Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Ferrari in tema baterija
Zakaj se je spor sploh razširil
Morebitna nelegalna baterija Ferrarija je le del velike celote, zakaj je v zadnjih tednih v formuli ena prišlo do intenzivnih in kontroverznih debat.
Bojan Vrbnjak
11. junij 2018 | 11:01:35

Ali je dirkalnik SF71H Sebastiana Vettla in Kimija Raikkonena legalen ali ne? S tem vprašanjem se je formula ena v zadnjih tednih zelo intenzivno ukvarjala in s tem povzročila kontroverzne debate pri konkurentih. Kajti kratkoročnega odgovora na to vprašanje ni. Šele od Monaka naprej je jasno: Nobene reklamacije, vse korektno – vsaj kar so lahko ugotovili strokovnjaki okrog Charlieja Whitinga. Kajti predmet reklamacije, baterija dirkalnika Ferrarija, je že tako zapleteni pristop samo še otežila. 

Da se proces preiskave vleče že več tednov, to v formuli ena ni nobena izjema, prej pravilo, kot pove Whiting. "Pred tremi ali štirimi leti smo imeli na primer težavo z dnom dirkalnika Red Bull. Potrebovali smo tri tedne, da smo to temo zaključili. Tukaj ni nič drugače." Kajti predstavniki FIA se morajo najprej spoznati s tehniko, v tem primeru z razdeljeno baterijo dirkalnika SF71H.

Ker je Ferrari sistem baterije razdelil na dva dela in s tem ravnal drugače kot tekmeci, so bile sprva potrebne razjasnitve. Navsezadnje se je pojavil sum, da bi lahko Ferrari oba dela baterije koristil ločeno in si s tem pridobil nedovoljeno prednost. In pravila formule ena v takšni situaciji zahtevajo, da mora prizadeta ekipa varuhe pravil prepričati v legalnost svojega materiala, kar pa je dolgotrajen proces.

Seveda pa ta primer še ni povsem zaključen. Da bi FIA podelila svoj blagoslov, so Ferrariju naročili, da od Kanade naprej dirkajo z novo programsko opremo za baterijo – po navodilih krovne organizacije FIA. S tem naj bi zagotovili, da ne bo uporabljena nelegalna rešitev. Na drugi strani pa želi FIA pospešiti lastne procese, tako Whiting. "Od Kanade naprej bomo imeli boljši sistem, da bi lahko hitro zasledili takšne sporne teme." Whiting pa pri tem ni želel zahajati v detajle.

Tekmeci so sedaj – zaenkrat – pomirjeni. Niki Lauda na primer meni, da lahko formula ena govori o sreči, da se je govorica, češ da je Ferrari nelegalen, pospravila v predal. "Ta govorica se je pojavila že v Melbournu. Že od samega začetka sem dejal, da se mora to pojasniti. To se je sedaj zgodilo, pravi FIA. Od sedaj naprej je Ferrari legalen. Tako vsaj jaz berem te informacije. O preteklosti ne govorimo več."

A ta preteklost, ki jo navaja Lauda, še zdaleč ni rešena. Kajti način, kako je FIA dobila vest o morebitnem spornem ravnanju Ferrarija, postavlja določena vprašanja. Informacijo o Ferrarijevem sistemu baterije je namreč sprožil nekdanji zaposleni ekipe iz Maranella, kot pojasni Whiting. "Ta medtem dela za Mercedes. Toda njegova informacije je že stara, ker je bil nazadnje zavezan prepovedi dela." Zaradi tega je imela FIA na začetku svojih preiskav enomesečni zaostanek, še pove Whiting.  

Na drugi strani pa šef ekipe Mercedes Toto Wolff obsoja, da so se objavili detajli o pretoku informacij, ali veliko bolj, da so se objavila imena posameznih oseb. Avstrijec pojasni, da to v takšnih primerih ni pravilna pot. "V redu je, če se pove, da je iniciativo sprožila neka ekipa. Toda pri tem se ne sme nihče osebno pribiti na križ."

V osnovi ne gre za nizkotno dejanje, če neka ekipa pod vprašaj postavi tehnično rešitev tekmeca. "To je povsem običajen postopek, da se ekipe v določenih vprašanjih legalnosti posvetujejo s krovno organizacijo FIA. To se dogaja nenehno." To pa nikakor ne kali klime v paddocku. "Tukaj se ni nič spremenilo. Na stezi se trdo borimo in poskušamo, da si pridobimo prednost. Toda potem moramo biti v stanju, da skupaj spijemo pivo. Poleg tega si tudi vsi želimo, da je formula ena uspešna in to nas združuje," pove Wolff.

Po besedah Whitinga, so on in njegovi kolegi dejansko nenehno zaposleni z vprašanji legalnosti. "Ravno v primerih, ko nek sodelavec iz ene ekipe prestopi v drugo. Ampak vsi pridejo do nas in nam prinašajo svoje prošnje." Tako je bilo tudi v zadevi Ferrarijeve baterije. "Zato smo jih obiskali in preverili stanje." A Whiting si ni mogel predstavljati, kako veliki direndaj lahko sproži ta posebna tema. "To se je v paddocku razširilo kot kakšen požar in se je dodatno napihnilo. Sam menim, da to ni bilo upravičeno."       

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
Izklop
PA KAJ TO JE SE NORMALNO. AVTOMANIJA(UREDNIKI) SO MI BLOKIRAL PREJSNI RACUN (interceptor1) ZATO, KER SEM NAPISAL SVOJE MNENJE O HAMILTONU (njegovo karakter, sprenevedanje, kupovanje letal, zvezdnistvo,.....se mi ne dopade. Pac mi ni vsec.) IN ZATO NEKOMU BLOKIRAS RACUN. KJE JE SVOBODA IZRAZANJA, DEMOKRACIJA... VAM JE TO KAJ ZNANO. NISEM NOBENEGA ZALIL, BIL NESTRPEN ALI BILO KAJ PODOBNEGA. PAC NE MARAM PRESERATORJEV TAKSNIH IN DRUGACNIH. CE STE PA VI UREDNIKI NJEGOVI FENI, PA BODITE. SAM NE DRUGIM, ZATO RACUNE BLOKIRAT. BOLANO.
12.6.2018 17:38:10

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija