Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Jean Alesi
Prva in edina zmaga v Kanadi
Pred 23 leti je simpatični Francoz s Ferrarijem na VN Kanade osvojil svojo prvo in edino zmago v formuli 1.
Miran Švarc
5. junij 2018 | 22:08:41

Francoz sicilijanskih korenin (rojen 11. junija 1964 kot Giovanni Alesi, mati in oče sta se preselila v Francijo v Avignon), se je v formuli 1 prvič pojavil v drugi polovici sezone 1989 kot zamenjava za Alboreta pri Tyrellu in prepričal strička Kena, da mu da pogodbo, hkrati pa je isto leto osvojil še naslov F3000.

Nase je zares opozoril v Detroitu prihodnje leto, ko je na ulični dirki povzročal preglavice Ayrtonu Senni, ko je z Tyrellom z V8 motorjem kar 25 krogov vodil pred Senno z mogočnim Hondinim V10 in ga potem še enkrat prehitel nazaj. Na tej prvi dirki sezone je dosegel 2. mesto.

Za prihodnje leto je presedlal k Ferrariju in tam ostal do konca 1995, ko si je s Schumacherjem zamenjal mesto pri Benettonu. V tem ne prav spešnem obdobju Barnardovega Ferrarija z V12 motorjem je osvojil nekaj stopničk, vrhunec slave pa je dosegel na VN Kanade 1995, ko je osvojil zmago.

Na kvalifikacijah je bil najhitrejši Schumacher pred obema Williamsoma, Ferrarijev dvojec Berger Alesi je zasedal četrto in peto mesto.

Na dirki je na jutranjem ogravanju prvič tisti vikend deževalo, vreme pa je bilo spremenljivo tudi med samo dirko. Zaradi takih pogojev je Hill po okvari menjalnika končal v pesku. Čeprav je Schumacher vodil večino dirke, je zaradi težav z elektriko v 57. krogu moral v bokse in tako je drugo uvrščeni Alesi prišel na vrh. 70 sekund postanka v boksih, ko so Schumacherju menjali volan, je bilo dovolj, da je Alesi ostal spredaj pred obema Jordanoma, Schumacher, ki se je na dirko vrnil kot sedmi, pa se je do konca prebil na peto mesto. Gerhard Berger je v 61 krogu trčil z Brandlom.

Jean Alesi se je potem dve leti udinjal pri Benettonu, se preselil k Sauberju za dve leti in še za dve leti k Prostu. Ko se je ekipa konec 2001 sesedala, je odpeljal še pet dirk za Jordan, preden se je poslovil iz F1. Pisalo se je 2001.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija