Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Pomembna odločitev
Je naveza Red Bull Honda že dejstvo?
To, kar se je napovedovalo že dolgo časa, očitno postaja realnost. Red Bull naj bi že sklenil pogodbo s Hondo.
Peter Žmak
14. junij 2018 | 10:43:56

Helmut Marko, je v Kanadi dejal, da bo ekipa iz Milon Keynesa odločitev o motorju objavila na domači dirki v Zeltwegu. V javnost pa že curljajo indici o sprejeti odločitvi. Nezadovoljstvo vodstva ekipe Red Bull s francoskim dobaviteljem Renault, se vleče že nekaj sezon. Pred začetkom letošnje sta Horner in Marko sprejela prvi pomemben korak k spremembi, ko sta v B ekipo, Toro Rosso, pripeljala Japonce z ranjenim ponosom. Dala sta tudi jasno vedeti, da bo letošnje leto za Red Bull prelomno, kar se tiče odločitve o prihodnosti imena motorja v zadku dirkalnika. Opciji sta (bili) dve. Ostati pri Renaultu, če bo ta pokazal dovolj velik napredek, ali pa se zanesti na japonski agregat, vkolikor bodo rezultati Toro Rossa vzpodbudni. Japonci so molče staknili glave in poprijeli za delo, tako kot znajo, vendar tudi pri Renaultu niso sedeli križem rok. Le da so bili vseskozi bolj glasni, saj se je Cyril Abiteboul zavedal, da je na mizi povsem realna možnost, da jim Red Bull pobegne h konkurenci.

Obojestranski pritiski so se vršili na skoraj vsaki dirki, pri čemer so dvosmerno letele tudi ostre besede. Renault je v nekem trenutku celo postavil rok odločitve 15.maj 2018, ko se bi morala Horner in Marko izjasnit o prihodnosti motornega dobavitelja. Namesto odločitve, sta lisjaka najprej izposlovala podaljšek do konca letošnjega maja, potem odločitev vezala na kanadsko dirko, kjer so tako Japonci kot Francozi pripeljali izboljšane različice motorjev, po dirki pa javno objavila da bodo z odločitvijo počakali do domače dirke v Avstriji, ki bo na sporedu 1.julija. Renault se je odzval še ostreje in jim sporočil, da do Avstrije ne mislijo čakati, saj njihova ponudba takrat ne bo več veljala. In kaj se je dogajalo v ozadju teh preigravanj? Renault je v Kanado pripeljal motor, ki naj bi prepričal z dodatnimi 20timi konjskimi močmi. Kljub prvotnim izjavam, da nov motor ne bo na voljo Red Bullu, se je odločitev spremenila in oba bika sta bila skozi cel vikend zelo konkurenčna. Svoj marketinški pritisk je šef Renaulta vseskozi vršil tudi z izjavami, da Red Bull lahko v naslednjih dveh letih postane prvak edino s francoskim motorjem. Seveda ima pri tem Cyril Abiteboul svojo računico, saj izguba enega odjemalca motojev nima samo ekonomskega učinka, pač pa v primeru Red Bulla, predvsem izgubo referenčne primerjalne točke za tovarniško moštvo Renault. To, da je Red Bull zmagal dve letošnji dirki in da je bila njihova hitrost na ravninah zavidljivo visoka, je za Renault pomembna informacija, saj lahko razpolagajo s podatki moštva in ga primerjajo s svojimi.

In Honda? Izboljšan motor, ki naj bi imel poleg dodatni 27KM tudi manjšo porabo se je v Hartleyevem dirkalniku izkazal za velik korak naprej, čeprav je na dirki Novozelandec po nesreči odstopil že v prvem krogu. Primerjava na kvalifikacijah je pokazala, da je Gasly s starim motorjem vozil 3 desetinke počasneje, kar ni zanemarljivo, posebej še če upoštevamo dejstvo, da je Francoz običajno hitrejši izmed obeh. Japonci so s tem najverjetneje dokončno prepričali Hornerja in Marka, ki je tako ali tako od začetka navijal za Hondo. Pisali smo že tudi o tem, da se že celo leto pospešeno uči japonskega jezika, kar je samo po sebi zgovorno. Honda namreč prinaša v primerjavi z Renaultem bistveno prednost. Red Bull Honda bo tovarniško moštvo, kar Renault nikakor ne more zagotoviti. Hkrati pa bodo sinergije vidne tudi pri B moštvu Toro Rossu, kjer bodo Japonci prav gotovo tudi primaknili kakšen kupček denarja. Mateschitz, Marko in Horner si namreč želijo tesnejšega sodelovanja med obema ekipama, ki si bosta v bodoče med seboj delila še več komponent in s tem nižala stroške. Nekaj podobnega torej, kar se dogaja med Ferrarijem in Sauberjem. Odlašanje z odločitvijo s strani Red Bulla ob neupoštevanju rokov, ki jih diktira Renault pomeni da so Francozi to bitko najverjetneje izgubili. Upam si trditi, da je odločitev v smeri japonske že sprejeta. Kdaj in kdo jo bo prvi objavil pa bomo videli v naslednjih dveh tednih.             

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
Aichi
Logično, ko ni več ljubezni, nima smisla vztrajat skupaj.
14.6.2018 12:53:29
Gazibo2
Ne vem ne vem če je to dobra odločitev.
14.6.2018 14:39:27
2fast4y
Če bi bil jaz v cyrilovih hlačah jih bi že zdavnaj nekaj poslal!
14.6.2018 15:04:34
Aichi
Mislim, da je to edina možna. Renault ma svojo ekipo in jih pere Red Bull, slej ko prej se bo to nehalo in pol bo Red Bull le še stranka, tako je pa zdaj Honda 110% lahko osredotočena na Red Bullovi ekipi.
14.6.2018 16:01:19
andrej
kar dober posel, tudi marketinško gledano
14.6.2018 17:28:59
GTI
Honda se, izgleda, počasi dviguje v smislu zmogljivosti in vzdržljivosti. Renault morda tudi, vendar ne verjamem, da bo isti material, razen svojemu moštvu, namenjal še drugim.
14.6.2018 19:54:29
zoki
Vprašanje kje bi bila Honda že, če ne bi tako dolgo vztrajala z nesposobnim McLarnom. RB-Honda je edina logična poteza, razen če so v zakulisju kakšne informacije glede 2021 motorjev že, pol se na splača za 2 leti menjavat.
15.6.2018 10:57:19
ripmork
Po izjavah Kay-a (Toro Rosso) bi do polovice sezone Honda znala ujet Renault po moči. Definitivno Honda; čeprav bi se jim znalo mal kolcat po francozih v primeru porodnih teažav, je dolgoročno to boljša opcija, praktično tovarniška ekipa bi bili.
15.6.2018 11:08:38

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija