Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Potapljajoča se ladja….
Quo vadis, McLaren?
Namesto napovedanega naraščajočega trenda po zamenjavi motorjev, ekipa McLaren vedno bolj tone. Da bi opustili razvoj dirkalnika MCL33, pa po mnenju odgovornih moštva ni rešitev.
Bojan Vrbnjak
13. junij 2018 | 9:19:10

Ekipa McLaren še naprej caplja na mestu. Fernando Alonso je na začetku sezone napovedal, da bo uvodna dirka sezone v Avstraliji najslabša za njegovo ekipo, toda če smo si natančno pogledali zadnjo dirko v Kanadi, imamo pravico do drugačnega mnenja. Tako slab, kot je bil v Montrealu, McLaren že dolgo ni bil.

Pri tem pa je Španec ravno pred dirkaškim koncem tedna VN Kanade povedal, da je zanj formula ena preveč predvidljiva, ker se bo znova znašel na mestih od sedem do dvanajst. Pri McLarnu pa s celo govorili o tem, da oba dirkača spravijo v tretji del kvalifikacij. Toda streznitev je prišla zelo hitro, saj sta njihova dirkača zasedla 14. in 15. mesto. Za dirkalnikom Sauberja!

Po kvalifikacijah se je Alonso postavil pred medije in kazal zbegan obraz. "Glede forme obstajajo pri vseh vzponi in padci. Ne samo pri nas. Jasnega odgovora pa ni," je povedal Španec, ki zelo dobro ve, da mu letos ponovno ne bo uspelo doseči odmevnih rezultatov, zato ne preseneča njegov komentar o predvidljivosti formule ena. McLaren je veliko obljubil, zelo malo izpolnil. Pred obdobjem s Hondo so si širokoustno obetali zmage in stopničke, toda edini obisk odra za zmagovalce sta opravila Alonso in Jenson Button v Braziliji – seveda za šalo. McLaren je hitro našel krivca in s prstom pokazal na japonskega proizvajalca motorjev. Poleg tega so se znova širokoustili z izjavo, da bi s konkurenčnim motorjem sodelovali v boju za najvišja mesta, saj je njihova šasija ena izmed najboljših v karavani formule ena.

V letošnji sezoni imajo Renaultov motor in s tem enako pogonsko enoto kot Red Bull. Priznati moramo, da so zaradi pozne odločitve menjave dobavitelja motorja imeli manj časa za priprave, toda njihov nastop v Kanadi lahko brez slabe vesti označimo kot blamažo. "Red Bull, Renault in McLaren imajo enake motorje, toda v Kanadi je Red Bull obe drugi Renaultovi ekipi prehitel za krog. Renault pa je uničil McLaren. Tega ni mogoče opisovati z leporečjem," je povedal nekdanji dirkač formule ena Martin Brundle.

"Glede današnjega dne smo zelo frustrirani, kar si seveda ni težko predstavljati," je po dirki v Kanadi menil šef McLarna Zak Brown. Vedeli so, da bo Montreal za ekipo veliki izziv, kajti steza pokaže vse slabosti dirkalnika. Službenemu vozilu Alonsa in Vandoornea MCL33  manjka oprijema v počasnih zavojih in v Montrealu jih je kar nekaj. "Zaradi tega smo morali voziti z višje nastavljenimi krilci, kar pomeni večji zračni upor," je povedal dirkalni šef ekipe Eric Boullier. Da bi sezoni 2018 odkljukali in vse stavili na razvoj dirkalnika 2019, za ekipo ni opcija in tudi ne rešitev. Dirkalnik MCL33 bodo še naprej razvijali in to ima tudi svoje razloge. "Najprej moramo razumeti, kaj je narobe, da s tem ne bi ponovili nobene napake. Da bi odpravili pomanjkanje oprijema v počasnih zavojih, bi to lahko zelo vplivali na performanco dirkalnika," še pove Boullier.  

Da se McLaren iz športnega vidika ne nahaja tam, kjer si tudi samo srčno želijo, tega ni potrebno več nikomur razlagati. Bolj pomembno je dejstvo, kaj bo ekipa, ki je svoj zadnji naslov osvojila pred desetimi leti, naredila, da se reši te mizerije. Zak Brown trdi, da se nahajajo v nekem procesu ponovne izgradnje. In ta proces potrebuje svoj čas. "Če imaš takšne izzive, potem ne postaneš boljši z vsako naslednjo dirko."

In čeprav se medtem nahajajo že v šesti sezoni brez zmage, pa McLaren 100 odstotno zaupa svojim ljudem. Po besedah Boullierja gre sedaj za to, da bi razumeli, zakaj dirkalnik ne odgovarja pričakovanjem in da se naredi vse, da na kolesa postavijo konkurenčen dirkalnik. "Ampak verjamem, da nam bo z ljudmi, ki jih imamo, to tudi uspelo," verjame Boullier.

Optimisti pri McLarnu vidijo naraščajoči trend forme. Letos so osvojili že 40 točk, v lanskem letu so bili po dirki v Kanadi še brez ene pičle točke. "Zardi tega mi je letošnje leto ljubše," pravi Alonso. Pesimisti pa vidijo, da gre letos navzdol, kar kažejo tudi rezultati Alonsa. Peto mesto v Avstraliji, potem sedmi, sedmi, sedmi, osmi in nazadnje dva odstopa. Od Avstralije naprej ni šlo na bolje. Za Španca obstaja upanje, da se bo vsaj ta trend v sezoni 2018 kmalu obrnil.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
2fast4y
Še pred sezono,ko je lepil sličice z vozniki aktualne F1 je Alonso videl sebe na vrhu s Hamletom ter Verstappnom in Ricciardom...
13.6.2018 14:40:40
macolar
V bistvu pa je točkovno v tem času Mclaren najvišje kot pa po treh letih z Hondo. Mediji radi dramatizirajo zaradi tega ker naslovnica boljše izpade, potem so posamezniki ki nesrečo in slabe rezultate privoščijo. Kdo pa je pričakoval da bojo kr takoj začel dosegat najboljše rezultate? Lasten PR jih je spet udaril po jeziku, bolje bi bilo da bi bili tiho - kot je izjavu Button. Trenutna forma napram trem prejšnjim sezonam je za več nivojev boljša, ni pa noben presežek. Dejstvo je da je bil Alonso na vseh dosedanjih dirkah v točkah, na žalost je zadnji dve avto spustu dušo in 7, 8 točk je šlo za brezveze v smeti. Bi pa upu trdit da toliko koristi kot jo prinese Alonso, nardi vsaj toliko če ne še več škode. Nikakor ne verjamem da je Vandoorne tako zanič da nebi mogu pricaplat z materialom ki je sposoben osvajat sedma mesta v deseterico. Nekje sem celo prebral da včasih z njim tretirajo bolj kot z tretjim dirkačem kot pa z drugim... Mclaren bo zadihal ko se bo Alonso poslovil, sprostilo se bo 30 milijonov, pa ponovno se bosta lahko oba dirkača borila za točke. Še prej pa bo trebe malo prevetrit oddelke, še največja korist pa bi se zgodila če bi jih v celoti ali pa vsaj večinsko odkupil kak evropejec ki ima nekaj pojma o motošportu, ker ti arabski magnati so samo ljudje z velikimi malhami denarja, o motošportu pa nimajo neke blazne pameti.
13.6.2018 16:24:51
abt
to da je mclaren pozabljena zgodba jaz govorim ze 5 let in jih najbrz nikoli vec ne bomo videli v vrhu... podobna zgodba kot williams..pa čeprav jih eni strokovnjaki tu vsako leto pred sezono postavljajo pred ferrari....
13.6.2018 21:16:56
matt0
macolar, točke kažejo vzpodbudno stanje, resnica pa je, da je velika večina teh točk prišla le in izključno zaradi nesreče tekmecev. Force india štartala slabo, par odstopov red bulla ipd. Realno stanje je, ne sicer glede na to dirko, ampak nekje vmes. če kdo spredaj odstopi, lahko Alonso dobi točke. Vidimo pa, da so kadrovsko podhranjeni, menda vsak, ki je kaj znal, zdaj to zna pri Force Indii, nekateri pri Renaultu.. se pa strinjama glede Alonsa. Dokler avto ni za nikamor, ni važno, kdo vozi. V zadnjih 4 letih, bi privarčevali dosti denarja, konstruktorsko pa se ne bi dosti spremenilo.. če si na dnu, si na dnu.
13.6.2018 22:04:07
matt0
To glede vandoorna pa je tudi večinoma res - alonsa tretirajo, kot bi se boril vsaj za naslov. Nove dele dobiva prvi.. nekaj upgradeov je uspešnih in boljših, veliko naredi pa psiha.
13.6.2018 22:05:35
dbench
Ne vem kaj se dogaja z Vandoornom. Ali ga je pritisk zdelal, ali nima enakovrednega materiala,.. ampak letos je popolnoma odpovedal napram Alonsu. Na dirki je konstantno ene 5, 6 mest za Špancem.. Vprašanje kaj bi bilo če ne bi bilo Alonsa, ki je res pobral vse možne pike ki so bile na voljo kot drobiž ki so ga drugi spustili z rok.
14.6.2018 7:48:22
Fero
Pač fant ni na istem nivoju kot Alonso.
14.6.2018 9:56:19
HakkA
@abt +1 se v tem primeru popolnoma strinjam. Je pa žalostno, da se to dogaja s tako vrhunsko ekipo kot je mclaren. Upam, da jih še kdaj vidim pri vrhu
15.6.2018 18:03:53

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija