Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Suša v Grande Nation
Že 22 let brez zmage na dirki F1
Zveni neverjetno, toda žal je to resnično dejstvo. Zadnji francoski dirkač, ki je zmagal na dirki formule ena, je Olivier Panis, ki je leta 1996 na dirki v Monaku presenetljivo kot prvi prečkal ciljno črto.
Bojan Vrbnjak
21. junij 2018 | 8:28:19

Francija se po dolgih letih vrača nazaj na koledar dirk formule ena, a tokrat ne v Magny Course, dirkališču bogu za hrbtom, temveč bližje Azurni obali v Le Castellet. Zato je prav da se tej državi posvetimo z nekaterimi dejstvi.

Francija, ponosna država, ki rada sliši na naziv "Grande Nation", država, ki je formuli ena dala profesorja Alaina Prosta, trpi v kraljevem razredu motošporta veliko in dolgoletno sušo, ki ima že skoraj nerazumljive razsežnosti. Odkar se je upokojil Alain Prost, Francija nima več dirkača, ki bi to nacijo pred televizijo prikoval na stole, fotelje in kavče. Še več: zadnji zmagovalec dirke formule ena je Olivier Panis, ki je 19.5.1996 s svojim Ligierom presenetljivo zmagal na prestižni dirki Monaka. Torej od tega je že cela večnost in lahko si le mislimo, kako je francoskim navijačem.

Danes 51-letnemu Panisu je zaradi te dolgotrajne suše skorajda že grozljivo. "Ko sem pred časom peš prehodil stezo v Monaku, me je prešinilo, da je od moje zmage minilo že več kot 20 let. Noro, kako hitro čas beži. Seveda bi si želel v času svoje kariere osvojiti še kakšno dirko, ampak hej, ne nazadnje sem zmagovalec dirke v Monaku. S tem se ne more pohvaliti veliko dirkačev. Če že samo ena zmaga, potem tukaj," z nasmehom pove Francoz.  

In kako Panis vidi to sušno obdobje? "Tako kot vsi Francozi sem v osnovi tudi jaz neučakan človek. Zato tudi zame to traja nekoliko predolgo. Na drugi strani pa lahko rečemo, kdo pa je imel takšno kariero kot Alain Prost? Talentov je dovolj." Panis dodaja, da krivda leži prej v okoliščinah. Romain Grosjean je malo naredil iz svojih možnosti, Jean-Eric Vergne je bil žrtev kadrovske politike Red Bulla, pred Julesom Bianchijem je bila velika prihodnost, toda usoda je žal hotela drugače. Ampak obstaja upanje in sicer s Pierom Gaslyem in Estebanom Oconom, ki sta zelo obetavna dirkača.

Ali bi Panis obžaloval, če bi izgubil naslov "Zadnji zmagovalec dirke formule ena iz Francije"? Francoz odgovarja: "Ne. Že lep čas sem povezan s tem in to je dovolj. Sedaj naj okus tega magičnega trenutka okusi nekdo drug." Ampak čemu gre pripisati to praznino talentov v Franciji? Odgovor je preprost. Zanemarilo se je namreč spodbujanje mladih dirkačev, to je težava, ki jo Francija deli z Italijo. V 60-ih letih je bila zelo znana dirkaška šola Winfield, ki je imela sprva sedež v Magny-Coursu, potem pa v Le Castelletu. Kdor je osvojil "Volant Winfield", torej volan Winfielda, je bil ciljno podprt in se je lahko nadejal uspešne dirkaške kariere.

Do 80-ih let je bila Francija neizčrpljiv vir dirkaških talentov. Eden izmed največjih razlogov, zakaj smo se lahko veselili velikih talentov kot so Jean-Pierre Beltoise, Henri Pescarolo, Francois Cevert, Patrick Tambay, Alain Prost, Didier Pironi, Eric Comas, Olivier Panis in tako naprej, je bil Francois Guiter, motošportni šef naftnega koncerna Elf, ki je skrbel za spodbujanje mladih dirkačev. Guiter, ki je bil v 50-ih letih član posebne enote francoske tajne službe, je leta 1967 postal marketinški šef koncerna Elf, z nalogo, da nekoliko izboljša že prašni ugled koncerna. Guiter se je odločil za angažiranje v motošportu.  

Elf je postal tesen partner ekip Matre, Tyrrella in Guiter je ustanovil "Volant Elf", dirkaško šolo, iz katere so prišli številni dirkači formule ena. Poleg tega je Guiter sodeloval z dirkaško šolo Winfield. Iz te šole so prišli dirkači kot so Patrick Tambay, Didier Pironi in Alain Prost. Tambay in Pironi sta okusila slast zmage v formuli ena, Alain Prost pa jih je zbral 51 in se štirikrat okronal z naslovom svetovnega prvaka. Drugi dirkači, ki so šli skozi šolo Winfielda pa so bili: Francois Cevert, Jacques Laffite, Eric Bernard, Erik Comas, Olivier Panis, Damon Hill, Ukijo Katajama, Yvan Muller, Marcel Fässler, Bertrand Gachot, Jean Alesi in Christian Danner.

Z Matro je Elf zmagal na legendarni dirki 24 ur Le Mansa, v navezi Jackie Stewart in Tyrrell pa v formuli ena. Pozneje je Elf uspešno in več let sodeloval z Renaultom, to partnerstvo pa je vodilo do zmag v Le Mansu in formuli ena. Elf se je leta 2000 združil s podjetjem TotalFina in leta 2003 je nastal novi koncern TotalFinaElf. Ime Elf nima opravka s številko, temveč so tri besede le okrajšava za "Essence et Lubrifiants de France".

46 let po prvem programu naraščajnikov okrog zmagovalca Patricka Tambaya, smo letos znova priča tekmovanju "Volant Winfield". Tekmovanje je potekalo med 12. in 14. februarjem letos v Le Castelletu in zmagovalec je od francoske dirkaške zveze FFSA dobil enoletni nastop v francoski formuli 4.  Primerno dirkaški suši v Franciji, ni presenetljivo, da to prireditev ni dobil Francoz temveč 15 letni Brazilec Caio Collet. In za omenjenimi dirkači Oconom, Gaslyem in Grosjeanom spet vlada praznina. V formuli 2 ne najdemo nobenega Francoza, samo eden, Sacha Fenestraz, pa je prisoten v formuli 3 EM. Zato pa jih je veliko v seriji GP3: Anthoine Hubert, Giuliano Alesi (sin Jeana Alesija), Gabriel Aubry, Julien Falchero in Dorian Boccolacci. Hubert je trenutno vodilni v prvenstvu GP3, Alesi pa je tretji. Vsaj nekaj oziroma kot bi si Francozi lahko dejali, da je vendarle na vidiku luč na koncu tunela.         

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
Mitja Bonča
Slovenci pa že skoraj ene 70 let, smo še slabši kot Francozi.
21.6.2018 10:46:24
matjazh
Naslednji bo Leclerc
21.6.2018 12:05:11
hubertfast
Leclerc je monačan.
21.6.2018 14:30:02
rovokopac
Monačani so skoraj vsi.
21.6.2018 19:15:24
hubertfast
Ja po rezidenci, ne pa državljanstvu. Leclerc ima namreč monaško državljanstvo. Kaj to pomeni v praksi ne vem, je pa to njegov uradni status na uradni F1 strani.
21.6.2018 19:33:57
Stiffmeister
A kdo ve, kaj se je zgodilo z Charlesom Picom?
21.6.2018 22:47:23

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija