Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Pirelli želi nadaljevati, vendar ne za vsako ceno
Prihajajo 18 palčne in pametne pnevmatike?
Pirelli je napovedal, da si želijo še naprej sodelovati v formuli ena. Na njihovem seznamu nalog se nahajajo inovacije, ne pa draga gumarska vojna.
Bojan Vrbnjak
2. junij 2018 | 7:19:53

Pirelli razmišlja, oziroma si predstavlja, da bi v formulo ena dobavljal svoje pnevmatike tudi po sezoni 2019. Italijanski proizvajalec je v kraljevem razredu motošporta dejaven že od leta 2011 in to kot edini opremljevalec. "Mi smo že potrdili naš interes pod enakimi pogoji," je povedal šef Pirellija Marco Tronchetti Provera. "Pod enakimi pogoji smo vsekakor pripravljeni nadaljevati naše angažiranje."

To pa pomeni, da se Pirelli tudi v prihodnosti ne želi spuščati v gumarsko vojno. Italijani bi vložili denar za razvoj in raziskave, prav tako tudi v marketing, "toda ne želimo vstopiti v nobeno denarno vojno," poudarja Tronchetti Provera. Zato pa so še naprej pripravljeni, da sprejmejo želje partnerjev v formuli ena, kar so storili že v preteklih letih.

V prihodnje bi lahko znova postala aktualna tema odprava 13 palčnih pnevmatik. Spomnimo se, da je Pirelli že pred časom opravil test s pnevmatikami nizkega presega, ki pa na koncu niso našle poti v formulo ena. "Mi smo odprti," poudarja šef Pirellija. "Vsak tehnološki izziv je za nas dobra vest. Mi smo srečni s 13 palčnimi pnevmatikami, srečni pa smo tudi z 18 palčnimi. Te so bolj vidne. Tem večje, tem boljše."

Pirelli je pripravljen, da iz svoje omare znova izvleče 18 palčne pnevmatike. Potrebovali bi le nekaj testnih dni, ekipe pa bi morale svoje dirkalnike oblikovati za te večje pnevmatike, kajti na spremenjeni velikosti pnevmatik visi ogromno parametrov, ki so potem drugačni. In to ne samo za dirkalnike, temveč tudi za Pirelli. Pri tem pa gre tudi za stvari, na katere v prvem trenutku ne razmišljaš.

Na primer pri temi marketinga. Kajti pri pnevmatikah nizkega preseka bi ob straneh bilo malo prostora za Pirellijev logotip. Po informacijah kolegov iz Motorsport-Total.com naj bi Pirelli zato razmišljal o tem, da iz aktualnega "ravnega" logotipa preide na varianto, ki bi bila prilagojena na oblino platišč, da bi s tem lahko koristili večjo površino. "Našli bomo pot, da bomo imeli urejeno reklamiranje. Pokazali smo, da so naši ljudje v stanju kombinirati tehnologijo in marketing," tako Tronchetti Provera.

V prihodnosti bi lahko tema postale tudi tako imenovane pametne pnevmatike. Te naj bi zagotavljale še več informacij kot doslej. "Če bo to pomagalo športnim vidikom, potem smo pripravljeni tudi za to," doda šef Pirellija, ki v isti sapi opozarja: "O dodatni vrednosti k poplavi informacij, ki jih imajo, morajo premisliti ekipe. Za nas je to nekaj pozitivnega, ampak o tem, skupaj s krovno organizacijo FIA, odločajo ekipe."

"V spominu pa moramo vedno zadržati tole: poganjata nas tehnologija in varnost. Če je to ta izziv, potem je v redu. Če pa je izziv denar, pote prosim lepo. Vsi drugi imajo denar in mi ga potrebujemo," še duhovito zaključi Tronchetti Provera.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija