Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Članki   |   Portret: Mario Isola
Človek za vse letne čase
Pirellijev šef dirkaških operacij ima v prostem času povsem drugačne zadolžitve kot na dirkah formule 1, pa čeprav so prav tako povezane s hitrostjo.
Marko Hanželič
4. julij 2018 | 17:54:04

Mario Isola, podobno kot številni drugi vodilni pri italijaskih podjetjih, izžareva poseben šarm, tako zelo značilen za italijanski način življenja, ki v vodji prepoznava še kaj več kot osebo za komandiranje podrejenih. Isola je pri Pirelliju že več kot 22 let, toliko ima tudi delovne dobe, v tem obdobju pa se je ukvarjal z načrtovanjem pnevmatik za osebne avtomobile, pa za svetovno prvenstvo v rallyju, na začetku lanske sezone pa je nasledil Paula Hemberyja na vodilnem mestu Pirellijevih operacij v formuli 1.

Dirkanje ga je zasvojilo pri enajstih, ko je na zadnji strani revije našel oglas za poceni gokart in očeta prepričal, da mu ga je kupil. Na kartodromih severne Italije je tekmoval proti poznejšemu dirkaču formule 1, Maxu Papisu, pa tudi kasnejšemu Audijevemu tovarniškemu vozniku Christianu Pescatoriju. Ko sta se s Papisom pred leti srečala na testu pnevmatik v ZDA, je bivši dirkač formule 1 pristopil do Isole in mu dejal, da se mu zdi znan. Isola ga je spomnil na skupne začetke v kartingu in še danes sta v rednih stikih.

Po desetih letih kartinga (Isola priznava, da ni bil dovolj hiter za šampiona), je obesil čelado na klin in se podal novim izzivom naproti. Lotil se je študija strojništva v Milanu in se po diplomi zaposlil pri Pirelliju. Njegovo delo naj bi bilo oblikovanje pnevmatik, a je kmalu pristal za volanom avtomobila za testiranje pnevmatik. Nato se je ukvarjal z zasnovo zimskih pnevmatik, zasnoval je pnevmatike za prvenstvo FIA GT, kjer se je spoznal z Giorgiem Ascanellijem, nekdanjim Senninim inženirjem pri McLarnu, ki se je ravno v tistem času ukvarjal s projektom Maserati MC12. Isola priznava, da se je v času sodelovanja z Ascanellijem naučil največ, pa čeprav je bil slednji včasih precej muhast.

Po športnih avtomobilih je nastopilo Pirellijevo udejstvovanje v rallyju za svetovno prvenstvo, kjer so Italijani imeli ekskluzivo od sezone 2008 do 2010, nato so razvili pnevmatike za serijo GP3, nato so postali ekskluzivni dobavitelj za GP2 in od leta 2011 za formulo 1. Isola je vodja vseh Pirellijevih operacij v formuli 1, kljub temu pa v svojem prostem času ne lenari. 

Pravzaprav ima prav poseben hobi, če ga lahko tako sploh imenujemo. Ko se vrne v domači Milano, namreč prostovoljno opravlja nočno službo voznika reševalnega vozila. Omenjeno delo opravlja že tri desetletja, in zanj pravi, da kljub ogromni odgovornosti (voznik odgovarja za življenja reševalcev, pacienta, svojcev in zdravnikov) takšno delo prinaša tudi ogromno zadoščenja. Tudi pri vožnji reševalnega vozila mu pridejo prav dirkaške izkušnje, kot pravi sam pa sama vožnja reševalnega vozila zahteva posebna znanja, zato je pripravil trening vožnje, ki se ga je udeležilo že več kot 5.000 voznikov reševalnih vozil širom Lombardije.

Ko boste naslednjič v Milanu in boste zvečer videli reševalno vozilo s prižganimi lučmi, je povsem možno, da za njegovim volanom sedi prvi človek športnega oddelka ene največjih gumarskih podjetij na svetu.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
hubertfast
Lani sem bil v Babušnici v južni Srbiji v firmi D Company, ki izdeluje kalupe praktično za večino modelov za največje proizvajalce gum. Specialisti so pa za une velike gume za mega tovornjake, kjer je Kia vodilna na svetu.
5.7.2018 11:54:56
hubertfast
Bil sem tudi v proizvodnji in videl kako roboti izdelujejo kalupe na podlagi načrtov, zelo impresivno. Lastnik je pred cca 30 leti začel s tem, saj je bil vulkanizer. Delati je začel kalupe za Tigar gume. Ta tovarna je v Pirotu in je v lasti Michelina. Zelo zanimivo kako je to družinsko podjetje postalo velik pkayer na svetovnem trgu.
5.7.2018 12:27:13

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija