Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Chase Carey
Tloris steze pomemben za dobro dirkanje
Chase Carey meni, da ni vsaka steza dober oder za formulo ena in zaradi tega želi ubrati drugačno pot kot njegov predhodnik Bernie Ecclestone.
Bojan Vrbnjak
5. junij 2018 | 7:12:19

V času vladanja Bernieja Ecclestonea so se na koledarju dirk formule ena pojavila številna nova prizorišča. Mnoga od teh so bila deležna kritik že od samega začetka, saj je šlo za megalomanska dirkališča brez pravega dirkaškega vzdušja. In nasploh so se te steze na koledarju dirk znašle samo zaradi tega, ker so bili organizatorji pripravljeni plačati zelo visoke pristojbine. Chase Carey, novi šef formule ena, želi to konkretno popraviti.

V okviru športne konference FIA na Filipinih, je Carey povedal, da želi formula ena v bodoče staviti na druga težišča kot je to bil primer v preteklosti. "Nekaj dejavnikov je za nas zelo pomembnih," tako Carey, ki jih tudi našteje: "Najprej moramo zagotoviti, da neka steza nudi dobro dirkanje." To pomeni, da se zagotovi možnost prehitevanj, k temu pa da steza vsebuje tudi spektakularne odseke.

Toda takšen profil zahtev tačas ne zagotavljajo vse steze aktualnega koledarja dirk formule ena. Tega se zaveda tudi Carey: "Obstajajo steze, na katerih ni mogoče izvesti dobrega dirkanja. In na tem moramo delati." Ali to pomeni, da bodo morale te nagovorjene steze opraviti modifikacije ali pa bodo v celoti letele iz koledarja dirk, pa Carey ni želel povedati oziroma to pušča odprto. Povedal je le, da mora formula ena srednjeročno zagotoviti, da obišče prave steze, kjer bodo navijači deležni napetih dirk.

To naj bi formulo ena že kratkoročno vodilo v nove trge v Ameriki in predvsem Aziji. "Obiskati moramo kraje, ki navdušujejo celoten svet. Navijači pred televizijskimi sprejemniki morajo biti prevzeti nad temi kraji. Vse mora biti nekaj posebnega, da se potem še sami določijo za obisk. Skratka, potrebujemo takšna magična mesta in države."

To konkretno namiguje na to, da bo formula ena že kmalu gostovala v Vietnamu. Tam so pred kratkim opravili demonstracijski šov in Carey je bil navdušen. "Vietnam je ena izmed držav, ki bi lahko bila zanimiva tako za turiste kot tudi poslovneže in ta država je zelo visoko na njihovem seznamu. Vendar pa, kar poudarja tudi Carey, se to ne bo zgodilo na račun formule ena v Evropi, kateri ne želijo obrniti hrbta. "Potrebujemo uravnoteženost dirke po celem svetu. Naš temelj je Evropa, in to želimo nadgraditi. Vendar pri prizadevanju, da okrepimo dirke formule ena v Ameriki in Aziji, ne smemo zanemariti korenin našega športa." Očitno so tradicionalna dirkališča znova visoko cenjena, veliko bolj kot v času Ecclestonea.

Za Careya je pomembna tudi točka stabilnosti oziroma trajnosti. Namesto da bi nekega lokalnega organizatorja dirk z visokimi pristojbinami pribili na zid, Liberty Media raje stavi na konkretne ukrepe k obojestranski podpori. "Gre za to, da imamo uspešne prireditve. Za to pa je potrebna pomoč javnega sektorja, vlad in podjetij. Da bi bile naše prireditve kar se da dobre, mora priti do usklajenega delovanja teh dejavnikov. Samo na ta način lahko iz naših prireditev naredimo spektakel, ki si ga želimo." In to ne za vsako ceno, kot je na koncu še poudaril Carey. "Kvaliteta je pred kvantiteto. Za nas je prioriteta, da 21 dirk našega koledarja pokaže ves svoj potencial."       

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija