Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Pnevmatike 2019
Samo še tri oznake zmesi?
Letos imamo v prvenstvu formule ena devet različnih zmesi pnevmatik. Tako FIA kot tudi lastniki formule ena Liberty Media zastopata mnenje, da je to za navijače preveč. Zaradi tega naj bi poenostavili sistem.
Bojan Vrbnjak
26. maj 2018 | 13:07:37

Za letošnjo sezono formule ena je proizvajalec Pirelli uvedel dve dodatni zmesi svojih produktov. Hypersoft in Superhard sta tako vsak na svoji strani zaokrožila njihov razpredelnico zmesi pnevmatik. Medtem ko naj bi bila najtrša Superhard zmes pnevmatik le zasilna rešitev, naj bi bile ostale zmesi uporabljene tekom sezone. Hypersoft zmes pa je posebna pnevmatika za ulične dirke. Zato ne čudi, če je le-ta svojo premiero slavila prav tukaj v Monaku.

Ti dve novi zmesi pnevmatik sta Pirellijevo ponudbo črnega zlata za suho stezo povečali na sedem, k temu pa je potrebno prišteti še dve zmesi za mokro stezo. Za trdovratne navijače formule ena je to zelo dobrodošla zadeva, saj lahko med dvema dirkaškima koncema tedna postavljajo dobre primerjave.

Za povprečne gledalce za televizijskimi sprejemniki pa je to že preveč zapleteno. Zaradi tega sta krovna organizacija FIA in večinski lastnik formule ena Liberty Media italijanskega proizvajalca Pirelli naprosila, da za prihodnjo sezono 2019 poenostavi svoj sistem zmesi pnevmatik. Ker so na vsakem dirkaškem koncu tedna v uporabi le tri različne zmesi, bi gledalci v prihodnje slišali le še o mehki, srednji in trdi zmesi pnevmatik.

In poudarek je tukaj na "gledalce". Kajti tehnično naj bi sortiment pnevmatik ostal nespremenjen. Spremenile naj bi se le oznake. Najmehkejša zmes, ki bo v uporabi v določenem dirkaškem koncu tedna, se bi v bodoče imenovala mehka, vmesna bi slišala na ime srednja in tretja trda zmes.

Če se ozremo na trenuten dirkaški konec tedna v Monaku, bi bila Hypersoft pnevmatika samo Soft, Ultrasoft bi bila Medium, Supersoft pa Hard. Istočasno pa bi lahko Pirelli še naprej govoril o dejanskih zmeseh in bi s tem uvedel še en novo oznake. Hypersoft bi se lahko potem imenovala pnevmatika A, Supersoft pnevmatika B itd.

Pirelli je že izrazil pripravljenost, da preveri prošnjo FIA in Liberty Medie. Ampak iz logističnega vidika bi se lahko Italijani s predlaganim sistemom ubadali z določenimi težavami. Vse pnevmatike, ki se uporabijo v določenem dirkaškem koncu tedna, naj bi prišle iz ene šarže, da s tem ne bi bilo nobenih razlik.

Medtem ko lahko pnevmatike tačas označijo z odgovarjajočo barvo takoj ko so "pečene", bi morali v prihodnje, po novem sistemu, s tiskanjem barve počakati tako dolgo, da bodo določene zmesi za nek dirkaški konec tedna.    

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
forplan
Za butaste američane je res težko si zapomnit več kot tri barve... Zato pa imajo v Mcdonalds samo tri velikosti menijev, ker potem bi jih pa že zmedlo kateri je potemtakem največji
26.5.2018 15:07:42

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija