linije. Tako dirkači v nekaterih zavojih na primer ne zavirajo več na zunanji strani. S tem se ne nahajajo več na idealni liniji, vendar pa pri tem privarčujejo nekaj metrov, kar navaja tudi Vettel. Toda, ali takšno ravnanje zares prinaša prednost?

"Priznam, da ne vem o nobeni težavi. Če sem odkrit, sploh ne vem o čem govori," se začudeno sprašuje Charlie Whiting, ko je bil nagovorjen na kritiko Vettla. Britanec izda, da je v elektroniki dirkalnika programirana tudi VSC kartica. Ta je 30 odstotkov počasnejša kot en hiter krog, pojasni Whiting. "In ta čas morajo slediti dirkači. Na vsakih 50 metrov steze se opravi merjenje." In vsakih 50 metrov dirkači dobijo obvestilo, ali so prehitri (minus) ali pa celo prepočasni (plus) v primerjavi z delta časom.

"Lahko pridejo v negativno vrednost, dokler se pri vsakem Marshal-sektorju in pri prvi liniji varnostnega avta spet nahajajo v pozitivi," tako Whiting. Naj pojasnimo, da tukaj ne gre za tri velike sektorje steze, ki nam jih prikažejo pred prenosom dirke, temveč bistveno manjše sektorje. Tako ima vsaka steza formule ena okrog 20 manjših sektorjev, ki igrajo pomembno vlogo pri nadziranju rumenih zastav ali pa v tem primeru faze VSC.

Natančno število teh sektorjev pa se spreminja, kar je odvisno od dolžine steze. Praviloma ti sektorji objemajo maksimalno dva zavoja. Tako da dirkači nimajo ravno veliko igralne površine, kar pa je tudi smisel te zadeve. "Nisem ravno prepričan v to, kaj sploh želi Seb povedati," pove Whiting in meni, da aktualni sistem VSC ni mogoče manipulirati. "Če se vsakih 50 metrov opravi merjenje, potem je vsakršna prednost, ki jo na stezi pridobiš z izbiro drugačne linije, absolutno minimalna," pojasni Whiting.

Istočasno pa je Britanec pripravljen sprejeti predloge za izboljšave in zagotavlja: "Če imajo dokaze, potem si bomo to seveda ogledali in preverili, ali se naš sistem lahko zares manipulira." Toda sam si težko predstavlja, da bi si lahko nek dirkač tekom faze virtualnega varnostnega avta pridobil kakršnokoli prednost. "Prednost si lahko pridobiš pri vhodu in izhodu iz boksov. To pa ni nič novega. Sedaj preverjamo, da bi prvo in drugo linijo varnostnega avta ter ciljno linijo izvzeli iz teh mini sektorjev." S tem naj bi zmanjšali možnosti, da bi si nekdo tukaj pridobil kakšno prednost.         

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija