Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Avtomanija Report
Izidor namesto ovčic pase dirkalnike
Na dirkališču v Spielbergu ta vikend dela kar nekaj Slovencev, od nas poročevalcev, tehničnih delegatov, do gostincev pa do delavcev ob progi. Kot že nekaj let je Izidor Halužan ob progi, ko potekajo dirke F1.
Artur Švarc
29. junij 2018 | 15:59:37

Izidor je bil, preden ga je življenjska in poklicna pot zanesla drugam, del naše Avtomanijine ekipe in je dolga leta urednikoval MotoGP podportal. Zdaj živi v Avstriji in dela kot inženir pri Magni. Njegova strast do dirkaških športov pa se kaže prav tu na dirkališčlu v Spielbergu. Dve leti je vodil fante z zastavami na ravnini med Castrolom in Remusom, letos pa se je preselil med tiste, ki rešujejo dirkalnike. To pomeni, da za ograjo pod železnim bikom na sredi notranjih ovinkov čaka na Verstappna, da obtiči v pesku. Potem nasedli dirkalnik naložijo na viličarja in ga odpeljejo na varno. Izidorja smo, kljub temu, da je polno zaseden od zore do mraka, uspeli ugrabiti za to, da lahko spišemo zgodbo.

Izidor že nekaj let živi v Avstriji, kjer dela kot načrtovalec orodij za brizganje plastike pri Magni, njegova dirkaška strast pa se je zdaj od pisanja preselila v aktivno dogajanje na stezi Red Bull.

Za vso delo maršalov ob stezi, letos jih je ob progi okoli 300, obstajajo posebni tečaji, ki jih preko društva, v katerega je vlčanjen Izidor, opravljajo nekateri njihovi člani. Razporeditev je odvisna od dneva in večina teh fantov ob stezi se lahko seli iz enega mesta na drugo med različnimi nalogami od mahanja z zastavicami do tistih, ki odstranijo obtičali dirkalnik. Zastavice so za novince in ker je letos veliko novih, je Izidor promoviran med »težake«, ki se ukvarjajo z dviganjem in reševanjem dirkalnikov. Delovne stroje in traktorje najamejo pri okoliških podjetjih in kmetih, za vsak traktor pa obstajajo posebni nosilci, ki so odvisni od serije, za F1 ene vrste, za Porsche Cup pa drugi. Zelo pomembno je, da je avto, ko ga dvigajo, pravilno vpet, da ne drsa po tleh.

Kaj pa varnost? Da se ne bi ponovila nesrečna Suzuka in Bianchi? Izidor pravi, da je Avstrija specifična in ima veliko peščenih con in da se vse dogaja pod strogim nadzorom vodstva dirke, ki dajejo dovoljenje, kdaj smejo fantje intervenirati in kje in kako.  Sami so dobro varovani za ograjo in ves čas dogajanja morajo spremljati stezo in ne biti obrnjeni stran od steze, prav tako je strogo prepovedano naslanjanje na ograjo, saj je ograja vpeta tako, da lahko vibracije od dirkalnika, ki je pribil nekaj deset metrov stran, izpahnejo zapestje roke.

Procedure so od serije do serije odvisne. Formula 1 ima zelo striktna pravila, vezana na vodstvo dirke, pri nižjih serijah so intervencije vezane tudi na mahanje z zastavami, dvojna rumena že pomeni, da lahko pomaga. Je pa posebno pravilo, da mehanik ne sme pod nobenim pogojem prečkati steze, tudi če avto na nasprotni strani njegovega mesta zgori.

Pa reševanje dirkača iz novih dirkalnikov s Halojem? Procedura je jasna. Najprej se dirkaču sname HANS, potem pa se ga pripetega za posebne pasove na kombinezone s sedežem vred dvigne iz avta, kar gre skoz halo. Pri nižjih formulah, ki nimajo haloja, pa je stvar jasna, tam obstajajo posebni prijemi. Pri F1 tako ali tako to počnejo zdravniki in usposobljeno osebje. Izidorjeva naloga se začne potem, ko dirkača ni več v avtomobilu, da avto spravi steze oziroma peska.

Tudi na vsakem odseku proge je pri zastavičarjih eden, ki gleda v smer vožnje, drugi pa nasprotno in vsak ima svoje zadolžitve mahanja z določeno barvo, oziroma so te kombinirane z dvema, ki tako ali tako ne prideta hkrati v poštev. Modra in rumena, na primer. Torej, naloga? Mahalec z zastavo, specializiran za rumeno.

Za svoje delo fantje dobijo dobrih 10 evrov na uro dela, na dirkaški vikend kot je formula 1, pa dobijo nekje med 200 in 300 evri.  Med dirkaškim vikendom na stezo pridejo ob 7h zjutraj in jo zapustijo pozno zvečer, ko je že mrak, na dirkališče pa jih pripelje avtobus po zadnji strani čez Westschleiffe do Zeltwega, kjer stanujejo za čas dirke.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
travca
Super članek
29.6.2018 22:22:31

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija