Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Samo v Monaku
Glamur, spektakel in jajca
Zdi se, kot bi se zanimiva in razgibana zgodovina Monaka, ki je večkrat postregla z nepričakovanimi dogodki, zrcalila tudi na edinstveni dirki na koledarju Formule 1.
Peter Žmak
25. maj 2018 | 12:41:01

Začetek zgodovine te male državice sega v leto 1297, ko se je Francesco Grimaldi s svakom Rainerjem in podaniki moral umakniti iz Genove in s pomočjo prevare, ko so on in njegovi vojaki pod preoblekami frančiškanskih menihov skrivali meč in preslepili domačine, ki so bivali v gradu na skali, zavzeli utrdbo in se v njej naselili. Ta grad v osnovi še vedno stoji in v njem, po več kot 700 letih še vedno živijo potomci Francesca Grimaldija. Zgodovina principata, ki se je dolgo boril za neodvisnost, njegovi voditelji pa morali spretno krmariti med različnimi interesi in apetiti večjih sosednjih držav, se v nepričakovanih zapletih in razpletih kaže tudi na dirkah po ulicah Monte Carla, kjer so dirkalniki prvič rohneli leta 1929, v okviru tekmovanja F1 pa je letos že 76. ponovitev Velike nagrade.

Na tej dirki je štartni položaj velikega pomena, saj je prehitevanje na progi brez napake konkurenta praktično nemogoče. V preteklosti so nekateri sicer dokazali, da se tudi to lahko izvede, vendar se je skoraj vedno končalo z dotiki in frčanjem polomljenih koščkov krilc. Tako so glavni manevrski prostor strategije postankov in pa nepredvideni dogodki, ko na stezo zapelje varnostni avto. Prav tako igra pomemben faktor tudi vreme. Zaradi obale, ki se razteza vzdolž principata in dokaj visokih hribov v zaledju se radi kopičijo vlažni oblaki, ki lahko postrežejo z nenadno ploho in začinijo dirko. Takrat je izid še bolj negotov.

Ko je naprimer leta 1996 Michael Schumacher poskrbel za presenečenje in z veliko slabšim Ferrarijem za pol sekunde prehitel Hilla v superiornejšem Williamsu, se mu je nasmihala težko pričakovana zmaga. Pred dirko pa se je utrgal oblak in Schumacher je po parih krogih konkretno udaril v ograjo, ki je postavljena vzdolž celotne proge in takoj odstopil. Sledilo je še več odstopov in svojo edino zmago je slavil Olivier Panis, ki je dirko začel s štirinajstega štartnega mesta.

Podobno se je izid preobrnil tik pred koncem dirke leta 1988. Senna in Prost v McLarnu sta bila za tekmece neulovljiva in boj sezone je potekal med njima. Ko je Prost že mislil, da je dovolj hitro odvozil svoj krog za prvo štartno mesto je na stezo kot zadnji zapeljal Senna. Zgodovinski in neponovljiv krog v McLaren Hondi z ročnim menjalnikom je Senna odpeljal več kot sekundo hitreje. Tudi na dirki je iz kroga v krog pridobival prednost in imel proti koncu dirke že več kot minuto prednosti pred Prostom. Sledil je trenutek nezbranosti in v ovinku Portier pred vhodom v tunel je McLarna ustavil v ograji.

Prost je podobno izkušnjo doživel leta 1982, ko je med vodstvom, svojega Renaulta najprej razbil moštveni kolega Arnoux, potem pa je Prost, ki se je v zadnjem krogu verjetno že videl kot zmagovalec napačno ocenil razmere na stezi, začelo je namreč deževati, in tri ovinke pred koncem, na izhodu iz hitre šikane razbil dirkalnik in sanje o zmagi. Odstop je zabeležil tudi leta 1990, ko mu je razneslo baterijo, ko je s Ferrarijem vozil na drugem mestu. Na koncu sezone je naslov pripadel Senni za nekaj točk.

Sicer nepričakovano, vendar zasluženo zmago je leta 1981 slavil Gilles Villenueve. S Ferrarijem 126CK, ki je uporabljal 1,5l turbo motor je na ozkih in spolzkih ulicah, kot edini med prvo šesterico, krotil turbo pošast z ogromno turbo luknjo, medtem ko so drugi imeli trilitrski atmosferski motor, ki je bil bolj prijazen do voznika pri prenosu moči na stezo. Resda je nekaj favoritov odstopilo, vendar Gilles je mojstrsko zdržal vseh 78 krogov in zasluženo slavil.

V Monaku so z redkimi izjemami namreč zmagovali samo najboljši dirkači. Prostora za napake ni. Zelo dobro je potrebno oceniti koliko hitrosti lahko neseš s sabo skozi ovinke, pri čemer premore steza najpočasnejši ovinek od vseh stez na koledarju, ki se danes imenuje Fairmont hairpin (bivši Loews), kjer dirkači vozijo okrog 55km/h in enega najhitrejših skozi tunel, kjer je hitrost blizu 300km/h. Zato statistika ne laže. Najuspešnejši dirkač v zgodovini je bil Ayrton Senna s šestimi zmagami, ki je kraljeval v osemdesetih letih. Podobno je v šestdesetih uspevalo Grahamu Hillu, ki se mu je na najvišjo stopničko uspelo zavihteti kar petkrat. Tako kot Michaelu Schumacherju, ki bi jih tako kot Ayrton Senna lahko imel še precej več. Ja, dirka v Monaku je vedno nekaj posebnega in izida do zadnjega ovinka ne gre napovedovati. Mirne duše pa lahko napišem, da se za zmago po teh ulicah potrebuje natančnost in jajca.

        

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija