Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Ugibanja
Kaj pa, če gre brezžično?
Zapletenost današnjih motornih agregatov v F1 še vedno buri domišljijo konkurence, komisarji FIA pa zaradi tega še vedno ne morejo biti povsem brez skrbi.
Peter Žmak
1. junij 2018 | 10:19:27

Tehnično gledano, je FIA pri Ferrariju zaključila pregled domenvno sporne uporabe energije iz sistema ERS. Whiting je pri tem celo okrcal Mercedesove »tožibabe« in primer se zdi zaključen. Pa vendar. Zakaj bo FIA tudi v Kanadi Ferrariju merila količino pretočene energije, oziroma moči? Zavedati se moramo, da so to izredno zahtevne meritve, saj zaradi zaprtosti sistema ERS ni mogoče kar poljubno namestiti senzorjev tam, kjer bi si želeli, temveč je potrebna bolj ali manj tesna integracija z merilnim sistemom. To pa v praksi ni enostavno. Očitno FIA kljub Whitingovim besedam o regularnosti še ni dobila vseh odgovorov, zato bo še naprej nadzirala porabljeno moč. Pravila na papirju so jasna, v baterijski sistem ERSja se lahko v enem krogu nateče za 2MJ energije, poraba pa v nobenem primeru ne sme presegati 4MJ. To pomeni, da je moč elektromotorja omejena na 160KM, kar je v električnem tokokrogu merljiv podatek. Sedaj pa pridemo do tistega bolj zanimivega dela. Podobno kot omejitev največjega pretoka goriva, je tudi skušnjava pri izogibanju tej omejitvi za inženirje zelo velika.

FIA je potrebovala kar nekaj časa, da je ugotovila, da nekatera moštva uporabljajo hlape olja kot dodatno gorivo, ki gre mimo napajalnega tokokroga in šele v letošnji sezoni predpisala dodatna pravila, ki to onemogočajo. Pri pretoku energije pa gre za veliko kompleksnejšo zadevo, kar so priznali tudi pri FIA in zato ne morejo z gotovostjo trditi, da moštva (najbolj je na udaru Ferrari) niso inteligentno zaobšla pravila z izkoriščanjem sive ali temno sive cone. Hipotetično se vprašajmo, kaj pa če je katero izmed moštev (spet namerno ne bom napisal Ferrari), razvilo sistem, ki bi poleg običajnega električnega tokokroga energijo prenašal brezžično? Bi FIA to lahko ugotovila? Težko. Ideja ni neverjetna, saj je že Nikola Tesla leta 1903 s poskusi dokazal, da se da z elektromagnetnim valovanjem prenašati tudi električni tok. V novejšem času naj bi tudi NASA že preizkušala električna zračna plovila, ki bi se napajala preko satelitov, kar pomeni, da bi praktično lahko ostala v zraku neomejeno dolgo. Podobno tehnologijo omogočajo že nekatere mobilne naprave, ki imajo možnost brezžičnega polnenja. In ker je Formula 1 (zaenkrat še) tudi sinonim za tehnologijo na najvišjem nivoju, bi bilo povsem možno, da bi kaj takega uporabili tudi v takem tehničnem biseru, kot je današnji hibridni motor F1. S pomočjo vzporednega sistema bi bilo s pomočjo laserja in oscilatornega električnega ali magnetnega polja možno vzpostaviti pretok energije iz baterije do elektromotorja, kar bi omogočalo izkoristek več kot predpisanih 160KM. Genialna ideja torej, katere realizacija bi bila sicer izredno zahtevna, pa vendar mogoča.

Kaj je res in kaj ne, vedo samo v Maranellu. V Brackleyu ugibajo na podlagi infomacij, ki jih je s sabo prinesel Sassi, pri FIA pa se trudijo razumeti, pa jim nekako ne uspeva.  

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
matt0
DRS, štrom, ogledala, tretja ročica na volanu... absurd kaj se dogaja, ko ima Ferrari SKORAJ tako dober motor kot mercedes.. Predlagam da tisti, ki tožijo in naročajo preiskave, v kolikor se nič ne najde, na koncu tudi plačajo
1.6.2018 15:22:30

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija