Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Kako velika je kriza pri McLarnu?
Zgodba čokoladni tablici
Šefu ekipe McLaren, Ericu Boullierju, je na dirkališču Paul Ricard ob vprašanjih britanskih novinarjev prekipelo.
Bojan Vrbnjak
24. junij 2018 | 10:48:40

V formuli ena obstajajo zgodbe, ki sprožijo plazove. Tako kot na primer britanska afera Freddo. Freddo (dejansko žabec Freddo), je čokoladna tablica, prvotno iz Avstralije, danes pa jo proizvajajo v britanskem podjetju Cadbury. Verjetno se sprašujete, kaj za vraga ima čokoladna tablica opravka z McLarnom. O ja, pa še kako.

Po navedbah britanskih medijev naj bi to sladkarijo v McLarnovi tovarni delili sodelavcem kot posladek, sploh če so le-ti še posebej trdo on dlje delali. Tako vsaj poroča britanski časnik Daily Mail, ki se sklicuje na anonimen vir. Ta domnevni notranji vir McLarna pripoveduje, kako zastrupljeno je vzdušje v tradicionalni ekipi iz Wokinga, kako sodelavci sovražijo to prejemanje Freddota, kako se srednji vodilni kader sramuje, da mora kolegov deliti to čokoladno tablico. Vodilni ljudje naj bi s strani sodelavcev izgubili vso spoštovanje. Vse to daje vtis, kot da bo se pri McLarnu zgodil neke vrste puč.

Na prizorišču dirke za VN Francije v Le Castelletu, se je šef ekipe Eric Boullier postavil na razpolago sedmi sili. In verjamemo, da če bi Francoz vedel, v kaj se spušča, se te tiskovne konference ne bi udeležil. Phil Duncan iz Press Association, je hotel vedeti, ali so v ekipi že našli žvižgača, ki je razširil to Freddo-afero, in ga tudi kaznovali. Boullier odgovori: "To je interna zadeva. Izvedeti moramo, zakaj so v naših vrstah nezadovoljni sodelavci."

Potem pa pride na vrsto Jonathan McEvoy iz časnika Daily Mail, ki je Boullierju pošteno stopil na žulj. "Ali prevzemate odgovornost za nezanesljivosti tega dirkalnika? In ali boste odstopili?" Na tej točki se Boullier ni več smejal: "Dobro vprašanje. Mi vsi smo odgovorni za formo dirkalnika. In ne, ne bom odstopil. Vem, da se napisali nekaj člankov. V tem športu sem že 20 let in z vsemi ekipami, v kateri sem deloval, sem osvajal zmage in naslove. Sebe vidim na potovanju. Nismo še tam, kjer bi želeli biti in razumljivo, da s tem položajem nismo srečni. Ampak smo na dobri poti, da odpravimo te težave."

To je bil povod, da so se britanski kolegi združili v napadu na Boullierja. Alan Baldwin iz Reutersa: "Ampak, ali je vzdušje pri McLarnu zastrupljeno? Ali ste nedotakljivi? Ali se borite za svojo službo?" Francoz mu odgovori: "Ne. Poznamo našo odgovornost. Ta zgodba, ki sem jo prebral, je bila zame osebno zelo smešna. Prejeli smo na tone elektronskih sporočil od ljudi, ki pravijo, da je to zagotovo šala. Mogoče gre le za eno osebo, ki ima nekaj proti podjetju. Imamo 800 zaposlenih, kar pomeni, da se lahko med njimi najde tudi kdo, ki je nezadovoljen. Ampak takšni ljudje bi morali priti do nas, namesto da se pogovarjajo v javnosti."

Ben Hunt iz časnika Sun: "Eric, ali drži, da ste ta teden naročili posebej veliko količino Freddotov?" Boullier odgovarja: "Ne, to ne drži. Mi ne delamo z nekimi Freddoti." Kolega McEvoy pa ni mogel molčati: "Ali morate na primer premisliti, kako boste v bodoče delili te čokoladne tablice? In ostajate pri tem ali pa se bo to prenehalo?" Boullier že pošteno jezen: "Če želite opraviti tečaj iz menedžmenta, potem lahko to organiziramo tudi za vas. In če želite tako obupno poskusiti Freddota, potem vam lahko pošljemo cel zaboj teh tablic." McEvoy nazaj: "Hvala lepa za ponudbo. Želel sem le povedati…" Boullier mu vskoči v besedo: "Sedaj je pa dovolj. Vi nekaj iščete in mi vam lahko na to odgovorimo pozneje, ampak menim, da je sedaj dovolj." McEvoy vztraja: "Ne, ne, ni dovolj. Ali pričakujete, da boste v Silverstoneu še imeli službo?" Boullier, za odtenek pomirjeno: "Da, seveda. To je potovanje. To ni vklop in predvajanje. To je potovanje, ki si ga moraš pridelati. Očitno pa vi želite mojo glavo." McEvoy: "Ampak vas kritizirajo sodelavci in tudi menedžment." Boullier kratko: "Menim, da lažete."

Neimenovan sodelavec McLarna, na katerega se v svojem članku sklicuje Daily Mail, pa očitno ni edini, ki je mnenja, da je pri McLarnu vse prej kot rožnato. Na neki spletni platformi, na katerih imajo sodelavci možnost anonimno ocenjevati svoje delodajalce, je skupina McLaren ocenjena z 2,6 od petih zvezd. Za primerjavo, Mercedes jih ima 4,2, obubožana Force India pa 4,0. Nek sodelavec McLarna je pripisal: "Veliko nadur za skromno hvaležnost." Spet drugi: "Vzdušje strahu, saj smo nenehno soočeni z grožnjami odpustov." Poleg tega se vodilni etaži očita kraja idej, katere potem v javnosti prodajajo kot svoje. Woking bi lahko brez slabe cesti opisali takole: "Izgleda kot NASA, vendar je to prej kot Muppet-Show."

Žabec Freddo in mizerija McLarna. Kako prikladna naveza med čokoladno tablico, ki stane okrog 30 centov, in tradicionalno uspeha vajeno ekipo, ki ji tudi po ločitvi od Honde ne gre nič bolje. Včeraj sta oba dirkača ekipe izpadla že po prvem delu kvalifikacij. In razumljivo, se je nemir vse večji, čeprav šef McLarna Zak Brown skuša vso zadevo pomiriti in se postavlja v bran svojim kolegom na vodilni etaži. "Ta zgodba je nekoliko neumna, zato jo nihče ni vzel pretirano resno."            

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
ewzkgx
Naj se spoka nekam ta Boullier...
24.6.2018 11:40:10
ripmork
Lol, “afera Freddo”, mogoče se pa nakazuje nov sponzor
24.6.2018 16:07:35
F1fan
Eric in Zak morta nekam it... to je vse skupaj burleska... ampak žalostna...
24.6.2018 21:18:27

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija