Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Ferrarijeva kadrovska dilema
Kimijev faktor odločitve
V moštvu Ferrarija bodo zelo kmalu morali sprejeti pomembne kadrovske odločitve, pri čemer bo glavno vlogo očitno igral Kimi Raikkonen.
Peter Žmak
24. maj 2018 | 17:48:57

To, da Kimiju Raikkonenu pogodba aktivnega dirkača v rdečem kombinezonu poteče konec letošnje sezone, je že dolgo znano. Malo manj znano je dejstvo, da poleg Kimija na odločitev čakajo še drugi pomembni členi ekipe. Prvi med enakimi, šef moštva Maurizio Arrivabene, je svojo prihodnost bržkone vezal na uspeh letošnje sezone. Italijan, ki moštvo vodi že od leta 2014, mora enostavno doseči začrtan plan, sicer je njegov položaj komandanta ekipe ogrožen. Zelo pomemben del ekipe je tudi Gino Rosato, ki mu je v zlatih Schumacherjevih letih Jean Todt zaupal posebne naloge. Zatem je odšel k Lotusu, potem pa se, zanimivo, s Kimijem vrnil v Maranello, kjer je desna roka Arrivabeneja. Kot v času Jeana Todta ima tudi sedaj dostop do občutljivih informacij. Tudi on ima pogodbo do konca letošnje sezone in govori se, da svoj obstanek v Maranellu pogojuje s podaljšanjem Kimijeve pogodbe. Zdi se torej, da bo Kimijeva forma v marsičem igrala eno odločilnih vlog v tem, kako bo izgledala Ferrarijeva ekipa v naslednjih letih, saj bi s konstantnimi in dobrimi rezultati pripomogel k harmoniji moštva, vodilni pa ne bi imeli nikakršne osnove za njegovo zamenjavo. Sam se je že opredelil in ponovil svoje stališče, ki ga je zastopal še lansko leto, da se še počuti motiviran in da pri 39tih letih ni še rekel zadnje besede.

Če se Italijanom naslov letos spet izmuzne, potem bodo najverjetneje spet sledile spremembe. Varen je edino Vettel, ki ima pogodbo do leta 2020. Če dogodki v naslednjem mesecu ne bi šli v pravo smer, kar se rezultatov Kimija tiče, se kaj lahko zgodi, da Ferrari izkoristi predpogodbo, ki menda obstaja z Ricciardom in je veljavna veljana do konca junija. Pohvalne in konstruktivne besede na račun Finca so v Monaku prišle tudi iz ust Sebastiana Vettla: »S Kimijem deliva enake vrednote in gojiva obojestransko spoštovanje. Najboljša stvar pri tem je, da sem pri sodelovanju z njim jaz lahko res jaz, kar velja tudi obratno. Med nama ni psiholoških igric in raznih strategij, ki se jih gre večina moštvenih kolegov. Sprejemava eden drugega. V F1 sva zaradi strasti do dirkanja in mislim, da je to v korist ekipe za katero tekmujeva, saj so nama na ta način prihranjene polemike in kontroverzni trenutki, ki bi motili najino osredotočenost na dirkanje. Ko sedeva v dirkalnik Kimi poskuša vse, da bi prišel pred mano v cilj in isto poskušam tudi jaz, vendar ko snameva čeladi, vlada med nama povsem enostaven in sproščujoč odnos.«

Vettel je tudi prepričan, da ima Raikkonen še vedno tisto nekaj, kar ga je naredilo za prvaka leta 2007: »Nekatere odločitve niso odvisne od mene samega. Mogoče bo Kimi nekega dne dejal, da ima vsega skupaj dovolj in odšel iz F1, glede na to da je del tega tekmovanja že kar nekaj časa. Če pa me vprašate, če bi želel, da je Kimi še naprej moštveni tekmec, pa vam lahko takoj odgovorim, da si Kimija v moštvu želim bolj kot kateregakoli drugega. Menim, da je še vedno dovolj hiter, da se lahko kosa s komerkoli. Iskanje alternativ zunaj Ferrarija je dokaj enostavno, toda če bi hoteli poiskati osebo s katero bi delil podobno spoštovanje in vrednote, potem bi bila taka izbira precej težka.«

Ob takih besedah Vettla in želji Raikkonena za še vsaj eno sezono pri Ferrariju, se znova pojavi tudi vprašanje kakšen odnos imata v resnici. Je res Kimi številka 2, ki mora ubogati ukaze moštva in ali je res, da ima Seb poseben status prvega voznika? Podrobnosti vesta samo oba akterja in tisti, ki so vpleteni v njihove pogodbe, če pa sklepam po obnašanju Kimija tu v Monte Carlu, kjer se mu je lani za las izmuznila zmaga, potem Vettel govori resnico. Kimi deluje sproščeno in zadovoljno. Ob dajanju izjav novinarjem je ponovil, da je njegov cilj tudi letos zmaga. Bi Finec, ki je v svoji karieri dosegel veliko in nima kaj izgubit res pristal na očitno številko 2 v moštvu samo zaradi korsiti in potem razlagal take stvari?  Težko bi mu pripisal tako lastnost. Sploh letošnje leto, ko je po dolgem času za volanom spet tisti pravi Kimi. Resnica skozi oči posameznika pa je taka, kakršno jo hoče videti.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
forplan
Moje osebno mnenje je da Kimi nima "več" hitrosti za ferrari. Ne rečem na krog ali dva ima dobro hitrost... Nisem pa recimo opazil tega na dirkah zadnjih dveh let. Ne vem če mu je v tem času uspelo dobiti kakšno mesto v prvih krogih dirke, pa sem pozoren na to.
24.5.2018 22:23:13
sr1
Saj pri Ferrariju niso nikoli imeli dveh top voznikov. Definitivno je pa Kimi boljši kot pa Barrichello ali Massa.
24.5.2018 23:43:23
travca
Za naslove osvajat imajo v Ferrariju Vettla tako kot ima Merđo Hamiltona. Ko se bo pa on naveličal ali šel drugam bodo pa Leclerca pripeljali, za 2. voznika je pa Kimi zaenkrat še dovolj dober.
25.5.2018 0:17:01

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija