Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Mercedes z najdaljšo prevoženo razdaljo
5.604 kilometrov z enim motorjem
Mercedes je moral za dirko v Kanadi prestaviti uvedbo novega motorja in srebrne puščice so uporabile starega, ki je na sedmi dirki sezone presegel znamko 5.000 prevoženih kilometrov. Bottas bi imel raje nekaj konjev več..
Bojan Vrbnjak
20. junij 2018 | 8:39:18

Letos imajo dirkači na razpolago – brez kazni – samo še tri enote motorjev, turbo polnilcev in MGU-H komponent. Če izhajamo iz tega, da se v povprečju na dirkaški konec tedna odpelje okrog 780 kilometrov, potem mora vsaka pogonska enota zdržati najmanj 5.460 kilometrov. Na testni mizi so motorje preizkušali na cikluse 7.000 do 8.000 kilometrov, da bi bili na varni strani in to je 2.000 kilometrov več kot v lanskem letu.

Kdor se želi ogniti kazni pribitka mest, mora z eno pogonsko enote odpeljati najmanj sedem dirkaških koncev tedna. VN Kanade je bila sedma dirka v letošnjem koledarju. Kljub temu pa so želeli vsi proizvajalci v Montrealu nastopiti s svežimi agregati. S 73 odstotkov polne obremenitve spada steza v Montrealu med hujše preizkušnje za V6 agregate. In tukaj šteje vsak konjiček v motorju, zato velja bolje novi kot stari motor. Zaradi tega so proizvajalci načrtovali, da prvi motor uporabijo na manj zahtevni stezi.

Mercedes je načrtoval, da svoj prvi motor sedmič uporabi na Hungaroringu. Toda iz tega ni bilo nič, kajti okvara pri novem motorju na testni mizi je ustavila načrtovano uporabo v Kanadi. Zaradi tega je bil Mercedes – in tudi njegovi odjemalci – prisiljen, da še enkrat uporabi stari motor. S tem pa je postalo jasno, da bodo dirkači z Mercedesovim motorjem presegli znamko 5.000 prevoženih kilometrov. Na koncu dirke v Kanadi je največ kilometrov prevozil Valtteri Bottas in sicer 5.604 kilometra. Toda Fincu bi bilo ljubše, če bi v Montrealu imel novi motor, ki naj bi imel 10 konjičkov več.

Motor Lewisa Hamiltona se je po sedmi dirki sezone ustavil pri 5.428 kilometrih, pri Sergiu Perezu pri 5.349 in pri Estebanu Oconu pri 5.079 kilometrih. Na kratko za boljšo primerjavo: Zmagoviti dirkalnik Porscheja je na lanski dirki 24 ur Le Mansa prevozil 5.002 kilometra. Za motorje Mercedesa, ki imajo za seboj že sedem dirkaških koncev tedna, pa to ne pomeni, da so svoje opravili, kajti verjetno jih bodo ekipe pozneje še kdaj uporabile na kakšnem prostem treningu. Seveda z namenom, da novejši motorji ne bi bilo preobremenjeni.

Renault in Ferrari sta v Kanadi sicer uporabila nove motorje, toda stari niso romali v skladišče. Zagotovo jih bodo uporabili v poznejšem terminu sezone. Na vrhu Renaultovih ekip je Carlos Sainz s 4.661 prevoženih kilometrov.  Če bo njegov motor prestal še en dirkaški konec tedna, se bo tudi Španec zavihtel v znamko 5.000 kilometrov. Enako velja tudi za prvo motor Sebastiana Vettla, ki ima sedaj na števcu 4.639 kilometrov. Najmanj je s svojim prvim motorjem prevozil Max Verstappen in sicer le 3.769 kilometrov. Pri tem je potrebno dodati, da je mladi Nizozemec letos beležil številne odstope.

Dirkači Bottas, Hamilton, Perez in Ocon spadajo med te, ki so sedem dirk opravili tudi s prvim turbo polnilcem in enoto MGU-H. Vettel in Stoffel Vandoorne sta z vsemi tremi komponentami zdržala šest dirk. Vsi drugi Renaultovi dirkači pa so že morali zamenjati po en element iz navedenega trojčka. Pri Alonsu je to turbo polnilec, pri Hülkenbergu in Sainzu pa MGU-H.

Honda je morala po okvari enote MGU-H v Melbournu drugi motor uporabiti že na drugi dirki sezone v Bahrajnu. Ta je potem v dirkalniku ostal do dirke v Monaku. V Kanadi so vgradili izboljšano verzijo motorja. Piere Gasly je v Kanadi s starim motorjem odpeljal 118 kilometrov, v nedeljo pa so mu vgradili novi, četrti motor in razumljivo, da je sledila kazen. Prvi motor Honde je na petih dirkaških koncih tedna prevozil 3.728 kilometrov.

V lestvici je prikazanih enajst dirkačev, ki so s prvim motorjem prevozili največ kilometrov. Vsi soatli imajo bistveno manj.

Prevožene razdalje motorjev po sedmih dirkah:

Motor / Dirkač / Št. dirk / Kilometri

Mercedes / Bottas / 7 / 5.604 km

Mercedes / Hamilton / 7 / 5.428 km

Mercedes / Perez / 7 / 5.349 km

Mercedes / Ocon / 7 / 5.079 km

Renault / Sainz / 6 / 4.661 km

Ferrari / Vettel / 6 / 4.639 km

Renault / Vandoorne / 6 / 4.395 km

Renault / Alonso / 6 / 4.376 km

Renault / Hülkenberg / 6 / 3.933 km

Renault / Verstappen / 6 / 3.769 km

Honda / Gasly / 5 / 3.728 km   

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
RenaultF1
Hmm, potem REnault le nima tako slabega motorja . Tudi Honda ni slaba. Zanimiv je Ferrari, edino Vettel s konkretnim stevilom kilometrov. Res zanimivo.
20.6.2018 9:36:58

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija