Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Chase Carey
Več prehitevanj šele 2021
Ravno šef formule ena Chase Carey dvomi v to, da bodo nova pravila aerodinamike že v prihodnjem letu poskrbela za bolj napete dirke. Ali to pomeni, da bodo še naprej zmagovale le prve tri ekipe?
Bojan Vrbnjak
6. junij 2018 | 12:21:33

Prehitevalni manevri niso vse, toda brez njih ni nič. Do tega spoznanja so odgovorni formule ena pri Liberty Media prišli do spoznanja na uvodni dirki letošnje sezone v Melbournu, kjer smo videli le pet prehitevalnih manevrov. In kako je lahko dolgočasna dirka brez prehitevanj, smo lahko videli na zadnji dirki v Monaku, čeprav tukaj razlog tiči v specifiki same steze.  

Po Avstraliji je pri šefih formule ena dozorela odločitev, da že za naslednjo leto pripravijo paket s takojšnjimi ukrepi, ki naj bi znova olajšal prehitevanja na stezi. V času stabilnega pravilnika aerodinamike, je bilo kljub sistemu DRS iz leta v leto težje prehiteti tekmeca pred seboj. Razlog tiči v vedno bolj zapletenih dirkalnikih, ki generirajo veliko podtlaka in ki vedno bolj občutljivo reagirajo na umazan zrak.

Nekoliko presenetljivo je komisija formule ena 30. aprila soglašala z idejami Liberty Medie in krovne organizacije FIA, čeprav so te pred tem padle pri tehnični delovni skupini in strateški skupini formule ena. Ampak v prihodnjem letu bodo dirkalniki vozili s širšimi in poenostavljenimi prednjimi krilci, da bi s tem dirkačem za tekmeci omogočili lažje približevanje in prehitevanje – z manj tako imenovanega umazanega zraka. Zapleteni izrastki na stranskih končnih ploščah prednjih krilc bodo namreč prepovedani.

Nadaljnje točke tega novega paketa so tudi širše zadnje krilce s poenostavljenimi končnimi ploščami za večji učinek sistema DRS in prepoved usmerjanja zračnega toka skozi prednjo os kot tudi sprememba na hlajenju zavor. S tem naj bi dirkalniki postali počasnejši do 1,5 sekunde na krog, verjame tehnični šef FIA Nikolas Tombazis, ki skupaj s športnim šefom formule ena Rossom Brawnom in nekdanjim tehničnim šefom Williamsa Patom Symondsom, ki je bil v delovni skupini, verjame, da bomo s temi novimi pravili aerodinamike sezone 2019 videli bolj napete dirke in več prehitevalnih manevrov.

Toda njim sedaj ugovarja ravno šef formule ena Chase Carey. "Prehitevanje je nedvomno velika težava in vemo, da koraki, ki jih uvajamo skupaj s krovno organizacijo FIA, niso nobeno zdravilo, temveč le prvi korak," tako Američan na športni konferenci FIA v Manili. "Spremembe v letu 2021 bodo bolj pomembne."

Ali to pomeni, da bodo navijači formule ena še najmanj dve leti morali gledati dirke z manj prehitevanji in zmagami velikih treh moštev? "Temo aerodinamike smo zagrabili z velikim stilom. Ampak verjamemo, da moramo storiti še veliko več, da bo prehitevanje postalo veliko bolj pomemben del našega športa." Dirke, ki si jih predstavlja Carey, bomo tako videli šele po veliki spremembi pravil leta 2021.

"Ravno se soočamo z mnogimi idejami, ki bi vodile do večje konkurenčnosti, več akcije in nepredvidljivih dirk. Navijači si želijo presenečenja, želijo, da včasih zmaga tudi dirkač v slabšem dirkalniku." Da bi se to na podlagi manj zapletene aerodinamike zgodilo že v prihodnjem letu, 64-letni Američan to ne verjame in zaradi tega navijačem ne želi ustvarjati lažnih pričakovanj. "Bilo bi lepo, če bi imeli outsiderja, ki bi mešal štrene velikim trem. V Bakuju smo imeli na odru za zmagovalce drugo ekipo in upam, da bo v prihodnje še več takšnih presenečenj." V Bakuju je namreč na stopničkah stal dirkač ekipe Force India Sergio Perez.

Zaradi tega svojo Vizijo 2021 opisuje na sledeč način: "Sedaj se bomo najprej spoprijeli z ogromnimi razlikami proračunov med ekipami, potem z razlikami pri razdelitvi prejemkov – oboje namreč skrbi za neravnotežje na stezi. Poleg tega sta tukaj tudi aerodinamika in novo pravilo motorjev. Gre za mešanico, od katere se nadejamo, da bo vodila do bolj napetih dirk. Želimo namreč, da bo formula ena zanimiva tudi za morebitne nove ekipe in da bo to serija, v kateri bo vsakdo nastopal z navdušenjem," še zaključi Carey.     

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
Interceptor1
Naj si pogledajo pravila DRS pri DTM in jih kopirajo. Cisto enostavna resitev.
6.6.2018 23:22:34
andrej
samo to je glupo... recimo da navijam za dirkača 1 in potem dirkač 2 vozi za njim, in zaradi FIE bo zdaj dirkač 2 prehitel .. in kaj pol ? jaz sem namreč srečen če dirkač 1 ostane spredaj
7.6.2018 13:31:50
Brumbrum44
Se mi je zdelo da 2019 ne bo nič...
7.6.2018 16:02:32
Brumbrum44
Andrej sej pol ko dirkač 1 zgubi mesto mu lahko še vedno sledi in ga spet prehiti...
7.6.2018 16:03:50
hubertfast
To bo še zanimivo 🤣✌️🎉
9.6.2018 11:16:48
hubertfast
Hehe, po sliki gor je Todt kot Penguin s cigareto
9.6.2018 11:17:42

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija