Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Kimi Raikkonen
Raikkonen za Gazzetto dello Sport
Po eni najbolj dolgočasnih dirk po dolgem času v Formuli 1, kjer je zasluženo zmagal Avstralec Daniel Ricciardo, je Gazzetta dello Sport (GDS) opravila zanimiv intervju s popularnim finskim dirkačem - Kimijem Raikkonenom.
Zoran Habot
1. junij 2018 | 7:23:21

Kako sta s Sebom postala prijatelja?

To se je zgodilo tekom njegove prve sezone v Formuli 1, leta 2007. Bil je še zelo mlad, a kljub temu dirkač z veliko izkušnjami. Po eni od dirk sva se pogovarjala in se dogovorila, da se bova v bližnji prihodnosti skupaj odpeljala na eno izmed naslednjih dirk. Od takrat naprej sva prijatelja. Najino prijateljstvo pa se je z Ferrarijevim obdobjem samo še poglobilo.

Že četrto sezono skupaj dirkata. Kaj vam je pri Vettlu najbolj všeč?

Je direkten in iskren, tako kot sem jaz. Ima rad običajne stvari, tako kot jih imam rad tudi jaz. Odnos med nama je iskren in brez skrivnosti. Med vsemi dirkači sem se z njim najbolj povezal in se z njim najbolje razumem. Ni podobnega med ostalimi dirkači tule.

A vam je kaj posebej všeč pri njegovem stilu vožnje?

Njegovi rezultati so zmeraj na visokem nivoju. On skoraj nima slabega dne, to se res redko zgodi. Zato ga je zelo težko premagati.

Nekoč sta oba na eni sponzorski prireditvi celo kuhali. Je Seb dober kuhar?

Na srečo nama ni bilo potrebno pojesti kar je skuhal. Tako, da ne vem kakšen kuhar je.

Vam vajino prijateljstvo pomaga po težkih dirkah, kot sta bili Monako in Singapur lansko leto?

Med nama ni težav. Če je kaj narobe, se pogovoriva in greva dalje. Lanski Monte Carlo je bil po rezultatski strani porazen, saj bi lahko zmagal. A zaradi tega nisem bil jezen na ekipo in Seba. Nekdo je celo napisal, da sem nezadovoljen z zmago Seba. To ni res. Na lanski dirki v Singapurju pa nisva midva imela nesreče. Tu je bil vmes še nekdo drug.

Menite, da boste v letu 2019 še zmeraj z Vettlom v ekipi?

Neprestano me sprašujejo, ali bom ostal ali ne. O tem ne odločam jaz. Odvisno je, kar si bo želelo moštvo. Moštvo pa točno ve, kar bi jaz rad. Ne bi bil v Formuli 1, če ne bi užival. Ne gre za dokazovanje. Meni ni potrebno nič več dokazovati. Zadovoljstvo ob dirkanju je tisto, kar mi daje energijo in zaradi česa sem tule. Moj trud in emocije so enake kot so bile, ko sem debitiral v formuli 1.

Torej boste ostali naslednje leto?

Na to odločitev vpliva veliko dejavnikov. Zagotovo pa moja strast do dirkanja ne bo izginila do konca te sezone.

Ali so dobri rezultati na prvih dirkah tista motivacija za nadaljevanje?

Če se pogovarjava o prvih dirkah, bi bilo lahko veliko bolje, glede na odstope v Bahrajnu in Španiji.

A vam to, da ste še zmeraj dirkač »poskočnega konjička ter še aktualni zadnji svetovni prvak s Ferrarijem, pomeni kaj posebnega?

Ne razumite me narobe. Ponavadi ne občutim nobenega posebnega občutka. Verjetno zato, ker sem že nekaj sezon v teh rdečih oblačilih in poznam vse ljudi tukaj. O tem ne razmišljam pogosto. Največkrat takrat, ko me ljudje spomnijo na to ali pa ko sem v tovarni v Maranellu. V tovarni je posebno vzdušje povezano z rdečo barvo in strastjo. Od prvega dne, ko sem prestopil v to moštvo, sem se zavedal tega, da sem v ekipi, ki je v tem drugačna od vseh ostalih.

Ste se navadili na vlogo očeta?

Z mojima otrokoma imam povsem normalno življenje. Hčerka je imela pred kratkim rojstni dan. Ker še ne hodi, je z njo lažje. Sin je malo starejši in neprestano skače okrog od jutra do večera. Zato ga je seveda težje nadzirati. Rad igra nogomet in zato me prosi, da pridem igrat ven na travo… Pomembno je, da obema posvetim čim več časa.

Kako lahko nekdo, ki ima odklonilen odnos do socialnih omrežij, sedaj ima Instragram?

Po pravici nisem veliki oboževalec tega. Moja žena ima kar nekaj časa uradni račun. Ona je tista, ki mi pri tem pomaga. Zdi se mi, da bo uporaben pri ohranjanju spominov. Pred časom smo uporabljali kamere, da smo beležili družinske in druge dogodke. Sedaj vse počnemo preko pametnih telefonov in tu se občasno izgubijo lahko vse slike. Internet je lahko zato pomočnik in shramba za le te. In morda nekoč, ko ne bom več dirkač, bom lahko pogledal za nazaj, kako je bilo takrat.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija