Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Pravilnik 2021
Na kaj še čaka Porsche?
Pravilnik motorjev od sezone 2021 naprej ima končno potrebne konkretne oblike in postavlja se vprašanje, katero pot bo ubral Porsche.
Bojan Vrbnjak
27. junij 2018 | 8:30:36

V številnih debatah so se odgovorni krovne organizacije FIA in večinskih lastnikov Liberty Medie skupaj s proizvajalci dogovorili o konkretnih zadevah glede pogonskih enot sezone 2021. Medtem ko se predsednik Ferrarija Sergio Marchionne še vedno obotavlja, da bi ohranil pozicijo svoje ekipe, so se očitno ostali sprijaznili s predlaganimi kompromisi.

Formula ena naj bi od leta 2021 še naprej stavila na 1,6 litrski turbo motor z notranjim izgorevanjem, vendar na bi bila kompleksnost pogonskih enot bistveno manj obsežna kot doslej. V bodoče naj bi se odrekli enoti MGU-H, tako da se bodo baterije polnile le še s kinetično energijo od zavor. Sicer gre v pogledu tehnologije za korak nazaj, toda to naj bi pripomoglo k temu, da bi se za formulo ena odločili novi proizvajalci.

Aktualni igralci formule ena Renault, Mercedes, Ferrari in Honda želijo ščititi svojo pomembnost. Istočasno pa je vsem odgovornim formule ena jasno, da brez sprememb v pravilniku ne bo mogoče v kraljevi razred motošporta privabiti nove igralce kot sta na primer Porsche in Aston Martin. Zato velja, da se v okviru pogajanja najde ustrezno merilo. Kompromis med zmanjšanjem kompleksnosti in ohranjanju sinergije hibridne tehnologije s serijsko proizvodnjo.

Aston Martin je že pokazal zanimanje za vstop kot proizvajalec pogonskih enot. Toda Britanci imajo v vidiku tudi novi pravilnik najvišjega razreda v Le Mansu in seriji WEC od sezone 2020/2021 naprej. Oboje pa bo težko izvedljivo. Načrtovana študija naj bi do konca leta pokazala, katero poti bi lahko v bodoče ubral Aston Martin. Takšna študija pa je pri Porscheju že opravljena. Proizvajalec športnih avtomobilov iz Stuttgarta bi naj bil dobro pripravljen za morebiten vstop v formulo ena.

Toda veliko vprašanje se ne postavlja v obratih Zuffenhausen ali Weissach, temveč v Wolfsburgu. Ali bo vrh koncerna Volkswagna soglašal z vstopom Porscheja na največji oder motošporta na svetu? Pri tem pa ne igrajo vloge le negativne predpostavke pod imenom "dizelska tematika", temveč o tem odločajo tudi drugi dejavniki. K temu spadajo okolje konkurenčnosti, gospodarski okvirni pogoji in tudi marketing takšnega angažiranja.

Porsche bi se namreč v formuli ena srečal s tekmecem iz marketinškega okolja proizvajalcev športnih avtomobilov, to je Ferrari. Maranello proti Zuffenhausenu. To bi imelo pravi šarm, verjetno ne samo za navijače, temveč tudi za Liberty Medio in upravo Volkswagna.

Poleg pogonskih enot obstajajo še druge pomembne točke. Tudi gospodarske predpostavke niso nepomembne. V prihodnjih tednih naj bi se odgovorni formule ena dogovorili tudi o komercialnih detajlih Vizije 2021. Šele potem bo Porsche ukrepal oziroma storil prvi korak.

Na posvetovanjih o novem pravilniku formule ena od sezone 2021 naprej so bili od začetka vključeni mnogi potencialni proizvajalci. Na prvem srečanju sta bila med drugimi prisotna tudi Cosworth in Ilmor. Nazadnje pa je bil krog udeležencev sestanka že močno reduciran.

Poleg aktualnih proizvajalcev v formuli ena, so bili na sestanku Andreas Seidl, Donatus Wichelhaus (Porsche) in Luca Marmorini (Aston Martin). Mnogi menijo, da je vstop Britancev vse prej kot mogoč. Direktor dirk formule ena Charlie Whiting je nazadnje govoril o "štiri plus ena" – in ta imena bi lahko bila: Ferrari, Renault, Mercedes, Honda. Plus Porsche.              

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija